用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇人收到播道書院取錄信,請發表?
樓主: cheukue
go

有冇人收到播道書院取錄信,請發表? [複製鏈接]

小女也是被拒的一個,真的很失望,
未知道是什麼地出錯,
希望能用誠意打動校長.

原文章由 corliss_yu 於 07-10-1 23:38 硐表
goodkids : Snowberry :
謝謝你們的回應,其實我一早便知 EC 的競爭很大的了,而我亦一早就有心理準備是考不到 EC 的,但收信的時候,失望的心情還是令自己很 down 。

...

心情down唔僅要.最僅要反彈力夠強.
努力!加油!
我也是考不到的一份子.
但今次的失敗我也不會看得重.
眼光放遠些,還有很多好學校等住我地選.
我地可以有很多機會.
ec nurtures future leaders.
i am order marker.

原文章由 紫菜 於 07-10-3 11:38 硐表

心情down唔僅要.最僅要反彈力夠強.
努力!加油!
我也是考不到的一份子.
但今次的失敗我也不會看得重.
眼光放遠些,還有很多好學校等住我地選.
我地可以有很多機會.
ec nurtures future leaders.
i am order marker. ...

Agree

My son is on waiting list too.  Wonder how many kids are on waiting list this year??

POOR GUY ! BAD LUCK !

My son has applied for the primary one class recently, however, his application was rejected. I feel very disapointted and upset ! :cry: This may be due to the fact that my son's birthday is in the month of November. EC may not prefer students with younger age. Also, none of my family member is christian. Finally, we are not well educated people and I am only a worker with low salary. My son's may perform very bad during the interview.

I have no choice, my son and I can only go for the HKGovernment P1 allocation scheme and properly we have no chance to be recruited in DSS school with English as main medium of teaching. In conclusion, my son can only go for a school that we don't like and he will be promote to a band 3 secondary and finally I don't expect my can be able to have good prospect and his achievement may be only comparable to his poor father (that is mine). The primary and secondary education in Hong Kong is in chaos, the primary education is much difficult than 10 tens for average students and the secondary education becomes easier and you can see that the standard of our Local University Graduates deteriorates and their ability cannot be comparable to those graduates 10 ten year before.

Anyway, the interview game is over and most of the DSS school prefer either elder student or richer family background or a family background that can provide more resource and time to bring up their childern. Let start the game played the HK Government now, my son and I are so poor and we are sure our future ! Good luck to those other poor guys like I am !

原文章由 lwl2007 於 07-10-5 07:28 PM 硐表
My son has applied for the primary one class recently, however, his application was rejected. I feel very disapointted and upset ! :cry: This may be due to the fact that my son's birthday is in the mo ...

請不要灰心,今天校長講過,今年有978人伸請小一,平均水平十分高,跟本很難取捨,最近每天早上都有好多家長向他呈上叩門信,他承諾会覆看有関小朋友的profile,日後有空缺必再考慮。他街透露电視藝員李國驎都親身交信!
請继續努力,为你的理想學校努力!

我的小朋友也被EC 拒絕,初初都好失望,但現在反而開心,因我知道他們不是看重當天的面試去取錄學生,而是看家景如家庭的收入,媽媽有否工作等,我覺得他們的收生準則十分有問題,入到也不是一件好事,所以我已為我的小朋友選擇了其他了。

原文章由 Gennica 於 07-10-7 11:26 AM 硐表
我的小朋友也被EC 拒絕,初初都好失望,但現在反而開心,因我知道他們不是看重當天的面試去取錄學生,而是看家景如家庭的收入,媽媽有否工作等,我覺得他們的收生準則十分有問題,入到也不是一件好事,所以我已為我的小朋友選擇了其 ...

我看都是優才較適合你

原文章由 Gennica 於 07-10-7 11:26 硐表
我的小朋友也被EC 拒絕,初初都好失望,但現在反而開心,因我知道他們不是看重當天的面試去取錄學生,而是看家景如家庭的收入,媽媽有否工作等,我覺得他們的收生準則十分有問題,入到也不是一件好事,所以我已為我的小朋友選擇了其 ...

Gennica,
播道孩子的媽媽有working mom, 也有全識職媽媽的.學費1300元就是我們家景一般的也感到沒有壓力, 取錄學生應該與這2方面關.在播道讀書的孩子及家長確實幾開心, 但香港也有許多好學校,希望你孩子可以入到更合適的小學.

corliss_yu,

校長是會在門口睇小朋友返學的,上次我封信都係老公親自攞去俾校長,學校係8:25上堂,上次老公係門口張望左一輪見唔到校長,等小朋友排隊至見到校長,小朋友上晒課室校長準備上樓時,同門口的security講想俾封信校長,咁老公就沖左入去,俾左封信俾校長,校長仲即時拆左來睇左少少,同埋同老公傾左幾句。希望你小朋友都可以入到EC!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-7 15:08 硐表
freddielau :
死火 !! 我阿囡的 Profile 已取回,因為我想親身再交多一次給校長,希望有機會給校長親眼睇 o下,請問校長係咪真是會在學校門口迎接學生,時間大約幾點呢 ??

...

