用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1F(Kent RD)
樓主: LoCLai
go

K1F(Kent RD) [複製鏈接]

原來依家仲可以送他們入班房架咩?  仲以為只可以到門口添.....

佢地禁細個有小息???  hee..hee... 好得意喎....唔知會唔會好似以前我地小學禁, 自己搵friend 一齊玩or 去厠所呢??  ha ha....

你地係咪多數老師叫中文名架? 因為我仔仔話老師叫他中文名... 我問佢有冇oscar, 佢話有, 有冇子瑜,佢話冇......natallie話有.....

原文章由 hccw 於 07-10-4 11:26 硐表
大飛,你個仔好得意呀----話係飯袋
其實飯袋或豆袋都係咁上下質感啫.
況且真係有學123架.

原來有Chalotte架,等我仲懶醒以為自己啱添.

今日送阿仔返學,皆因佢扭計唔同工人姐姐合作,攪到趕校巴送車尾
...

好快又學完一本書, 我問阿囡在學校學了什麼 ??? 子瑜不答, 激死, 但她好喜歡我講故事給她聽及與她一起唱歌仔.
認字一般啦 .
各位同學仔, 努力.

Eunis媽咪, Angela

仔仔話miss au 教了c for car 、cow、cake、cat.....

佢話昨天有兩個仔仔cry

又話顯程有唱歌, 自己冇唱

my daughter also said hv a
classmate call 顯程, they have
some art works bring back today...
remember bring back the blue bag
on monday.....

阿囡都話知道有趙顯程, 佢知佢係PANDA組! 咁多人識, 唔通顯程係班長??

阿囡呢輪成日自言自語講好多學校教O既歌仔..... 例如有--
「中秋節, 月亮圓, 月亮光, 好像燈籠, 掛天上」「十個好朋友, 十個好朋友, 五個左邊, 五個右邊, 幫我寫字, 幫我拍球」 又有唱你地之前講O個D A LIttle ball等等! kv真係好勁, 返學1個月已經可以背咁多野!!!! 不過英文oral可能真係會爭dd!!!!!!

overall 我都好滿意kv!!! 你地覺得呢?? 阿囡仲好鍾意miss tam tim呀!!!

你地放假會帶小朋友去邊度玩下學下咁呀?? kv無咩活動, 我估都要同佢去多d玩下, 等佢見識多d啦!!

原文章由 natmama04 於 07-10-12 19:47 硐表
my daughter also said hv a
classmate call 顯程, they have
some art works bring back today...
remember bring back the blue bag
on monday.....

[ 本文章最後由 LoCLai 於 07-10-13 08:03 編輯 ]

顯程話有個同學仔叫王子碩.
好開心佢地逐漸講得出大家的名.
提起班長,我估佢地冇.因我送顯程返學時見老師教識佢地自律同自立(1.自己返埋位  2.擺好書包 3.交手冊並打開啱果頁....).玩完玩具老師就每枱點個同學仔將D嘢收起.似乎人人都有機會做吓嘢.

話時話,收到Parents' Day的通告,唔知人人有份,定係淨係顯程要見家長呢 .
在學嘢方面,進展都好好;顯程成日都話鍾意返學.除咗D舊歌仔外又唱咗"大腳板跳跳跳,大腳板跑跑跑,大腳板走走走,走到倦時休息了.","to market, to market, to buy a fat pig",又提起"Swinging, swinging, swinging即係打韆鞦啦"....
不過佢竟然暗啞底同自己個醫生講返學唔開心
有次我問嗰日小息做D咩,佢bin起個嘴話"係坐在度囉",問"冇同其他小朋友玩咩?",答"冇囉.",問"咁其他小朋友有冇一整玩?",答"係冇囉."問"咁佢地做D咩?",答"係坐在度囉." 問"咁其實你地係唔係玩緊排排坐的遊戲呀?",答"可能係囉."
但之前問佢小息做D咩,答"首先要san大門,唔好俾D小朋友走咗出去.有得玩小木橋,sir滑梯,wee wee,洗手,跟住返來食茶點....."

