用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

原文章由 yy13 於 07-9-17 18:20 硐表
想問下
依家暫時係咪全部都係22/9 2nd in
我13號下晏交表
唔知會唔會又係呢2日收到信呢

我仔仔同學, 12/9交表都未收到面試信.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

我相信每一個申請既小朋友都一定有得係呢個禮拜見林校長同呢個星期六見老師, 純粹係發信有先後而已!
今日我"莊"過果張面試名單, 見d號數都係唔跟次序, 所以我諗一定唔係有人所講既校方預先screen 左一批"特別"出黎見左先既講法!

我仔仔既沒有校外攞獎, 又非大仔(2002年9月出世), 爸爸既非舊生, 我地亦唔係有宗教背景...所以...

我估呢兩日. 大家都會陸續收到通知信架喇!

OnHo
原文章由 miffy 於 07-9-17 19:41 硐表
cclbaby

我真係好緊張, 我驚咁多人申請, 會連in都沒有得in嘛, 我放英華做first choice, 侒侒上次去英華, 佢好鍾意, 我做portfolio時, 佢知我是做比林校長, 佢即刻同我講, 個封面的字由佢寫, 佢用唔同顏色逐筆寫, 同 ...

原文章由 d2343130 於 07-9-17 16:35 硐表
都真係好想知,如果小朋友或家長請唔到假會點....當然,你有心入讀就要配合學校, 但其實學校有無想過家人的安排....唔係個個家長都係在家(無工作做), 間間公司都有準則點請假....當然佢地第1次轉直資係可以理解, 但logically想, 學校辨活動, 都無可能今日講將會有活動,明日就要你來參加, 唔係就自誤....

我覺得佢地處理失當....

我當然未有收到信, 當初未聽簡介會已交form仲比咗份唔係太理想的profile比學校,我心想, 如果知林校長d教小朋友的想法甘好玩又貼心,應該再比心機整, 不過, 點都好啦form都比咗,睇下到時點再算....

你都未知當事人, 若果是真的未能依時出席, 校方會否不接受你改期, 便這麼快下判斷是"處理失當"?

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今日要見校長的日子, 因為這幾天跟本沒有開過信箱.....

點知回家開信箱.....原來....我今日真係miss咗個interview....(其實今早還想....咁多人今日in, 都是9月7日交form, 我自己都係....會唔會中呢?!) 點知, 真係中咗, 真係想喊出來, 當時已經是7點幾....!

我乜都無理, 即刻打電話到學校office, 無人聽....於是博吓去學校一轉, 看看見不看到校長 (我家住得很近和我知道林校長很夜都未放工)....點知到校門時.....便見到校長了

佢一見到我, 知道件事後, 還安慰我, 不打緊....叫我明早打電話去office再約時間! 所以....我覺得學校安排是有彈性的, 不要太擔心就不到時間, 便會miss機會! 我們的學校是有人情味....林校長是對學生這麼貼心, 對我們做家長更會是體諒的! 不要這麼快便下定論好了!

大家一起努力! 共勉之!

PS : 大家未收到信的, 記著每天都要開信箱了, 校長說因為太多人, 而希望見晒每一位報名者, 所以, 她每天要接見一百個小朋友, 每五個一小組接見, 因為有參不多1,800位報名者! 所以, 未收到信的, 請慢慢用心等待, 只是先後問題而已! 放心!

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 21:20 硐表

你都未知當事人, 若果是真的未能依時出席, 校方會否不接受你改期, 便這麼快下判斷是"處理失當"?

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今 ...

JAMmama,

今晚開信箱看, 我都未收到信.
謝謝你的告知. 大家加油!
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 OnHo 於 07-9-17 20:12 硐表
我相信每一個申請既小朋友都一定有得係呢個禮拜見林校長同呢個星期六見老師, 純粹係發信有先後而已!
今日我"莊"過果張面試名單, 見d號數都係唔跟次序, 所以我諗一定唔係有人所講既校方預先screen 左一批"特別"出黎見 ...

應該用這兩星期來interview,  因為校方已編了22 & 29.09.07為first interview! 所以, 今星期未接見者, 下星期都有安排, 放心!

有無攪錯呀,今日收信,聽日就見校長,點同老細攞假呀,佢真係唔諗下人地的難處呢? 我勉強攞到,但老公就100%攞唔到,点算呢?撞啱22/9我又去唔到,老公話放棄唔好見,但我唔甘心,點算好

原文章由 codychan 於 07-9-17 21:51 硐表
有無攪錯呀,今日收信,聽日就見校長,點同老細攞假呀,佢真係唔諗下人地的難處呢? 我勉強攞到,但老公就100%攞唔到,点算呢?撞啱22/9我又去唔到,老公話放棄唔好見,但我唔甘心,點算好 ...

我今天先收到信,點知竟是今天下午見校長,過左 點算?

原文章由 kachunma 於 07-9-17 22:21 硐表

我今天先收到信,點知竟是今天下午見校長,過左 點算?

我情況完全和你一樣! 不過, 唔怕, 林校長講話明天打電話再約過! 佢都知今天有人miss咗, 好似我咁無開信箱, 佢明白和體諒, 不要擔心! 佢話今日miss個d, 會盡量安排星期六一齊再見過! 唔好喊! 笑返吓!

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 22:28 硐表

我情況完全和你一樣! 不過, 唔怕, 林校長講話明天打電話再約過! 佢都知今天有人miss咗, 好似我咁無開信箱, 佢明白和體諒, 不要擔心! 佢話今日miss個d, 會盡量安排星期六一齊再見過! 唔好喊! 笑返吓! ...

