用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
樓主: 嵐嵐21
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 MMM888 於 07-11-29 15:19 發表

好耐無見啦,甘多位,
出年萄萄會做你地小朋友的同學仔,
多多指教呀:loveliness: :loveliness:

係樹介紹下自己先,萄萄係yy02,wendy,嵐嵐21的幼稚園同學仔.:)

睇見你地小一的生涯,我都想像倒自己出年會係點 ...

M8 : 好高興見到妳呀 其實小朋友就好快適應小一生活,係家長的適應力慢d...law 不過妳唔洗擔心我地一定幫妳:loveliness: :loveliness:

原文章由 嵐嵐21 於 07-11-30 18:42 發表

唔該哂MaMaEva

over!over!MAMAEVA,你係咪去了生BB
另我問了螢螢佢話給了分紙嵐嵐了,但嵐嵐話見不到琛琛要星期一先給她WOR

想問下各位媽咪覺得呢間小學如何?
是否一條lung上中學?
校風好嗎?
why無choose宣基?
謝謝

其實TKO的津校間間差唔多,都好努力做到好好,
只要搵D每年都可以開足班的就唔怕殺校.
至於我點解選東華,我捻因為我鍾意佢校舍夠大,
東華的資源足夠,課程間間津校都係跟教署(唔清楚現在係米叫呢個名)分別都唔會差好遠.
而且現在仲有一條龍中學,雖然中學唔係英中,但難保6年後唔係,況且如果小朋友的成績理想,到時可以出去考其他中學,
呢間中學可以做Back up,我覺得又唔錯呀.

宣基都係好好的學校,校長的理念都好好,只不過個人覺得東華有較多的優勝條件,所以選佢,好好彩,小女都第一round收左,安樂晒.
原文章由 janetlam74 於 07-12-3 14:12 發表
校風好嗎?
謝謝

原文章由 janetlam74 於 07-12-3 14:12 發表
校風好嗎?
謝謝

暫時我係越讀越鐘意間學校,由起初因為自己太幸苦想同呀女轉校,到現在一切都適應,主要係我覺我班主任及學校的支援各方面都幫到我o地更了解學校,以及更了解仔女係學校既情況,所以現在越讀越鐘意!
另我發現東華有一最大賣點係有得放學參加補習班,呢個簡直幫到我很多很多
ng....不過唯一我覺得係學校無全校既水運及陸運會law,只有精英先有得參加,呢個係我唯一唔滿意學校既,不過以我所知現任校長係好鐘意游泳,希望遲d會有全校水運會啦

至於宣基,我當日參觀完,但無諗過報呀,因我覺得校舍不吸引我
law!

yy02, 嵐嵐21, wendy....

我生左la, bb喺12月2日半夜4點幾出世:time: , 重6.5磅, 因為呢排太忙無上來, 今日有dd時間同精神, 所以同大家報喜 .

提起嗰晚真係驚驚地. 喺12月1日11點左右(啱啱瞓落牀)忽然穿水(流得好少), 跟住即刻叫醒琛琛撘taxi去醫院. 大約11點半做檢查只係開得2度, 跟住上房等啦. 等到半夜3點有d肚餓叫老公去買麵包, 食完無耐就見紅(姑娘話開左3度)... 跟住通知左產房收我, 叫我等一陣(嗰時開始陣痛頻密); 大約3點半入產房後都係得3度, 姑娘叫我吸止痛氣, 吸吸吓忽然想大便, 即刻通知助產士, 無耐就生得. 老公本來唔陪我架, 但係bb太突然要出來, 佢走唔切出產房就睇住我生 , 跟住我問佢驚唔驚, 佢話唔驚不過見到bb出來嗰刻好激動. 今次真係服左佢, 好有勇氣 . (阿b真係大整古)

完本打算餵人奶, 點知出院後4日, 阿b唔肯食(唔肯啜), 我泵左出來餵佢, 佢都唔食. 所以依家食奶粉. 都唔明佢點知係食緊人奶定奶粉 , 用人奶餵就一邊食一邊吐出來, 開奶粉就不停咁食 真係比佢吹脹. 咁都好, 我唔使咁申苦.

yy02, 我收到朗誦嗰張報告, 真係唔該晒你同嵐嵐

MamaEva,

Congratulations!! 記住休息多啲呀.:D

原文章由 MaMaEva 於 07-12-17 12:26 發表
yy02, 嵐嵐21, wendy....

我生左la, bb喺12月2日半夜4點幾出世:time: , 重6.5磅, 因為呢排太忙無上來, 今日有dd時間同精神, 所以同大家報喜 .

提起嗰晚真係驚驚地. 喺12月1日11點左右(啱啱瞓落牀)忽然穿 ...

MamaEva,

Congratulations!!

各位媽咪:

Merry Christmas & Happy New Year !! :D :D

各位新年快樂

各位媽咪:

又考試喇, 琛琛點都唔肯温習, 激死我呀.  我已經出到話如果今次成績有進步就買個光之美少女手袋仔比佢. 跟住佢話如果唔進步呢  唉, 難得我仲坐緊月可以同佢温書 , 點算好呢.

你地d小朋友又點呀. 有無d好方法叫佢温習呢, 可唔可以分享吓.

原文章由 MaMaEva 於 08-1-7 11:55 發表
各位媽咪:

又考試喇, 琛琛點都唔肯温習, 激死我呀.  我已經出到話如果今次成績有進步就買個光之美少女手袋仔比佢. 跟住佢話如果唔進步呢  唉, 難得我仲坐緊月可以同佢温書 , 點算好呢.

