用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.1 - English Dictation
樓主: bigmonster
go

P.1 - English Dictation [複製鏈接]

超級版主

原文章由 YKWT 於 07-9-23 09:00 AM 硐表

我又係來自 story book  , 得個幾頁紙 , 每版得一句 , 全書得 8-9 句 , 賣成 $30 , 真貴 .............但協上要指定全年用 30 story book 上堂 , 淨係 d  story book 都洗了成$600 一年。 ...

點解你買得咁貴?我仔間學校上學期用12本書都係2百幾(好似係23x左右),除開都係20蚊一本咋。

有時都唔知係唔係學校收佣,咁ge質數不如自己打幾隻字印出黎算吧。

原文章由 longfung 於 07-9-22 00:39 硐表
囝囝今天默中文 :
詞語讀默 :
歡迎  咪咪笑  大門  進來  和氣  進步  行禮  

背默 :
起得早,
上學校,
學校裏的同學好,
讀書遊戲真愉快.

下星期英默 :

Good morning,
Good afternoon,
How are you?
I am fine, t ...

Hello longfung

我記得你的兒子是在王賜豪讀小一, 是不是? 我的女兒是1B, 你的兒子什麼班?
我看到你兒子的畢業相,他是否在畢業靈糧堂, 我的女兒是在藍田靈糧堂畢業.

Carmen

原文章由 召藥師 於 07-9-23 09:35 硐表

點解你買得咁貴?我仔間學校上學期用12本書都係2百幾(好似係23x左右),除開都係20蚊一本咋。

有時都唔知係唔係學校收佣,咁ge質數不如自己打幾隻字印出黎算吧。 ...

係呢 , 你個仔間校除了用 12 本 story book 外 , 重有冇用一般既英文教科書.........因小女係冇用英文教科書 , 全用 story book 的

超級版主

原文章由 YKWT 於 07-9-23 10:25 AM 硐表

係呢 , 你個仔間校除了用 12 本 story book 外 , 重有冇用一般既英文教科書.........因小女係冇用英文教科書 , 全用 story book 的

主要用story books,另有一本listening練習。
全年用24本左右。
不過我諗都係唔多夠,我會自己問人要教科書同vcd教佢英文,另外再網上睇多d etv。

原文章由 召藥師 於 07-9-22 22:39 硐表

唔係,佢讀農圃道。
佢默依幾句因為出自佢本英文story book。
真離譜,本書成廿蚊細本過練字簿,仲要10頁都冇。

我都係呀

原文章由 YKWT 於 07-9-23 10:25 硐表

我個女都係全用story book上堂, 我都諗過要唔要買英文教科書教亞女, 上星期買了一些補充weekend時做.

我囝囝都係啱啱上小一,佢學校比較輕鬆,上星期英默,今個星期先中默! 佢幼稚園都係無默書,所以初時叫佢串字佢竟然成句當一個字串,上面句good 同下面個good 又唔知相同,唉差D俾佢激C
我有幾個朋友既仔都係用story book 上堂,老師只係教本story book 但係測驗/考試時就要考番gammar ,所以最好都係買D教gammar 既書或者練習自己教!

原文章由 YanYan0116 於 07-9-23 23:51 硐表

我個女都係全用story book上堂, 我都諗過要唔要買英文教科書教亞女, 上星期買了一些補充weekend時做.

原文章由 sara11 於 07-9-24 09:43 硐表
我囝囝都係啱啱上小一,佢學校比較輕鬆,上星期英默,今個星期先中默! 佢幼稚園都係無默書,所以初時叫佢串字佢竟然成句當一個字串,上面句good 同下面個good 又唔知相同,唉差D俾佢激C
我有幾個朋友既仔都係用story  ...

原來用story book係咁普遍.

原文章由 jk67jk 於 07-9-22 11:05 硐表

我仔那一間都係默哩d !
Good morning, Ann.
Good afternoon, Peter.
What is your name?
My name is Holly.

佢 OK 啩! 其實有d 字係重複ge。 不過,小朋友有時好蠢,上面一句 "Good" 完,下面果句都可以話唔識串架!
  ...

我個女上星期五都係默這幾句 , 中文上星期一背默 全課約三十字 , 今個星期五又默中文 應該都係背默 ! 我女k2時我都比佢默吓書,所以都ok啦 !

醒目開學勳章

亞仔明天默中文有41個字如課室、排隊、寫字、認真、筆畫、筆順等。 星期四英文有9句,我覺得幾深,你地覺得呢?
1, Good morning to you.
2, Good afternoon, Ben.
3, Hello, my name is Sally.

4, Hi, Peter.

5, How are you?

6, I am fine, thank you.

7, What is your name?

8, Spell your name, please.

9, You go to school.

原文章由 mandee2621 於 07-9-24 10:36 硐表

我個女上星期五都係默這幾句 , 中文上星期一背默 全課約三十字 , 今個星期五又默中文 應該都係背默 ! 我女k2時我都比佢默吓書,所以都ok啦 !