我日日都有開信箱架,但今天先收到咋,我明早會打電話去學校問架啦!希望可約返啦!:cry: :cry:

你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學校"撞"吓林校長!!

如果有細心D去評估一下時間/郵遞時差,就唔會有好似你地心驚膽跳的情形出現, 如果林校長話我預定的日期就只有甘多日,無辨法再安排, 你又會點呢??

我仍是認為失當/不恰當. 無充分時間給家長作安排!!!

而暫未收到信的家長, 請日日都要留意信箱!!

原文章由 JAMmama 於 07-9-17 21:20 硐表

我今天才知道"英華"已開始了interview, 還是要見校長個種.... 我期望自己未收到信, 又期望自己千祈唔好係今 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-17 23:27 硐表
你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學 ...

我打了電話去學校啦!:cry: 佢地話會在22/9果日group之後再約見番校長喎!但無比時間我呀,話到果日再安排,仲說昨天曾call過我,但我昨天都無收過電話, call過都死啦!一個返緊學,一個返緊工,唔通即走咩? 郵遞延誤,遲收到信所以先miss左見校長,我都唔想架! 好唔開心呀!會唔會影響入學結果架?

[ 本文章最後由 kachunma 於 07-9-18 08:33 編輯 ]

原文章由 ianmami 於 07-9-17 17:02 硐表

HUITUNG, 你幾時in 呀

ianmami,

I submitted the form on 8/9.  19/9 1st in. afternoon.  22/9 morning.

Hi, HuiTung,

早晨!
你仔仔22/9早上幾點見老師呀? 我地家長可以係禮堂碰面喎!

OnHo

原文章由 HuiTung 於 07-9-18 08:21 硐表

ianmami,

I submitted the form on 8/9.  19/9 1st in. afternoon.  22/9 morning.

原文章由 OnHo 於 07-9-18 09:18 硐表
Hi, HuiTung,

早晨!
你仔仔22/9早上幾點見老師呀? 我地家長可以係禮堂碰面喎!

OnHo

Morning OnHo!

The time on 22/9 is 10:30am.  As I have work on that morning, my mum will bring him to school and I will rush to school by taxi.

It is a very busy day for us.  Daddy may go to KM's talk.  How about you?  Can we meet there?

原文章由 d2343130 於 07-9-17 23:27 硐表
你可以睇下之今晚其他人收到信後的回應.....包括你在內都有2-3個人錯過學校原定的面見. 有無開信箱, 有今日先收到但是下午要去見的.....你認應為安排無問題,因林校長知道有人錯失可以補見....而且你仲可以夜一夜去學 ...

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預測!

"行政失當" - 每個人看法都不同, 我亦不想多給予意見, 只是覺校方希望盡力做到最好, 因為校長為了公平, 想見到每一位小朋友, 想自己過目, 才迫於這樣急安排見小孩! 有感你方所言, 未能反應校方安排之全實, 所以才point out 我所見!

是的, 我匆忙到校一倘, 是因為想盡自己全力, (我收信時係嚇了一跳, 原因是怪自己沒開信箱!) 我沒抱怨我收信太遲, 只怪只自己沒有開信箱, 如果自己星期六開了信箱, 便不會發生這樣的問題! 我相信最大影響還天昨天的面試者, 學校亦沒有拒絕再接見, 是因為他們明白, 問題不是在家長處, 只是時間太急了! 我今早送仔回校, 亦被通知在星期六補回見校長, 亦是講不出安排時間, 但我不擔心這會影響結果, 因為表現不在於家長, 而是在於小孩!

office通知我, 在這次interview裏, 家長不需見校長和老師, 所以, 我們只須安排一個家長帶小朋友出席便可了!

HuiTung,

我仔仔8:30 a.m.見老師, km...我估都係我去多 ... 但KM個talk只係10am 至11am, 你咪好趕?

OnHo
原文章由 HuiTung 於 07-9-18 09:33 硐表

Morning OnHo!

The time on 22/9 is 10:30am.  As I have work on that morning, my mum will bring him to school and I will rush to school by taxi.

It is a very busy day for us.  Daddy may go to KM's t ...

尋晚再睇信箱都未收到
希望唔好下星期先見
因我29號去唔到呀

真係好趕, 話晒係第一次嘛...所以時間掌握得唔係咁好, 但汲取經驗後, 以後應會有改善!

尤其係之後既會面(即第三次), 要見家長果次, 學校今次記得要預早通知家長, 如果唔係就真係好難攞假見面!

JAMmama, 抱平常心就啱, 校長實會再接見個小朋友, 依家俾唔到時間, 係因為校長已經將呢兩個禮拜d時間編得好密, 仲要計算還有幾多個小朋友miss左首次會面時間至可以再安排, 故耐心等星期六再通知喇!

OnHo

原文章由 JAMmama 於 07-9-18 09:42 硐表

可能教育署真係好遲才cfm學校轉直資(是8月中至下旬的事), 所以在這匆忙時間裏要預備這麼多! 其實, 看返校方從沒有註明何時為interview時間, 在簡介會副校長都說過, 因為難以估計報名人數, 所以, 很多事他們都難預 ...

原文章由 Uncle-DOS 於 07-9-17 02:37 硐表

我都是 9月8日交表, 但未收到信.

昨日收到了,  20日上午見校長, 22日下午見第 二 part.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄
‹ 上一主題|下一主題