用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
樓主: 嵐嵐21
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 嵐嵐21 於 08-7-11 22:59 發表

Rainbow,係呀..中間個位咪係我個女law
我有睇
係呢.....今日吾見去學校

嵐嵐,

因今早要上班,無請假,呀仔又無獎,所以冇去學校.

原文章由 嵐嵐21 於 08-7-11 23:10 發表

係law話禁快就跳完
琛琛好d未呀?

我會比呀女繼續學芭蕾舞

好好多啦. 我下星期放大假, 陪阿女去玩吓; 唉d天氣咁差, 都唔知去邊玩好 , 想帶佢去disney玩, 希望下星期有一日唔好落雨啦.

原文章由 MaMaEva 於 08-7-12 12:33 發表

好好多啦. 我下星期放大假, 陪阿女去玩吓; 唉d天氣咁差, 都唔知去邊玩好 , 想帶佢去disney玩, 希望下星期有一日唔好落雨啦.

MaMaEva :去了邊處玩呀

咁快就放完假, 真係唔想返工呀
上星期同阿女游左4日水. 星期四帶佢同我阿媽&表弟去tst飲茶及去科學館. 佢地玩足成個下午, 差唔多7點先走. 咁咪約埋成家人响tst食dinner先返屋企 , 不過阿妹就無得去.
你地有時間都可以帶仔女去玩呀, 好過去disney, 因為有冷氣, 唔使同人迫, 好多科學玩意, 大人細路都啱玩. 阿女話下次再去過呀. 入場費小童 / 60yr 以上$12.5, 成人$25., 3 yr 以下唔使$$.

請問大家知唔知係咪真呢. c6個friend個仔讀1E, 佢太太話2E班係讀書叻d喎 (類似精英班), 你地有無人confirm到呀.

由來年開始,升四年級會有E班(精英班),F班(次精英班).升五,六年班的由以往E班(英文班)改為E班(精英班),沒有次精英班.這些班中文會以普通話教學.你們可參閱通告 2007-342.低年級暫沒有把E班分成精英班.

原文章由 MaMaEva 於 08-7-24 10:48 發表
請問大家知唔知係咪真呢. c6個friend個仔讀1E, 佢太太話2E班係讀書叻d喎 (類似精英班), 你地有無人confirm到呀.

[ 本文章最後由 Rain28bow 於 08-7-30 16:50 編輯 ]

原文章由 Rain28bow 於 08-7-30 16:48 發表
由來年開始,升四年級會有E班(精英班),F班(次精英班).升五,六年班的由以往E班(英文班)改為E班(精英班),沒有次精英班.這些班中文會以普通話教學.你們可參閱通告 2007-342.低年級暫沒有把E班分成精英班.

...

唔該哂Rain2bow

原文章由 Rain28bow 於 08-7-30 16:48 發表

...

Thks Rain28bow

原帖由 Rain28bow 於 08-7-30 16:48 發表

[ 本文章最 ...

Hi, 各位媽咪

小兒及小女都在這間學校讀書,小女今年升六年級了,上年五年級讀E班,中文用普通話教學,因以往讀E班是自己選擇性的,所以小女由四年級以開始讀E班,而中文堂用普通話教學亦上了一年,但自從轉了新校長,就將E班轉為精英班,而小女成績又不是頭32名,所以今年讀F班,中文堂沒有普通教學,令她少了接觸普通話的機會。但昨天,呀女話老師向她們班話,她們也屬於次精英,我估F班可能的名次是33-64,因為上年的E班有很多都升上6F班,如是的話,点解F班不用普通話教中文,因這已是大趨勢,將來上中學很多都用普通話教中文啦,真氣人,多謝各位看我的發洩。

原帖由 YVONNE2607 於 08-9-4 16:07 發表

Hi, 各位媽咪

小兒及小女都在這間學校讀書,小女今年升六年級了,上年五年級讀E班,中文用普通話教學,因以往讀E班是自己選擇性的,所以小女由四年級以開始讀E班,而中文堂用普通話教學亦上了一年,但自從轉了新校長,就將E班轉為精英 ...

YVONNE2607

唔好唔開心啦, 新人事新作風, 我都以為呢間學校係無精英班, 點知今年就改制, 仲要多埋次精英班.  雖然我個女依家係讀2年班, 好似仲未關我事, 但我會留意學校改革情況. 你亦可以同學校反映吓, 提出意見, 睇吓學校點回應.
不過我唔係好明"以往讀E班是自已選擇性的", 乜以前係可以自己choice讀E班架咩, 唔係學校決定你讀唔讀到先派你去架??

以前的E班是叫英文班,當小朋友升四年級時會派通告問你是否願意讀E班,當時說E班會比較多英文的活動,又要買一件E KID 的橙色T-SHIRT,但我覺得又不是特別多英文活動,但在特別的FUNCTION 中,就要負責做攤位遊戲,誰不知換了新校長,便設立了精英班,有時想鬼叫自己的囡囡不是考頭32名咩?無緣入讀精英班,不過最要的是小朋友讀得開心,我都不敢比太大壓力佢。

原帖由 YVONNE2607 於 08-9-10 12:20 發表
以前的E班是叫英文班,當小朋友升四年級時會派通告問你是否願意讀E班,當時說E班會比較多英文的活動,又要買一件E KID 的橙色T-SHIRT,但我覺得又不是特別多英文活動,但在特別的FUNCTION 中,就要負責做攤位遊戲,誰不知換了新校長 ...

