用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾
   0    0    0    0

原文章由 嵐嵐21 於 07-9-21 09:37 硐表
TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾

嵐嵐21果然有效率呀:loveliness:

係呢各位今日有無去家長會呀??

今日去完小一家長會lu,其實我覺得學校攪得呢d家長會既問答環節,真係要有勇氣先可以攪,你睇下今日甘多人對學校既問題,校長同老師都要即時去答!

Hello

我個女都係讀呢日小學架, 佢喺1D班, 不過佢成日話比前面個同學騷擾佢, 整爛支顏色筆, 搶左佢工作紙跟住仲撕爛埋, 有一次仲將本數學補充用原子筆畫花左.    唉, 每日放學後都有投訴, 同班主任講佢話已經有2位家長投訴過, 而個學生ge家長已經安排佢去做檢查係咪'過度活躍'喎. 阿女話無得再換位, 老師又唔想isolate 個學生. 仲話如果有問題叫我個女舉手同老師講.  我覺得老師聽得多都煩啦, 唔知有乜好方法解決呢個問題, 真係頭痛.

原文章由 MaMaEva 於 07-9-27 14:32 硐表
Hello

我個女都係讀呢日小學架, 佢喺1D班, 不過佢成日話比前面個同學騷擾佢, 整爛支顏色筆, 搶左佢工作紙跟住仲撕爛埋, 有一次仲將本數學補充用原子筆畫花左.    唉, 每日放學後都有投訴, 同班主任講佢話已 ...

mamaeva,

我都聽過話1D班係有個非常頑皮既學生,原來你都係受害者
希望個小朋友快D有人跟進,唔使再攪其他小朋友啦

[quote]原文章由 yy02 於 07-9-27 22:07 硐表

ALL,

親子旅行你O地去唔去呀?

去呀,我要請假去,你去唔去呀?

原文章由 yy02 於 07-9-27 22:08 硐表
ALL,

me too

原文章由 KakaWinnie 於 07-9-27 22:40 硐表

原文章由 KakaWinnie 於 07-9-27 22:40 硐表

我全家出動呀

原文章由 yy02 於 07-9-27 22:08 硐表
[quote]原文章由 yy02 於 07-9-27 22:07 硐表

ALL,

我去唔到啦, 成8個月肚, 去完隨時生得啦..   我叫左我個妺陪佢去囉, 通知左老師la.

係呢, 你地個小朋友係讀邊班架.

原文章由 MaMaEva 於 07-9-28 15:19 硐表

我去唔到啦, 成8個月肚, 去完隨時生得啦..   我叫左我個妺陪佢去囉, 通知左老師la.

我個小朋友都係讀1D 我都知有個好曳的小朋友成日騷擾d同學 真係唔知學校會點解決呢?

原文章由 yy02 於 07-9-28 15:09 硐表

我全家出動呀

yy02.................勁吖

原文章由 MaMaEva 於 07-9-28 15:19 硐表

我個女係1B班呀

[quote]原文章由 yy02 於 07-9-28 23:57 硐表

呀女今日又帶漏功課返屋企呀
都唔知點先令佢記得帶齊功課
佢仲要同我講"唔緊要" 真係比佢吹脹

原文章由 嵐嵐21 於 07-9-28 22:30 硐表

我個小朋友都係讀1D 我都知有個好曳的小朋友成日騷擾d同學 真係唔知學校會點解決呢?

我打電話同老師講, 佢話同訓導主任商量過會換2個男同學坐佢後面喎, 第二日我問阿女有無換位, 佢話無換位.  都唔知學校想點... , 再係咁我真係要約校長見吓面先得.

