用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇人收到播道書院取錄信,請發表?
樓主: cheukue
go

有冇人收到播道書院取錄信,請發表? [複製鏈接]

原文章由 bbdou 於 07-10-7 22:26 硐表
你點解會知EC係看重高收入同優先取錄不用上班媽媽的小朋友呢?我仔仔都係第一輪被取錄的,但我係要返工的媽媽喎,仲係工作頗忙的媽媽添,至於收入,我唔敢話自己收入係低,但係都唔係好高收入喎!

...

我有朋友認識EC的老師是由他們講的,而且我有位朋友他在今次面試中與他們面試的人是他的朋友,當他朋友知道他今次落敗也很意外,你都知點解啦,其實他也不是家庭收入低的人,只是不太高,父母均有學識,不是什麼低階層,女女也很叻,中英普都OK的。

請參看以下之前我回應另一人的內容。我不知你何以有你所得的看法,不過以我親身所見的事實,並不如你所說的。

或者請舉一些實例給大家聽,讓我們也多些認識學校的真貌,或拆穿那些家長的假家庭背景, 以免我們為奸人所騙!

【經你這麼說,我也開始相信學校是根據家長的職業來揀學生了!

我不是因為學校不收我的小朋友才這樣說,因為我的小孩子正在 EC 讀書。我也不是憑空想像的,因為我是見到不同的真實例子。

從我那個做 CFO 財務總監的朋友今年也 Fail,我就知一定是他的職業太勁了。而囡囡的同班同學,雖然她甚有家教,但她入到 EC, 就一定是因為她爸爸是個貨櫃車司機。

還有啊,前兩天那個靚外婆說 EC 也收了她所照顧的的單親孫女!我見這個靚外婆 Winnie, 斯斯文文又有禮貌,莫非她也有特殊職業?下次真要向她請教請教!

為什麼不回歸問題的中心和本質去考慮問題呢,即是小朋友的表現,而去鑽那些牛角尖如考生 Label 上的暗號、家長職業…

不如正面反省,積極備戰下一輪挑戰吧!】

原文章由 Gennica 於 07-10-7 22:15 硐表
[quote]原文章由 Snowberry 於 07-10-7 20:38 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的 ...

原文章由 goodkids 於 07-10-7 22:52 硐表
請參看以下之前我回應另一人的內容。我不知你何以有你所得的看法,不過以我親身所見的事實,並不如你所說的。

或者請舉一些實例給大家聽,讓我們也多些認識學校的真貌,或拆穿那些家長的假家庭背景, 以免我們為奸人所騙!

...

非常同意各家長的見解,我自己本身亦是在職媽咪,我們只是一個普通家庭,並沒有高收入,第一次interview都是failed, 連waiting list都無,但我地再接再厲,終於入到EC, 我們曾經見到校長,跟他講無論如何用盡任何方法都會比呀女入EC, 唔知係唔係咁用真誠而打動了校長,不過我反而覺得EC的家長都對校長及學校信任同認同,這是最重要的,亦可能是我們成功之道!

Gennica 早晨, 你好?

請恕我講少許我的看法, 可能不是每位家長都認同.
其實我一直都有看各位家長的回覆, 看到另外BK的文章才知道
貴子弟是資優兒童, 那我認為優才較為適合  貴子弟就讀.

每年很多家長都為子女報考不同心儀的學校, 每間學校的學位有限, 失望的比成功的多, 成功的當然開心, 失望的難免有些抱怨, 但當中是有很多家長明白學校對小朋友取捨的難處, 希望家長明白.

講到要家庭背景好, 父母職業好, 學識高才是EC考慮的因素, 那在我們身上完全找不到, 小孫女長於單親家庭, 媽媽要長時間工作, 婆婆也要工作, 收入低, 英文水平極低, 在學習上根本不能幫到小朋友, 媽媽並沒有與小朋友一同到學校面試, 如果EC是根據以上條件選擇小朋友, 那我們根本連面試的機會都沒有.

我極相信小朋友的表現是最重要, 因為小孫女是一個活潑不怕羞的小朋友, 即使不知問題是甚麼, 她都會嘗試, 答錯唔緊要, 最緊要有反應, 如果小朋友默不作聲,不回答, 不勇於嘗試, 那可能會影響入學的機會(這純屬本人意見)

對EC有信心, 認同他們教學理念的, 而小朋友未被取錄的家長, 請不要放棄, 因為我相信有些小朋友是已經被其他小學取錄或在等通知, 到最後可能會放棄EC而選擇較適合他們的學校, 未到最後都唔好放棄, 當然都要作好最後準備(大抽獎), 因為學位的確有限.

各位家長努力, 向著標桿直跑.

嘗試總好放棄

原文章由 Gennica 於 07-10-7 22:50 硐表

我有朋友認識EC的老師是由他們講的,而且我有位朋友他在今次面試中與他們面試的人是他的朋友,當他朋友知道他今次落敗也很意外,你都知點解啦,其實他也不是家庭收入低的人,只是不太高,父母均有學識,不是什麼低階層,女女也很叻, ...