你地d小 ...

MaMaEva :今次我都係叫呀女自己温習咋

各位家長,你地有無比小朋友參加課後補習班呀?我就比呀女補咗2個月,但我個人覺就唔係噤好 做返嚟的功課好多都有錯,(噤即是老師唔會同佢哋對功課) 仲有我同呀女講,如果唔識做功課記住問老師wor 呀女話有問老師㗎架,老師會講個答案比佢聽,但又無解釋比佢聽點解wor
你哋d小朋友有無這個情况呢?

甘好有問題woo,
有無同老師/學校反映.
原文章由 WENDY 於 08-1-18 09:23 發表
吓, 咁都得!!
我對課後功課輔導都有點意見, 功課輔導的導師不是輔導同學做功課, 而係講答案給同學聽, 而唔係解釋題目, 再引導小朋友想答案, 如果只係要答案, 咁我為什麼要功課輔導?? 所以我下個月都唔參 ...

原文章由 MMM888 於 08-1-21 13:53 發表
甘好有問題woo,
有無同老師/學校反映.

m8 : 我都同學校反映咗 la,佢哋話會跟進wor

講真,其實我參加補習班都係唔想放工返來,仲要同呀女做工課!(只想同呀女傾吓計,玩吓,睇吓書):( :( :(
但補習返來又係要擦過,再做過 妳話補來有嘜用呢!

希望學校真係快d跟進啦

原文章由 WENDY 於 08-1-23 22:01 發表
噚日係呀囡考試後第一次功課輔導, 囡囡話老師今次先講答案, 然後再解釋題目比佢聽, 咁係咪進步左少少, 我諗今次咁多人不滿的聲音, 學校應該都有正視, 所以昨日有解題, 不過如果可以解左題, 再由同學自己諗答案我想會 ...

哎呀,我今日先同呀女睇功課,發現又有幾條錯啦 呀女仲要同我講係已給老師對了,果幾條仲要係好鬼淺,甘都教錯個補習班真係點攪o架,再係甘我真係要同呀女搵出面果d,本來諗住學校攪一定有質數,加上唔使呀女甘身苦走來走去補習,但現在我都唔知點攪好,我情願學校選d貴d但好質數d既補習班

原文章由 yy02 於 08-1-28 23:08 發表

哎呀,我今日先同呀女睇功課,發現又有幾條錯啦 呀女仲要同我講係已給老師對了,果幾條仲要係好鬼淺,甘都教錯個補習班真係點攪o架,再係甘我真係要同呀女搵出面果d,本來諗住學校攪一定有質數,加上唔使呀女甘身苦 ...

我都好質疑d導師點教佢地做功課架, 每次我檢查時都有錯. 我相信佢地只係睇小朋友做完功課就算, 有無錯漏就要家長執手尾. 我帶琛琛放學時見到d導師係大專生咁上下啦, 所以經驗就唔方多, 不過唔使個女等我地放工返到屋企先開始做功課, 已經好好多啦. 見到有錯咪解釋比佢知跟住改正囉. 總好過全部由我地家長"督"住做, 真係做到佢又喊時我地又火, 係咪 (都係安慰吓自己啫).
如果自已揾補習社又唔知邊間好, $$都係一個問題. 我本來都打算唔報2月份架(得十幾日), 但係琛琛話要繼續喎, 所以咪又報名囉.
等我今晚返去問吓琛琛d導師係點同佢地做功課先.

原文章由 MaMaEva 於 08-1-29 17:49 發表

我都好質疑d導師點教佢地做功課架, 每次我檢查時都有錯. 我相信佢地只係睇小朋友做完功課就算, 有無錯漏就要家長執手尾. 我帶琛琛放學時見到d導師係大專生咁上下啦, 所以經驗就唔方多, 不過唔使個女等我地放工返 ...

MAMAEVA,

我都好似你甘諗,起碼有人睇小朋友做功課,唔使我o地呢d在職家長返到屋企要樣樣跟手尾,所以我都好開心學校有呢個補習班,但d導師就真係好唔得law,正如你所講見到錯咪同佢o地改law,但我試過有次呀女都仲未做晒功課,但佢o地又寫佢已做完,仲有次呀女同我講唔識舉手問老師,但佢無理佢,我問佢甘老師當時做更咩呀?佢答我話佢做緊自己d野

原文章由 yy02 於 08-1-29 21:54 發表

MAMAEVA,

我都好似你甘諗,起碼有人睇小朋友做功課,唔使我o地呢d在職家長返到屋企要樣樣跟手尾,所以我都好開心學校有呢個補習班,但d導師就真係好唔得law,正如你所講見到錯咪同佢o地改law,但我試過有次呀女都仲未做 ...

yy02

唔係喎, 琛琛每次放學都做晒功課架 (除左無帶作業要喺屋企做), 係咪阿女做得慢所以有d未做晒就要放學 (佢地夠鐘就收工架麻). 琛琛話如果唔識做會問老師, 佢地會解釋/教佢地做, 唔係講完答案就算law. 係咪唔同班老師唔同d呢? 琛琛今個月係A班 (得2個人), 下個月係A2班, 你個女係邊一班呀?

各位媽咪:

祝大家身體健康, 心想事成.
小朋友個個學業進步, 聽教聽話.

:恭: :喜: :發: :財:

阿女話今個假期無功課做喎, 只係做Daily Reader, 初時真係唔相信, 到星期五嗰日放學都無功課帶回來, 可以放一個開心年假.
‹ 上一主題|下一主題