仲有呀, 嵐嵐21(真係好你都係1D班), 星期五嗰日我個女唔夠時間抄份英文Pen A 生字, 可唔可以話比我知今次係寫乜生字呀, 佢成版紙係空白架 (除左有日期). 我話你可以問其他同學借來寫, 佢話老師唔比問人借喎... 真係比佢激死

原文章由 yy02 於 07-9-29 00:01 硐表
[quote]原文章由 yy02 於 07-9-28 23:57 硐表

呀女今日又帶漏功課返屋企呀
都唔知點先令佢記得帶齊功課
佢仲要同我講"唔緊要"  ...

YY02 阿女係咪抄唔齊手册先帶漏功課呀, 如果係你就要同其他家長交換電話先得.  咁有問題可以打電話問吓.  我都同另一家長交換左電話喇, 互相幫忙嘛.  其實我每次同阿女執書包前都會double check 做好功課未, 做好就喺手册上加tick號, 跟住放入功課袋, 咁就唔會帶漏. 你都可以試吓.

原文章由 MaMaEva 於 07-9-29 11:31 硐表

我打電話同老師講, 佢話同訓導主任商量過會換2個男同學坐佢後面喎, 第二日我問阿女有無換位, 佢話無換位.  都唔知學校想點... , 再係咁我真係要約校長見吓面先得.

仲有呀, 嵐嵐21(真係好你都係1 ...

MaMaEva : pen A 生字

We are in the park.
I am running.
I am jumping.

原文章由 MaMaEva 於 07-9-29 11:41 硐表

YY02 阿女係咪抄唔齊手册先帶漏功課呀, 如果係你就要同其他家長交換電話先得.  咁有問題可以打電話問吓.  我都同另一家長交換左電話喇, 互相幫忙嘛.  其實我每次同阿女執書包前都會double check 做好功課未, 做好 ...

MAMAEVA,

我個女基本上次次都有抄晒d手冊內容,我都有叫佢老師講了要做既就放入功課袋先,但都唔知點解都係會帶漏,我諗佢係真係手腳慢
我同佢check都無用,因佢係無帶返屋企!

其實我都好想同嵐嵐21一班,起碼可以問下功課,不過開學時我o地有填過份form話遲d會比番d家長電話我o地!

係呢,你o地有無入家教會呀??我本來都想入,因可以多d了解學校,又可以幫下學校做番少少野,但唔知點解我仲未收過通告,但聽講已經截了止交表!

[quote]原文章由 yy02 於 07-9-29 22:19 硐表

各位有無興趣聽有關"NLP"加速學習課程呀,我剛收到由景林"成龍全人發展中心"有一免費講座,其中有講如何加速學習法等等......
我已報了名,想睇下有無其他家長可一起去,如有興趣可上佢O地網址報"http://wholeperson.org.hk 跟手入去免費講座果度便可即時上網報名:)

原文章由 嵐嵐21 於 07-9-29 13:20 硐表

MaMaEva : pen A 生字

We are in the park.
I am running.
I am jumping.

嵐嵐21
真係唔該你, 如果唔係又欠功課 .

yy02

你唔好心急呀, 要慢慢教佢先得架. 因為開學初期我個女都成日帶漏嘢, 同欠交功課, 仲要我放工返屋企先開始做. 唉! 我又心急要佢做快d, 又成日話佢慢, 攪到佢做親功課都喊.  跟住我老公叫我唔好鬧, 慢慢來. 好彩我自己都反省吓個問題, 所以依家咪慢慢同佢做
law, 佢已經比開學時快左好多, 間唔中放工返到去佢做好功課tim.

所以你都可以試吓, 每日同佢返到學校門口時提佢, 放學後要檢查柜桶, 有無帶漏書/功課,  起碼提一星期, 跟住唔再提, 睇佢仲記唔記得law. 我都係咁架. 希望對你有幫助啦.

最緊要係唔好鬧, 因為佢已經唔開心, 你再鬧佢, 佢會覺無助. 更加唔聽你講. 希望我ge經驗對你/其他媽咪有幫助啦.

我無入家教會呀, 因為自己都安排唔到時間, 細b又就快出世, 所以無參加. 希望日後有時間再報名啦.
‹ 上一主題|下一主題