如果eng嚟計, 已經唔算深拉!

原文章由 jk67jk 於 07-9-22 11:05 硐表

我仔那一間都係默哩d !
Good morning, Ann.
Good afternoon, Peter.
What is your name?
My name is Holly.

佢 OK 啩! 其實有d 字係重複ge。 不過,小朋友有時好蠢,上面一句 "Good" 完,下面果句都可以話唔識串架!
  ...

我個仔重過份,可以在5 seconds 內忘紀剛默完的字,我正在想是否他有某種學習病

醒目開學勳章

我地都讀左十幾年書, e+又同小朋友一齊讀, 跟足特首話啦, 終生學習。
原文章由 cherry66hk 於 07-9-24 14:51 硐表
我個女返學第二個星期尾已默
1.good morning,sir
2.good afternoon,miss
3.goodbyf,class
4.what is your name
第三個星期尾就再加
5.hello,tim
6.how old are you
7.this is my cousin
8.my name is ben wong
9.ben ...

超級版主

原文章由 小丑魚 於 07-9-24 01:03 PM 硐表
亞仔明天默中文有41個字如課室、排隊、寫字、認真、筆畫、筆順等。 星期四英文有9句,我覺得幾深,你地覺得呢?
1, Good morning to you.
2, Good afternoon, Ben.
3, Hello, my name is Sally.

4, Hi, Peter.

5,  ...

英默程度算深喎!因為冇乜字係重覆複,而且句式都有分別,唔似得我阿仔來來去去都係 'I love my xxxx.'咁。

中默就有少少深,不過有好多都係佢地已經一早學過或好早己認識ge字,係量多左d,如果小朋友本身語文能力高寫字又夠快就唔係問題(不過我個仔實死梗)。

唉, 阿仔琴日都派左下星期嘅英文默書範圍啦.
1. Hello! My name is Ann.
2. Good afternoon. I am Harry.
3. What is your name?
4. This is the first day at school.
5. Hi, I am Holly.
6. Can you spell your name, please?
7. Good morning. Miss Leung.
8. Thank you.
9. A-Z
10. a-z

駛唔駛一次默咁多句呀

原文章由 召藥師 於 07-9-24 16:30 硐表

英默程度算深喎!因為冇乜字係重覆複,而且句式都有分別,唔似得我阿仔來來去去都係 'I love my xxxx.'咁。

中默就有少少深,不過有好多都係佢地已經一早學過或好早己認識ge字,係量多左d,如果小朋友本身語文能力高寫字又夠 ...

默書

hello !cherry66th,
       我個女d中文和英文默書和你的小朋友一樣,但是18/9已默了中文爸爸笑...........,得分100, 21/9英默10句Good morning sir.............得分64,第一次背默成十句算是這樣了,黎緊28/9英默11句,My name is Penny.... 雖然是11句,但好像容易過第一次默果十句, 接住2/10默中默: 哥哥......... 她們是小一生, 你們覺得要他們默書是否太密,個個星期都要默, 對她們好大壓力呢, 9/10又話要評估,她昨晚睡覺已開始發開口夢和 "dump"腳,  好慘,好心痛。

daisy
[size=small]DAISY ;-)

我囡囡間學校星期二默英文,星期四默中文.
英文每次默12個生字, 中文就默7,8個生字加一段中文課文. 內容如下:

Dictation (2007-09-18)
1 be good                                                        
2 at school                                                           
3 on the train                                          
4 a library                                                
5 help                                                      
6 correct                                                
7 student                                                
8 not bad                                                
9 sit down                                             
10 line up                                      
11 quiet                                                     
12 a corridor                                 
Dictation (2007-09-25)
1 Don’t run                                                         
2 on the grass                                          
3 learn                                                                 
4 I’m sorry                                                         
5 the floor                                                            
6 kind                                                                  
7 a child                                                  
8 the computer room                  
9 a table                                                  
10 a playground                                         
11 late                                                                  
12 tidy                  

中文默書跟部份小朋友差不多 (應該係同一本書)
爸爸笑,媽媽笑,小貓也說妙,真開心,我要上學了
老師您早,同學你早,大哥哥真高,操場很大…. etc...

每天放工就跟佢D功課, 然後開始次默中英生字我覺得佢記中文快過記英文, 英文成日將D 字母混淆, 其實剛剛升小一, 真係要比D時間佢, 但我又唔想佢默書太低分,所以真係要好用心跟佢D功課

小一都有unseen dictation添

P1 Dictation What are the sentences / vocabs?

P1 Dictation What are the sentences / vocabs?
Let's share?

boy/girl , fat/thin....., up, under...
My name is xxxx  I am six years old.  I live in xxxx.
I go to school by bus.
I like to play football.
I go swimming on Sunday.
She is a girl.  He is a policeman.
We are pupils......

Any idea?

原文章由 kitbebe 於 07-9-25 11:13 硐表
小一都有unseen dictation添

[ 本文章最後由 NichoB 於 07-9-25 11:32 編輯 ]
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題