用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳哪間幼兒園好
go

將軍澳哪間幼兒園好 [複製鏈接]

我的兒子已兩歲三個月了,
到現在仍未得說話,
所以希望他盡早入學,
希望可以得到改善。
請問有冇好的幼兒園介紹呢?
   0    0    0    0

我見好多人都返樂緻 (唐明苑)

呢一間係非牟利之中, 有半有, 有全日, 於唐明內, 地點都ok, 因為唐明盡量唔比外人出入, 治安 & 人流唔太雜. 校園唔算太小, 又唔算太大, 有大形室內遊樂室, 課室都算整齊, 好似係冇冷氣.

另外, 彩明苑都有幾間有幼兒班, 你可以去教統局 web site 睇下.

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-18 23:23 硐表
到現在仍未得說話,
所以希望他盡早入學,
希望可以得到改善。

有冇俾佢返playgroup?會晤會返下呢類班等佢識應下好D?我毎仔在德寶讀緊幼兒班,有好有唔好,我覺得幾係學店feel,另外國際班D老師好似好玩樂性質,不太專業.但係主流班的老師有個別好好.我最欣賞的是佢地每個月都有評估報告,咁你會知道小朋友邊方面比較弱,或者好.可以試下啦.

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-18 23:23 硐表
到現在仍未得說話,
所以希望他盡早入學,
希望可以得到改善。

原文章由 joannecyc 於 07-9-19 00:52 硐表
有冇俾佢返playgroup?會晤會返下呢類班等佢識應下好D?我毎仔在德寶讀緊幼兒班,有好有唔好,我覺得幾係學店feel,另外國際班D老師好似好玩樂性質,不太專業.但係主流班的老師有個別好好.我最欣賞的是佢地每個月都有評估 ...

joannecyc,

妳bb是讀邊間德宝呀? 我囡囡將會入讀宝盈嗰間?

多謝你的意見

原文章由 moonychan 於 07-9-19 00:05 硐表
我見好多人都返樂緻 (唐明苑)

呢一間係非牟利之中, 有半有, 有全日, 於唐明內, 地點都ok, 因為唐明盡量唔比外人出入, 治安 & 人流唔太雜. 校園唔算太小, 又唔算太大, 有大形室內遊樂室, 課室都算整齊, 好似係冇冷氣 ...

moonychan

請問你知唔知唐明內的幼兒園名稱是什麼?

我個囝今年入n1,係明德幼兒園,本人幾欣賞老師好有愛心,一切安排都是以小朋友的需要作首要考慮,囝囝是一個細膽又頑固的人,但老師總是很有耐心地引導他。

只是此校的waiting list 好長,可以試試

Hi Ryan_ma,
你是否指以下呢間明德幼兒園?
救世軍明德幼兒園
新界將軍澳顯明苑B及C座地下
謝謝!!

原文章由 Ryan_ma 於 2007/9/19 23:49 硐表
我個囝今年入n1,係明德幼兒園,本人幾欣賞老師好有愛心,一切安排都是以小朋友的需要作首要考慮,囝囝是一個細膽又頑固的人,但老師總是很有耐心地引導他。

只是此校的waiting list 好長,可以試試 ...
孖 孖 愛 您

是呀!囝囝放學後日日唱歌仔,一起床就找書包,又告訴我老師疼他。

而且新生適應期長達一個月,慢慢來,以小朋友的心理情況再慢慢加時,令他們覺得學校是一個安心和開心的地方,主任和老師又會每日告知囝囝每日情況。

現在我每日都可以有3個小時鬆鬆啦

SHANSHANMA

唐明苑內果間係 "小童群益會樂緻幼稚園/幼兒園"

有延伸的, 即係可以托管到晚上7點.

原文章由 Ryan_ma 於 07-9-22 15:16 硐表
是呀!囝囝放學後日日唱歌仔,一起床就找書包,又告訴我老師疼他。

而且新生適應期長達一個月,慢慢來,以小朋友的心理情況再慢慢加時,令他們覺得學校是一個安心和開心的地方,主任和老師又會每日告知囝囝每日情況。

現在我每日 ...

原文章由 Ryan_ma 於 07-9-19 23:49 硐表

只是此校的waiting list 好長,可以試試 ...

