用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

我唔識呀!  因為我佗第二個時先識得上黎蒲呀嘛, 所以剩係蒲細仔果個媽媽會囉!
我都戒左TV好耐啦!  以前我係出名電視精黎架, 為左個仔無法啦, 根本都無時間睇添啦!

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 18:01 硐表
咁你一定識我個仔幼兒園個同學仔媽咪, 佢叫mangtau, 都係01年12月媽媽會既.

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 18:10 硐表
而家好少學校半日際既啦喎.
其實半日唔係應該會有多D 時間做功課咩??

銘媽...

係丫..我小朋友仲係番緊半日制...09年先轉全日..

其實出面仲有好多分緊上下午校架...

其實,我覺得教育一個小朋友真係一門好高深既藝術,
我都好認同身教,
有物野好得過耳濡目染,日日見住既你,比佢一個"板"睇!

至於,無教養呢個問題,其實係有咁既父母,
就有咁既孩子,真係無野好講!

我個女初初返來都有同我講比人蝦,
後來我同佢講,佢未必有心想蝦你,
有可能佢不自覺做咗d野出來令人討厭,
不過,無論點,我都同佢講,
(1)不喜歡就直接同個同學仔講,你唔好咁;
(2)避開佢;一係

[quote]原文章由 chuyuk 於 07-9-29 10:31 硐表

各位有無興趣聽有關"NLP"加速學習課程呀,我剛收到由景林"成龍全人發展中心"有一免費講座,其中有講如何加速學習法&最佳溫習攻略等等......
我已報了名,想睇下有無其他家長可一起去,如有興趣可上佢O地網址報"http://wholeperson.org.hk 跟手入去免費講座果度便可即時上網報名:)

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 18:23 硐表
多謝你既分享.
睇黎大家都真係要放鬆D.  我都覺得自己緊張咗, 日日癲哂咁.  而家一放假, 就俾佢輕鬆D, 自己又可以放鬆D.

好同意你所講,真係攪到人都癲,我覺得小朋友升小一要適應,但原來家長更要,其實係咪學校都要同家長攪番d適應班,等我o地可以一早了解了學校,容易d去適應!

好似我呀女間小學,好彩係上星期攪了個小一家長會,呢個係迎新會後既另一個會,起碼我現在了解多了功課上係要點同學校合作,另之前因突然多了好多功課同file都唔知點攪,但經講座了解後,現在叫做明多了!

哎,一句講晒,大家努力啦,我可以應付到呀女既功課同默書我已愉笑了,仲有果d讀書報告,都未得閒同佢借書睇,no eye see

慢慢來!

記住不要比太大壓力小朋友+自己,會適應的.

我個女現升小2,
一切都好好!

回想升小1時自己對她的態度+壓力,
真的很內疚和後悔!

其實,試想下,
一個小朋友由不太用做功課/黙書/全天上課/考試/測驗...壓力,
其實佢都很大改變,
係呢個時候,
唔係應該同學校一切”迫佢”,
而係應該幫佢一起過渡.

記得個女,
初初返學(全日),
返到來,教佢功課既時候,
兩隻眼仔,轉來轉去,完全不集中,
我中鬧佢,話佢懶,
原來佢係眼”份”,
過了幾星期,我終於發現不對路,
同佢講我簡單既野佢都好似......
咪叫佢去”份”啦,
點知佢真係走去”份”,
仲一分鐘就”份”咗,
我就知原來,佢係放學太疲倦了,
所以多點體諒下佢地.

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 18:16 硐表
咁佢都讀得上, 真係好叻女呀.

原文章由 YanYan0116 於 07-9-28 12:05 硐表

你個女係咪讀國際學校呀.

因為囡囡在加拿大出世, 之後要回港工作,所以囡囡 K1-K3都在香港讀, 其實K3之後想過回加拿大, 但最後也決定留港, Local School 根本唔會收年齡少於5.8years的小朋友, 所以都諗住 repeat K3, 但後來聽到 Delia English Primary School 可收低於 5.8 years 既小朋友, 所以咪叫囡囡去面試, 校長覺得我囡囡性格都幾主動, 所以就收了她這幾次的 Dictation 溫習的時間比之前少了很多, 相信她已經慢慢習慣了我前幾天在 Toys R ?? 買了一個 word puzzle 跟她一同玩, 小朋友一有得玩, 記英文生字也快了很多

原文章由 木馬 於 07-10-3 21:21 硐表
你們的小朋友每天有多少樣功課, 他們要花多少時才完成?
每晚做到11-12點, 是否做功課能力弱? 可以怎樣加強做功課能力?

