用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

回覆 # 的文章

請問早上幾點要到學校? 旺角及將軍澳都想知.
如果由沙田出發, 未知早上幾點要出門口呢?

回覆 # 的文章

好似今年是沒有校車由沙田到旺角校舍.  未知是否很容易找到褓母車到旺角校舍呢?

原帖由 dabbycheung 於 08-11-6 09:03 發表

MK校舍,沙田校車今年安排如下:

地點:沙田、大埔

火車站點對點接送安排(5-10)

- 校車小組聯絡有關家長

- 學校派工作人員到旺角火車站接送火車站沿線學生返校及到火車站 ...

多謝回覆.  但係我都是希望有車直到校門.  如果沒有校車, 真是有些難度. 如有人知任何褓母車行此線, 請通知. 謝謝

回覆 # 的文章

ebbiemami,

Yes, that's great.

回覆 # 的文章

請問小一上學時間如何? 即幾點放學, 那一天要放遲些等, 因我要早些安排其他堂的上課時間.. 全部改星期六日都幾頭痕

原帖由 中天英 於 09-3-4 23:16 發表
基本上日日都係放三點半, 除非有特別事要放遲D.

唔係有活動嗎?

原帖由 中天英 於 09-3-6 00:39 發表

你係咪指才華班啊?
每週有二次才華班, 由2點20分至3點半, 準時3點半放學。

Thanks a lot!

回覆 # 的文章

中天英,

再想問吓運動鞋是否要全白的?

謝謝

原帖由 中天英 於 09-3-12 23:25 發表

係, 最好全白。

咁是否可全白都可以? 好似nike d 波鞋, 基本上是白色, 除標誌外, 這類ok?

原帖由 beesbees 於 09-3-16 16:04 發表
fumiko,

你可看看學校網頁内運動日的照片:
http://www.gtschool.edu.hk/gts/index.htm

Thanks, seems all white.

回覆 # 的文章

就星期六的小一體驗日, 相信未能有校車服務沙田區, 如有造路線之褓姆車資料, 煩請通知.

回覆 # 的文章

中天英,

我看到校車招標文件, 那是一份很長盡的文件, 相信家長及校方都用了很多精力.

其中我看到統計數字有關來年的需求, 有關沙田<-->旺角方面路線, 未有計算沙田, 我於較早前的問卷調查確實填了, 但未有計算, 有何方法可向有關方面反映呢? 因需求大些, 就可以有大d 希望設該路線.

謝謝!

原帖由 中天英 於 09-5-6 00:25 發表

你可以同陳偉傑主任講, 佢係校車联络人。

Thank you for your info.

想問下買校服, 應要多少套校服及運動服?  校服商話裙要一套就得, 運動服就要多d.

請建議

原帖由 中天英 於 09-6-9 00:03 發表

係呀, 運動服多一套好D, 因為我發覺兩個仔幾乎日日着運動服番學既。

thanks a lot!

回覆 1# ACYW 的文章

中天英,

Regarding ECA, I just want to know and to seek your recommendation on whether to enroll for an activity that the kid can do the best or per his / her interest... Yes, that can be different..

My girl should be quite good at drawing, but I do want her to try different things at school which we can spare no more time after school for that... if we go for drawing again, means she is doing the same thing twice in a week.. but not expose to the other areas that she also got interest in..

Pls advise
‹ 上一主題|下一主題