Ryan-ma,
請問你囝囝幾大入報名表?

救世軍明德幼兒園
都有半日班呀?

救世軍幼兒園出名係一有出世紙就去排隊的, 如果你 bb 已過了一歲, 我諗你無謂申請啦!

另, 教會或慈善機構辦的幼兒園多數係提供給真正有須要的人, 所以一般學位是全日的, 沒有半日班.

>>
救世軍明德幼兒園

hi reginefhk,
我昨天和中秋當天放工回家又見到你個多牙妹,
她依然是那麼得意可愛呢!!!!
你們找了幼兒/稚園味?
我bb在10月和11月要面試了, 但其中兩間剛好撞期, 同樣是在3/11/07, 現在都唔知怎算好 .
唔知轉日期可以嗎?會否影響入學機會呢???

原文章由 reginefhk 於 07-9-28 09:27 硐表
救世軍幼兒園出名係一有出世紙就去排隊的, 如果你 bb 已過了一歲, 我諗你無謂申請啦!

另, 教會或慈善機構辦的幼兒園多數係提供給真正有須要的人, 所以一般學位是全日的, 沒有半日班.

>>救世軍明德幼兒園
...

Hi,

請問幾多歲要開始找幼兒園? Thanks

嘻嘻, 個多牙妹仍然係咁八卦和惡死
佢會在11月開始返灣仔的托兒園, 另亦有2間幼兒園會在 10月面見, 我諗就算收都要出年8/9月先有位, 到收時先再諗啦! (都未知是 tko or hk side?!)
我相信只要你早些同學校解釋, 改期應該唔係問題的.

原文章由 lingling787 於 07-9-28 09:40 硐表
hi reginefhk,
我昨天和中秋當天放工回家又見到你個多牙妹,
她依然是那麼得意可愛呢!!!!
你們找了幼兒/稚園味?
我bb在10月和11月要面試了, 但其中兩間剛好撞期, 同樣是在3/11/07, 現在都唔知怎算好 .
唔 ...

你個問題分 2 part:
1. 找: 是幾時都可以去找資料

2. 報名
救世軍就一出世已經可以入紙申請排隊, 其他的一般是 18m, 但亦有些是 12m 就可以申請啦! 至於一些熱門的, 亦會指定派表和交表日期..
注意: 幼兒園只可以接受年滿 2 歲幼兒入讀!
雖然每學年都是由 8 or 9 月開始, 但如有位你可以揀一足 24m 就插班.

原文章由 cherrysino 於 07-9-28 12:14 硐表
Hi,

請問幾多歲要開始找幼兒園? Thanks

點解多牙妹可以在11月就返學呢
她到11月應只得18個月大!!
你話佢惡死, 但我估她面試一定冇問題, 因我見她好懂得表達自己, 我在mtr見到她同表哥(我估)玩捉迷蔵時, 會示意給他知你捉我.
她好good, 我個囝就

原文章由 reginefhk 於 07-9-28 23:02 硐表
嘻嘻, 個多牙妹仍然係咁八卦和惡死
佢會在11月開始返灣仔的托兒園, 另亦有2間幼兒園會在 10月面見, 我諗就算收都要出年8/9月先有位, 到收時先再諗啦! (都未知是 tko or hk side?!)
我相信只要你早些同學校解釋,  ...

係呀, sophie 18 個月大會返托兒園, 因為她實在太活躍啦, 搞住表哥表姐放學回來做功課, 溫習和練琴 ... 所以等佢去試吓群體生活, 知道唔係個個就晒佢, 要學識尊重別人, 同人分享!
千奇唔好讚佢 good, 佢似男仔多過女仔 - 又 'un' 皮又硬頸

原文章由 lingling787 於 07-9-29 09:34 硐表
點解多牙妹可以在11月就返學呢
她到11月應只得18個月大!!
你話佢惡死, 但我估她面試一定冇問題, 因我見她好懂得表達自己, 我在mtr見到她同表哥(我估)玩捉迷蔵時, 會示意給他知你捉我.
她好good, 我個囝就 ...

[ 本文章最後由 reginefhk 於 07-9-29 23:44 編輯 ]

坑口有冇好介紹呢?
‹ 上一主題|下一主題