用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友驗到有脊柱側彎?
go

有無小朋友驗到有脊柱側彎? [複製鏈接]

早前女兒到衛生署身體檢查,醫生話她脊柱可能有問題,要做莫爾照相,照完後,今早衛生署要我提早帶個女返去覆診,唔知有冇事呢?你地有冇試過?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我仔係中醫師摸到, 咁去年學生健康檢查時我帶去叫醫生check , 佢話有少少不嚴重.  上二個月我帶佢去瑪麗兒科復診照咗X光, 下月初返去睇結果 .

請問咩叫莫x照相, 同X光有咩唔同 ??  叫你去覆診, 都未必有事, 不過有醫生跟進好過佢自己係咁唔注意, 再嚴重下去囉, 你都唔使太擔心.

原文章由 esprincess 於 07-9-27 10:47 硐表
早前女兒到衛生署身體檢查,醫生話她脊柱可能有問題,要做莫爾照相,照完後,今早衛生署要我提早帶個女返去覆診,唔知有冇事呢?你地有冇試過? ...

我是衛生署叫去做莫爾照相的,醫生說如果照出有事會再照X光。聽說輕微的可做運動或穿矯形衣,嚴重的要做手術。此病成因不明,我女兒可能做功課姿勢不正確,又或者常常單手拿袋,但很多青春期的少女也有此問題。

原文章由 esprincess 於 07-9-28 10:51 硐表
我是衛生署叫去做莫爾照相的,醫生說如果照出有事會再照X光。聽說輕微的可做運動或,嚴重的要做手術。此病成因不明,我女兒可能做功課姿勢不正確,又或者常常單手拿袋,但很多青春期的少女也有此問題。 ...

我大仔都係咁,照左x-ray話有12度斜,
(如果over20度要穿矯形衣)最初都好驚,

後來骨科話可游水(自由泳)同埋做運動,用自身的重量來修正,
照x-ray後三個月覆診,dr.話冇再差到(個人先定d)
今年十二月再覆診.

仲有最好條腰要有d肉(強壯d)來支撐,d骨先至冇咁易斜.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

除了游水,有麽運動是有幫助的?我個女有個女同學游蝶泳好叻都有脊柱側彎問題。

原文章由 sai1031 於 07-9-29 00:32 硐表

我大仔都係咁,照左x-ray話有12度斜,
(如果over20度要穿矯形衣)最初都好驚,

後來骨科話可游水(自由泳)同埋做運動,用自身的重量來修正,
照x-ray後三個月覆診,dr.話冇再差到(個人先定d)
今年十二月再覆診.

仲有最好 ...

原文章由 esprincess 於 07-10-2 11:20 硐表
除了游水,有麽運動是有幫助的?我個女有個女同學游蝶泳好叻都有側彎問題。

醫生都話冇特別的事可以做,
我個骨科朋友 叫我大仔 游自由泳,
同埋叫大仔做運動

運動方式如下:
把自巳雙手握"鐵通"垂直全身,好似玩單槓咁,(但不用上升)
用自身的重量,幫助脊柱正d,
但我 個仔有時做 有時唔做,
但上次醫生話冇差到,都仲係側12度
(之前6 個月內側左3度)
都唔知有有用,但總好過什麼也做不到,
希望年尾覆診 會有好轉.:cry: :cry: :cry:
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

因我也是患者,我個仔5歲也有,而家醫生叫佢去大口環醫院檢查.
我覺得呢個情況係好難改善,我都係做下yoga,舒緩下痛楚,留意下posture,都無辦法!

原文章由 BillieBug 於 07-10-3 13:52 硐表
因我也是患者,我個仔5歲也有,而家醫生叫佢去大口環醫院檢查.
我覺得呢個情況係好難改善,我都係做下yoga,舒緩下痛楚,留意下posture,都無辦法! ...

但囝囝話普通行路運動都唔痛.

多謝你的意見。

原文章由 sai1031 於 07-10-2 23:22 硐表

醫生都話冇特別的事可以做,
我個骨科朋友 叫我大仔 游自由泳,
同埋叫大仔做運動

運動方式如下:
把自巳雙手握"鐵通"垂直全身,好似玩單槓咁,(但不用上升)
用自身的重量,幫助脊柱正d,
但我 個仔有時 ...

我是路過的,我也是脊椎側彎的,我P.5時做了手術,住了一個月醫院,好惨. 記得嗰時醫生也有叫我去游水,唔好拎重嘢,坐立時 要直,同埋好似你個朋友話做仿單槓, 如果唔係就慘啦, 我 依家背脊有時也 會好似D老人 咁, 周身骨痛, 最怕的是 越來越 嚴重會陀背
原文章由 sai1031 於 07-10-3 17:16 硐

原文章由 sai1031 於 07-10-3 17:16 硐表

記得要留意住佢,如果有須要的話叫佢彎低腰, 你會睇 清楚,and 記得要 定時check 住.

原文章由 yiuyiuhui 於 07-10-28 01:40 硐表

記得要留意住佢,如果有須要的話叫佢彎低腰, 你會睇 清楚,and 記得要 定時check 住.

我哥哥個女P.5時發現. 最差時去到26度. 要穿矯型架.要24小時穿著. 因為係架所以初初著到 又訓吾到. 完全用個架同你定位.
要著到發育完先吾使著. 現時吾使著啦. 但都有5度彎曲.
最吾好就係身型完全不成比例. 因為個架貼身扎實左個上身.
e+上身好廋但下身就好粗. 33上身22-23腰37hip死未.

e生話 100個女仔有4個 而男仔就100個有1個. 原因不明.

我個女6歲, 我都一直留意緊. 彎腰睇同摸. 之前睇脊椎骨e生叫佢教我check.因為我個女已經有後足根外番.e生都叫我留意.

今日啱啱同阿女去體檢完,聽到姑娘講,要阿女去柴灣照片,跟住番去覆診.
姑娘話阿女脊椎側灣有5度(輕未).但阿女每日都有游水.唔知仲有乜野運動可以做?瑜珈得唔得呢?

我自己係患者,唔嚴重,我家姐係嚴重患者,多年前做手術亦無幫助,而家嚴重傷殘!
我已為人母,但個女暫時未有問題出現(8歲)
1.要定期見醫生
2.日常生活習慣最為重要,我唔坐sofa,坐有背的椅,要習慣每晚平瞓,盡不可側瞓(我都要多年先可以習慣咁都瞓得著呢)
~~~~~~~~~~~~~
未過發育時期變化可以好大,運動係有幫助,但生活上每一個細節更為重要,我而家只係輕微彎,但有呢個病的,就係因為骨並唔係正常,而令肌肉好易勞損
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

我仔報告出咗, 醫生話無事.  但佢無話我听有無度數

原文章由 Nymph_ 於 07-11-9 16:37 硐表
今日啱啱同阿女去體檢完,聽到姑娘講,要阿女去柴灣照片,跟住番去覆診.
姑娘話阿女脊椎側灣有5度(輕未).但阿女每日都有游水.唔知仲有乜野運動可以做?瑜珈得唔得呢?
...

今期(71期) 既學前教育 有專提講 小朋友脊柱 側彎, 大家 可買本睇下[quote]原文章由 Nymph_ 於 07-11-9 16:37 硐表
今日啱啱同女去體檢完,聽到姑娘是

終於去威爾斯覆診,醫生要她着矯形衣(22度),會不會好辛苦的?唉,無辦法啦,或者有無私家醫生有辦法呢?
‹ 上一主題|下一主題