木馬,

每日平均都有5-6樣,放左學我叫佢如果識做就做左先,放工夜晚我就再睇佢功課同教佢做唔識個d同溫習,而家我要佢9:30瞓覺,因為每朝6:15起身,你個小朋友係咪夜晚先開始做功課,小朋友通常都會唔夠專心

原文章由 銘銘媽 於 07-9-27 10:25 硐表
小丑魚,
你個仔都好呀, 會話你知係秘密, 如果我個仔發生咗d 唔好既事, 佢會直頭話無野, 當我傻既咁呃.

Olkan,
唉~~ 亞仔果間學校, 我仲未上入到佢學校個內聯網, 都唔知幾時先可以上網同佢睇吓有咩功課做, 日日要我 ...

銘銘媽︰

佢已經離開咗,所以…只有我一個人咋

我個仔會在學校的功課輔導時間做左少少功課先, 之後3點放學回家就即刻開始做, 每日大約3-4樣功課, 不過一個鐘頭之內都會做完, 之後溫習完都係大約5點左右, 晚上10點 !  
妳最好叫佢一放學回家就即刻開始做, 因為越夜做就會越眼訓, 會越做越慢兼無心機, 所以要趁住佢仲有精神時就要佢做功課架啦!

每晚做到11-12點, 是否做功課能力弱? 可以怎樣加強做功課能力?

我亞女每天有6-8樣 , 大約20-35 mins 完成 , 完全自動波做功課 ,因為老師教晒點做的 !
你小朋友幾點開始做功課 ? 又沒有開電視做功課 ? 又沒有問吓老師小朋友在上課時的表現 ?
你可以定一個時間比佢做每樣功課要在10-15mins內完成 , 如果做到就比個貼紙佢! 我亞女就贊賞吓都好開心啦 !

得閒入黎01年12月媽咪會傾下計啦 ~

原文章由 GaryF 於 07-9-29 08:41 硐表
我唔識呀!  因為我佗第二個時先識得上黎蒲呀嘛, 所以剩係蒲細仔果個媽媽會囉!
我都戒左TV好耐啦!  以前我係出名電視精黎架, 為左個仔無法啦, 根本都無時間睇添啦!

...

我個仔果間都係上星期開左家長會呀,咁啱嘅?你亞女讀邊間學校呀?我同你一樣,都係攪功課同默書都就黎死咁滯.........
原文章由 yy02 於 07-9-29 23:33 硐表

好同意你所講,真係攪到人都癲,我覺得小朋友升小一要適應,但原來家長更要,其實係咪學校都要同家長攪番d適應班,等我o地可以一早了解了學校,容易d去適應!

好似我呀女間小學,好彩係上星期攪了個小一家長會,呢個係迎新 ...
Winniebb30 8-)

mangtau,
Hi
遲左6年先join, 真係失禮死人!

原文章由 mangtau 於 07-10-4 11:35 硐表
得閒入黎01年12月媽咪會傾下計啦 ~

木馬:
11、2點又真係好似夜左少少,係咪佢自細都習慣你放左工係屋企先做功課呢?
我仔仔4點半落車返到屋企,跟住沖涼食少少野就開始做功課,每日4-6樣,好多時係導修堂都做得7788,返黎多數係跟下d字靚唔靚,有無錯,備埋課、溫埋默書加埋個半鐘度,今日開始默書啦,phonic無得溫,唔知默成點?

Hi,

你們好,原來太多數小朋友上小一都是有類似情況,見到你們的意見和情況,我都會會心微笑,等我吾會覺得是我的問題,現在我常試set個時間表比他,等他知道什麼時間做功課,什麼時間溫書,什麼時間玩.問他好吾好,他又好似好受和.
DouglasMaMa :lol

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!

My girl in P1 as well.

Let's share our experience together.

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-4 14:31 硐表
Hi,

你們好,原來太多數小朋友上小一都是有類似情況,見到你們的意見和情況,我都會會心微笑,等我吾會覺得是我的問題,現在我常試set個時間表比他,等他知道什麼時間做功課,什麼時間溫書,什麼時間玩.問他好吾好,他又好似好受和. ...
A working mother with two kids

醒目開學勳章

木馬,

自己要返工,每晚都要7點幾先回到家。囝囝4點返到屋企,比佢小休下。姐姐會叫佢做功課,有D已係學校完成,實際要做的,亞仔通常會花1個鐘 (D字當然要事後執啦!!),吾識做就要佢一定打電話比我。之前已把他的作業SCAN晒在公司部電腦裡,費事佢有籍口話吾識DO,等我番黎教。其實SCAN左在電腦裡都有其他用架,林近測驗/考試之前都可PRINT番出黎比佢再做下,溫故知新 (呢D係我上次上記憶班呀SIR教架)。

‹ 上一主題|下一主題