睇完你寫既野,我都有壓力tim
不過我都想我o地學校早點有普通話教中文,因呢個真係現時大吹世

請問這間學校好嗎???,

我會覺得無話邊間學校好定唔好,只有適唔適你的小朋友.
原帖由 cwy1218 於 08-9-23 22:31 發表
請問這間學校好嗎???,

HELLO,

我囝囝係今年的1年級生, 唔知你地的囝囡係唔係呢? 如果係就好啦, 可以互相交流吓:D !

我昨天已開了一個 TOPIC FOR 2008年的1年級生 , 但無人入過去, 係唔係我地這間學校很少家長上 " BK網" 呢?

希望, 大家多D上黎傾吓, 你地通常幾點上黎......!:) :)
]

各位王余家潔的家長,

我想問吓這所學校是否活動+傳統教學於一身?可否具體舉例?

是否每星期都要默中英兩科呀?如是,小一學新生能否習慣呢?

每天約多少樣工課做和要花多少時間做工課呢?

心急的K3家長
Wing0203

回覆 1# wing0203 的文章

1. 活動與傳統相結合, 請看在本文未段, 抄錄在其它主題提供的資料
另外可到學校網站w.w.w..wyjjmps,edu.hk 瞭解一下, 學校下次開放日定於10年1月9日, 可向有關老師或家長義工詳細詢問
2. 默書今星期英文, 下星期中文, 隔週默一科, 小一有適應期, 開頭的若干次是不計算入成績內, 小朋友可以輕鬆面對
3. 小一開始功課較少, 然後逐部增加, 功課主要是中, 英, 數, 常.  視乎當天上的科目.  整體而言, 小一功課不多.  高年班會比較多一點, 尤其精英班, 學生能力高的, 會安排增潤課程, 提升水平.  我的小朋友一年班時, 功課大都在半小時內完成.  高年班時候, 在半小時至2小時內完成
4. 另外, 有部份資料, 可看至余家潔小學內的另一主題

東華三院王余家潔紀念小學是一個不錯的選擇.  先表明我是該校學生家長
低年班英文是用大圖書計劃, 小朋友從故事書中吸收知識, 高年班由英語教師及外籍老師共同編寫課程. 每年均有大型英語活動日, 小朋友在遊戲中學習. 畢業禮有英語歌舞劇, 由全體畢業生參與演出.
中文由低年班開始有普通話課, 高年班有1~2班, 中文全部以普通話授課. "詩韻童聲" 令小朋友對詩詞有初步認識.  中國文化日, 每年均有特色主題, 小朋友透過活動認識文化.  
常識科安排不同的專題硏習.  
高年班數學較好的同學, 可以接受奧林匹克數學培訓
每人一崗位, 每位小朋友在班內均安排1個崗位, 服務同學, 幫助老師, 令小朋友更投入校園, 提高責任感
東華三院辦學宗旨, 有教無類, 對於成績落後的同學, 絕不放棄.  學校投放不少資源在補底方面.  因應該班級整體情況, 開設小班, 約12~16人, 增加老師對個別學生時間, 充分照顧, 因應能力, 調校課程, 令小朋友樂於學習.  部份因成績進步, 次年可回歸普通班.  拔尖方面, 學校為各科成績良好的學生提供增閏課程, 鼓勵學生參加公開比賽, 並提供適當的培訓
學校硬件配套齊全, 電腦設備完善. 另外有自己的電台, 制作錄影. 健身室及新建跑道, 為運動員提供訓練場所. 音樂室, 舞蹈室, 練琴室, 視藝室, 燒陶瓷設備, 演講室, 圖書館等
教學團隊陣容鼎盛, 主任, 老師, 職工人數都較常規多, 有能力, 愛心熱誠.
如果希望知道更多該校情況, 歡迎提問

Dear BSCYL,

多謝你的回覆.我都覺得這所學校是寶琳站附近數一數二的.而且又近我屋企,免除舟車勞動.

• 請問你是否全職媽媽?
  • 你的小朋友多大呀?
  • 他/她用了多少個星期才適應小一生活呢?
  • 你和小朋友在這裡讀書會唔會好大壓力呢?因為我聽過有些小朋友的家長話,他們的小朋友做工課做到晚上十一時呀!
  • 除了應付工課和温習之外,你的小朋友有冇時間玩校內的課外活動呀?
  • 在德育品格方面又如何呢?
  • 最後他/她喜不喜上學和是否在愉快中學習?

Thanks & regards,
Wing0203

回覆 1# wing0203 的文章

你不介意的話, 我想將你的問題放在 另一個主提 - "請指教, 唔該".  可方便你與另一位家長一齊可以看到彼此問題, 互相交流. 若果希望保留在此談論, 請通知我.  明天再回覆你的問題

回覆 1# BSCYL 的文章

Dear BSCYL,

Thanks for your help.

Wing0203
‹ 上一主題|下一主題