不過整體來講KV都OK.

hccw,

唔駛擔心, oscar 都有通告要見家長, 至少有我陪你 , 不過我唸應該每個小朋友都要見的, 主要都係了解下小朋友呢2個月上堂時的情況掛, 咁快唔會有咩大件事掛

我係27/10 11:00 見你呢 ?

arthur 真係好叻喎, 唔講都唔知唱左咁多歌仔, 都唔知阿仔係唔記得定唔唱俾我聽, 但佢學的中文字就學得好好,  好多都記得

家長日: 子瑜被安排在下星期六20-10, (11: 30am), 相信人人有份, .
子瑜亦有提起顯程, 有些笑話同你們分享吓 :
子瑜話顯程成日摸佢塊臉, 好似媽咪摸BB一樣, 我地問子瑜, 是否你最細, 所以顯程照顧你, 佢話係. ,佢仲話顯程坐在子瑜隔離, 唔知堅唔堅.
KV都有好多中文歌仔, 哈哈, 間接教他們背句子.:tongue: 我相信
Miss Tam 對班小朋友真是好好.每位同學亦提起她.

我係K1M班,我都係27/10 - 11:00am見Miss Au呀!

原文章由 charlotteling 於 07-10-13 10:37 硐表
hccw,

唔駛擔心, oscar 都有通告要見家長, 至少有我陪你 , 不過我唸應該每個小朋友都要見的, 主要都係了解下小朋友呢2個月上堂時的情況掛, 咁快唔會有咩大件事掛

我係27/10 11:00 見你呢 ?

arthur  ...

子瑜媽媽,
顯程有個BB妹妹,佢係成日摸佢塊面咁呵佢架.
向其他小朋友表示友善時佢都會咁架:)

Group起KV教咗的歌仔,大家share吓啦.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1166034&extra=page%3D1

各位媽咪, 你們知否有關保母車資料, 因我想縮短子瑜回程車之時間, 由kv返藍田需一小時,  謝謝.

顯程媽媽,
顯程好叻仔, 他懂得表達在學校之情況給你聽, 而且, 佢仲好鍚BB妹妹.

did your child ask you bring a photo to school???
yesterday, my daughter said need to bring a family photo ...don't know is it true
anyway, i have give her one...hehe

原文章由 natmama04 於 07-10-17 17:22 硐表
did your child ask you bring a photo to school???
yesterday, my daughter said need to bring a family photo ...don't know is it true
anyway, i have give her one...hehe

My son did not tell me (he don't know yet!), but teacher clip a small note in handbook to tell me bring a family photo back to school for art work! (3DAYS AGO)

我囡囡手冊冇話要帶相?唔知其他媽咪有沒有?
原文章由 annienorman 於 07-10-17 20:30 硐表

My son did not tell me (he don't know yet!), but teacher clip a small note in handbook to tell me bring a family photo back to school for art work! (3DAYS AGO)

原文章由 sisimama 於 07-10-17 22:07 硐表
我囡囡手冊冇話要帶相?唔知其他媽咪有沒有?

-----sorry , I am K1A, 只想話聲你知唔洗擔心小朋友唔講,因學校會寫手冊......

顯程近幾日唔係幾舒服:cry: ,好彩而家好d啦.:
佢呢兩日唱咗The farmer in the dell, I'm swinging (大家可以在songs & recitation 嗰個topic度搵到歌詞), 同一首古古怪的歌"jibbolimbo jibbolim jibbolimbo" ,佢話係Ms. Au教架,唔知真定假 (因佢成日自己作古怪歌仔架)

呀,BTW,我聽日8:30見Ms. Tam

天氣開始轉涼, 小朋友好易感冒, 小心, 真是要快快幫寶寶穿衣裳.
我也發覺子瑜近來自己作歌詞, 自言自語, anyway, more creative.
下星期五生日會, 佢地一定好開心, ::" />
‹ 上一主題|下一主題