用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.1 - English Dictation
go

P.1 - English Dictation [複製鏈接]

請問小一英文默甚麼? 剛剛開學, 我朋友的囝囝已要默全句,
eg. Good morning, class.
What is your name?
My name is XXX.
是否太困難? 因為有些幼稚園是比較輕鬆, 沒有默書的.
   0    0    0    0

我個女第一次默Aa-Zz, 下一次都係默呢d~
係幼兒園都有默書, 不過係叫重溫, 只係默生字~
都可接受~

原文章由 bigmonster 於 07-9-21 17:20 硐表
是否太困難? 因為有些幼稚園是比較輕鬆, 沒有默書的. ...

第一次默Aa-Zz
第二次默句子1. I love my mother.
                  2. I love my father.
                  3.  I love my sister and  brother.

原文章由 bigmonster 於 07-9-21 17:20 硐表
是否太困難? 因為有些幼稚園是比較輕鬆, 沒有默書的. ...

我個女岩岩默完A-Z大細楷,6句句字(同你果d一樣),a同b生字
eg.apple,ant,arm,boy,bus,book,(你寫幾多都得,每寫一個加一分)仲有聽b and p發音,我都覺得好多,不過我個女ok,有114分
不過我都係覺得第一次默書有d多左

超級版主

我都唔知係好定唔好,阿仔佢幼稚園已經學過d字,不過冇試過成句默:

I love my family.
I love my father.
I love my mother.
I love my brother.
I love my sister.
I love my grandma.
I love my grandpa.

醒目開學勳章

難唔難,係比较性既。

如果之前幼稚园無默书,當然難。都無记野入脑既训练,点记咁长既句子?

如果之前幼稚园有训练,或家长自己有训练開(好像我),就唔難。

始终要有一个起点,小朋友要不断学习新野,亦都要越学越深。到小六都仲係識默单字apple, boy, cat?到时你愁唔愁?

我比较现实,我好小闹香港教育制度,亦都唔会下下话课程深。我唔係好信小学都仲可以愉快学习,快乐也有好多层次,自己脑内有豐富知識,用功努力,正面面对学习既压力,学习有成果,先係真正既快乐,亦係继续响社会生存既本钱。

YongXin :

幾鍾意看你講的內容,我時常都有留意你的回覆,記不記得你曾post 小朋友家中有很多鞋的事,引發一輪言論

醒目開學勳章

嘻嘻!大家互相学习0者。

哇!那次真係得啖笑。雖则话呢度係言論自由,但係都有主流言論, 又有好多非常網友。你試揾日自稱係:

”嫁港人既内地老婆,来港生仔大把钱買野比阿仔,又同時係容x兒同梁x琪super fans”

去自由留留言,包保你一日成名,萬箭穿背呀!

原文章由 亞薛 於 07-9-21 23:12 硐表
YongXin :

幾鍾意看你講的內容,我時常都有留意你的回覆,記不記得你曾post 小朋友家中有很多鞋的事,引發一輪言論

反而亞女k3默句子, 小一第一次eng dictation是下個星期5, 係默單字.

囝囝今天默中文 :
詞語讀默 :
歡迎  咪咪笑  大門  進來  和氣  進步  行禮  

背默 :
起得早,
上學校,
學校裏的同學好,
讀書遊戲真愉快.

下星期英默 :

Good morning,
Good afternoon,
How are you?
I am fine, thank you.

我覺得都ok, 因為在k.3已經開始實習(幼稚園都是冇默書), 其實很多幼稚園都冇默書, 但就要家長預先為他們裝備, 大部份的主流小學都是如此, 小朋友能否盡快適應小學生活就是看你小學前的預備了!

原文章由 召藥師 於 07-9-21 22:43 硐表
我都唔知係好定唔好,阿仔佢幼稚園已經學過d字,不過冇試過成句默:

I love my family.
I love my father.
I love my mother.
I love my brother.
I love my sister.
I love my grandma.
I love my grandpa.

...

我個女都係默呢 d , 咁唔知你小朋友係咪一樣讀協和上午呢 ?

我記得以前bk唔係咁,無人成日駁火,好和平、好幫助,我bb當時要一張網床,有bk媽媽好快送了一張給我,好新淨,比門市show出來差不多,

已離題,sorry

原文章由 YongXin 於 07-9-21 23:40 硐表
嘻嘻!大家互相学习0者。

哇!那次真係得啖笑。雖则话呢度係言論自由,但係都有主流言論, 又有好多非常網友。你試揾日自稱係:

”嫁港人既内地老婆,来港生仔大把钱買野比阿仔,又同時係容x兒同梁x琪super fans”

去自由留 ...

我仔那一間都係默哩d !
Good morning, Ann.
Good afternoon, Peter.
My name is Holly.

佢 OK 啩! 其實有d 字係重複ge。 不過,小朋友有時好蠢,上面一句 "Good" 完,下面果句都可以話唔識串架!
做父母多少要有D心理準備面對 咁搞笑的「失分」情形!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我囡中文黙書要背黙tim.

原文章由 YKWT 於 07-9-22 08:29 硐表

我個女都係默呢 d , 咁唔知你小朋友係咪一樣讀協和上午呢 ?

醒目開學勳章

bigmonster

My daughter also will have english dictation as per your
example, maybe we belong to same school? hehe

超級版主

原文章由 YKWT 於 07-9-22 08:29 AM 硐表

唔係,佢讀農圃道。
佢默依幾句因為出自佢本英文story book。
真離譜,本書成廿蚊細本過練字簿,仲要10頁都冇。

原文章由 召藥師 於 07-9-22 22:39 硐表

唔係,佢讀農圃道。
佢默依幾句因為出自佢本英文story book。
真離譜,本書成廿蚊細本過練字簿,仲要10頁都冇。

我又係來自 story book  , 得個幾頁紙 , 每版得一句 , 全書得 8-9 句 , 賣成 $30 , 真貴 .............但協上要指定全年用 30 story book 上堂 , 淨係 d  story book 都洗了成$600 一年。
‹ 上一主題|下一主題