[ 本文章最後由 bbdou 於 07-10-7 15:49 編輯 ]

老實講,申請表上填的資料一定是取錄學生會考慮的因素,但係佔幾多比重,冇人知,我個人認為家庭背景對小朋友也是很重要的,如果家庭成員無法俾到一個與學校教育理念配合的環境,就算個小朋友幾叻,學校都未必會收。但係如果配合得到,即使小朋友面試時表現唔係太出色,學校都可能覺得日後家校配合可以令小朋友有進步同改善的空間,而取錄該位小朋友。我並唔認為學校收生將家庭背景作為其中一個考慮因素有甚麼問題。
呢個世界就係咁,你揀學校,學校揀學生,學校唔揀的學生並唔代表果D學生就係唔得,只係學校覺得佢揀左的會更加適合學校,而且,學校長話,咁多人申請,學位只得咁少,要取捨其實都係好困難的一件事。希望大家的小朋友都可以入到合適的學校。

原文章由 Gennica 於 07-10-7 11:26 硐表

[quote]原文章由 bbdou 於 07-10-7 03:44 PM 硐表
老實講,申請表上填的資料一定是取錄學生會考慮的因素,但係佔幾多比重,冇人知,我個人認為家庭背景對小朋友也是很重要的,如果家庭成員無法俾到一個與學校教育理念配合的環境,就算個小朋友幾叻,學校都未必會收。但係如果配合得到,即使小朋友面試時表現唔係太出色,學校都可能覺得日後家校配合可以令小朋友有進步同改善的空間,而取錄該位小朋友。我並唔認為學校收生將家庭背景作為其中一個考慮因素有甚麼問題。

我的小朋友就是活生生的例子,我知道去年他面試的分數十分低,所以兩戰皆北,到今年六月再見校長時,他竟然說;「下次都係寄video來俾我睇可能好d!」當堂失望而回,不過一小時后,來电話收了小兒,後來和校長傾計,佢話可以既話,佢都想全部小朋友都收,因为沒有教不好的孩子,他肯收小兒,全因为我永不放棄的心,他說有甘好的父母,孩子無可能太差,
所以,不要放棄呀!盧校長當眾答應過,親手交給他的信,他一定会再睇番小朋友個profile,所以己经取回的家長,如果想繼續努力的話,記得再交profile(to corliss_yu)

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-10-7 16:17 編輯 ]

corliss_yu,

我仔仔明年9月至入讀EC小一,你唔好灰心,只要盡左力就無愧。我仔仔性格都係較怕羞內向,仲係12月出世的細仔添,其實我都冇諗過EC會收佢,仲已經預左第二輪再入FORM申請,點知第一輪就收左,我地真係喜出望外,希望你的誠意可以打動學校,我仔仔可以同你囡囡做到同學!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-7 16:57 硐表
bbdou :
謝謝你的回覆 !!
想請問你,你的小朋友是否已入讀 EC 呢 ?? 唉 !! 我的小朋友連 waiting list 也沒有份呀 !!
我阿囡是一個好怕羞的小朋友,當日去 in EC ,阿囡細細聲同我講:「媽咪,我好想讀呢間學校呀 !!」我跟她說 ...

原文章由 freddielau 於 07-10-7 16:15 硐表
[quote]原文章由 bbdou 於 07-10-7 03:44 PM 硐表
老實講,申請表上填的資料一定是取錄學生會考慮的因素,但係佔幾多比重,冇人知,我個人認為家庭背景對小朋友也是很 ...

Freddielau,
可否分享你當年是如何的永不放棄? 我會儘力爭取入播道.
若不方便可以私人傳訊給我嗎?
Snowberry

原文章由 Snowberry 於 07-10-7 08:38 PM 硐表

Freddielau,
可否分享你當年是如何的永不放棄? 我會儘力爭取入播道.
若不方便可以私人傳訊給我嗎?
Snowberry

我估在過去一年多上BK的生涯中,好多網友都知道我的经曆,由萬分熱誠,賣樓搬入TKO(破斧萬舟),怎知兩round皆敗北,心情直插谷底,於是乎一方面努力揾別的學校,另一方面,继續寫信給盧校長,分別試过親身、郵寄、e-mail、fax....以为最终是無緣,以为校長每日都收甘多信,点会認真睇!如果甘想法就錯了!他真的每封信去用心看架!
都係果句,「精誠所致,金石為開」

[quote]原文章由 Snowberry 於 07-10-7 20:38 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的家庭,我覺得這對小朋友是很不公平的。可況他們也優先取錄了媽媽不用上班的小朋友,這對我們有工作的媽媽也是很不公平,我相信每一位有工作%

原文章由 Gennica 於 07-10-7 10:15 PM 硐表
[quote]原文章由 Snowberry 於 07-10-7 20:38 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的 ...

何以見得呢?高收入跟在職媽媽與否好似冇直接關係woh....唔logic

你點解會知EC係看重高收入同優先取錄不用上班媽媽的小朋友呢?我仔仔都係第一輪被取錄的,但我係要返工的媽媽喎,仲係工作頗忙的媽媽添,至於收入,我唔敢話自己收入係低,但係都唔係好高收入喎!

原文章由 Gennica 於 07-10-7 22:15 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的 ...
‹ 上一主題|下一主題