用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇香港東區16網大約的小學排位
樓主: lingchuling
go

有冇香港東區16網大約的小學排位 [複製鏈接]

原文章由 szeszes 於 07-9-26 19:34 硐表
雖然我仔而家先係迦南讀 N1, 不過唔知大家會點揀?

我係14區"北角循道"舊生, 即係亞仔有家長果10分, 不過誇區無左同區5分, 你地係我, 會揀 "北角循道" 定係 "16區內的其他好學校"? ...

szeszes
你有10分已經可以收,我個囡讀緊循道,當年都係10分入到,因為哥哥都係離校生,而且又係誇區

叩門越來越難o既原因都有好多,我試下講幾種:

1)名校或好學校的學額減少,有d轉活教學(減每班人數),有d上下午校合拼(會減班),加上教育局今年宣佈每班人數減2個;
2)好多家長因為已經熟悉派位制度,好多會以宗教分達致20至25分獲派,15分機會已大不如前,自行階段如果被用盡30%學額,相對統一派位時就少d位,最後係冇晒叩門位
3)個個家長都一早畀小朋友學習很多才藝,競爭自然大

大致係咁,如果講得唔o岩,請多多包涵,同埋幫我補充下。

原文章由 rachel 於 2007/9/28 20:12 硐表

thx, Odin
多謝妳的意見, 妳說叩門會越來越難, why??

anna_gigi,

我諗你意思係"多左"10分,即係總共20分是嗎?

szeszes,

當年我同你o既年代可以會多人爭住讀北循,但我覺得近年被北官同衛理名聲淹蓋,因為母親係畢業生,所以你你以20分入北循機會應該唔細。

仲有,自行收生階段係冇分區,跨區唔會叩分。

原文章由 anna_gigi 於 2007/9/28 21:52 硐表

szeszes
你有10分已經可以收,我個囡讀緊循道,當年都係10分入到,因為哥哥都係離校生,而且又係誇區

原文章由 Odin 於 07-9-27 23:57 硐表
噢~我係下午校,早你幾屆,好似話遲d下午校會搬落山腳,兩校轉全日制。

我自已就唔鍾意北循啦,我畀囝囝考過聖雅各同軒官,兩間都收左,不過我就反而畀佢過海讀,雖然遠d,但係讀到心儀o既學校乜都值返晒。 ...

可否分享你唔鍾意北循原因, 同埋砲台山聖米迦勒又如何,  謝謝!

[ 本文章最後由 sarah1223 於 07-9-29 12:10 編輯 ]

babygarden,

勁呀 ! 請問你之前同你個仔做左d 咩野準備呀 ?

原文章由 babygarden 於 07-9-25 14:18 硐表
其實以上的排位,實際上沒有多大的幫助,因為參考以往的派位記錄,Band 1 的新舊基灣、聖米迦勒和所謂Band 2 頭的救世軍韋理夫人紀念學校(下午)所派入英中的數量相差不是太大,而本人的小兒是救世軍韋理夫人紀念學校(下午)的畢業 ...

請問, 16區點排??

丘佐榮, 舊基灣, 梁李秀娛, 筲箕灣官小, 聖馬可

可否講講以上學校點?? 功課量呢?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題