我也同意跟學校的理念一致是很重要的.我記得當我跟老公見老師時,我之前準備好的答案都講唔到出來,事後,我老公話:你好緊張喎,答到口窒窒咁(我諗老師都明白我們作為父母緊張的心情係自然流露出來的),而且最吹脹係老師問我老公有無補充時佢答都差唔多啦,我當堂心一沉.不過我好記得老師問一題:點解選EC,我答因我好認同佢哋的辦學理念,尤其係有生命價值呢科,見到佢即時係份表到寫咗D嘢,而加上小朋友IN完後好自信的同我講只有一條唔識答(因為佢都係一個怕羞的女仔,所以我之前帶了佢去學校出面睇咗幾次,所以佢IN時內心無咁驚囉,最後好幸運地被取錄了.

各位有心家長,請繼續堅持為自己的小朋友努力,只要你認同EC的理念 加上誠意的話,仲有希望的.
原文章由 w+w 於 07-10-8 07:52 硐表
Gennica 早晨, 你好?

請恕我講少許我的看法, 可能不是每位家長都認同.
其實我一直都有看各位家長的回覆, 看到另外BK的文章才知道
貴子弟是資優兒童, 那我認為優才較為適合  貴子弟就讀.

每年很多家長都為子女報考 ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

Dear All,
在報讀播道的過程中, 各位的鼓勵給了我很大的支持, 使我在低落及失落的情緒中迅速反彈, 我要特別多謝alkyalky, 她給我的PM令我覺得好溫暖. 對我來說, 現在只是爭取入讀播道的初段作戰, 各位的鼓勵對我好重要, 雖然好老土, 但我真的好想在此多謝各位.

原文章由 Snowberry 於 07-10-10 11:21 AM 硐表
Dear All,
在報讀播道的過程中, 各位的鼓勵給了我很大的支持, 使我在低落及失落的情緒中迅速反彈, 我要特別多謝alkyalky, 她給我的PM令我覺得好溫暖. 對我來說, 現在只是爭取入讀播道的初段作戰, 各位的鼓勵對我好重 ...

good ! keep it up

咁你有冇同佢傾兩句,講出你的誠意呀? Good luck to you!

原文章由 corliss_yu 於 07-10-10 17:29 硐表
昨天早上,我去了 EC,我真的見到校長呀,當時,他手上已有五份 Files ,我立即上前遞上我的 Files,不過,我太緊張了。

原文章由 Snowberry 於 07-10-10 11:21 硐表
Dear All,
在報讀播道的過程中, 各位的鼓勵給了我很大的支持, 使我在低落及失落的情緒中迅速反彈, 我要特別多謝alkyalky, 她給我的PM令我覺得好溫暖. 對我來說, 現在只是爭取入讀播道的初段作戰, 各位的鼓勵對我好重 ...

Snowberry,

希望你的小朋友能順利入到播道,努力,我們支持你
家曦仔Nelson

[quote]原文章由 Gennica 於 07-10-7 22:15 硐表
[quote]原文章由 Snowberry 於 07-10-7 20:38 硐表

我都覺得家庭背景是好重要,因為對孩子成長及學習,如學校看重這點是可以的,但是他們不是,他們是看重高收入的 ... [/quote

Hi Gennica,

我的孩子順利入了EC, 但我是在職媽媽, 人工一般. 反之, 她的二位同學就落選了, 但他们的媽媽是全職母親呢...

不要再胡亂猜測了, 最重要因素是孩子面试的表現, 與家庭收入必無关係的......

corliss_yu,

please check PM.

原文章由 corliss_yu 於 07-10-11 21:01 硐表
bbdou :
有講兩句,不過,我唔係好識講 o野。

原文章由 corliss_yu 於 07-10-11 21:01 硐表
bbdou :
有講兩句,不過,我唔係好識講 o野。

唔緊要架,我係你就日日晨咁早去同校長講早晨(只係講早晨都得架喇),講到校長都認得你為止,日日去風雨不改,你話佢想唔收你個小朋友都唔得喇。 我上年如果apply唔得,都有咁架計劃架。

我都有咁諗過架,因為咁啱老公轉左份工,可以同校長打完招呼至返工啱啱好。唔知會唔會由聽日開始,每朝都有幾十位家長輪住同校長講早晨呢!

原文章由 Dennisk 於 07-10-11 23:39 硐表

唔緊要架,我係你就日日晨咁早去同校長講早晨(只係講早晨都得架喇),講到校長都認得你為止,日日去風雨不改,你話佢想唔收你個小朋友都唔得喇。 我上年如果apply唔得,都有咁架計劃架。 ...

bbdou: 哈哈,唔好理咁多囉,如果你老公時間安排到,就go ahead去做啦. 加油..
原文章由 bbdou 於 07-10-12 10:32 發表
我都有咁諗過架,因為咁啱老公轉左份工,可以同校長打完招呼至返工啱啱好。唔知會唔會由聽日開始,每朝都有幾十位家長輪住同校長講早晨呢!
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

Understand the feeling so well for all the parents who are trying to get in EC. I would suggest to pray more to God to let him know what you want. Never give up! Watched a "Rocky" movie recently and I like this line very much..."The important of life is not that how hard you could hit but how hard the you could take the hit and stand up" May God bless you all and listen to your prayer.

brianchan

同意呀!

當將你的事交托上帝,
並依靠衪, 衪就必成全。

原文章由 brianchan 於 07-10-13 09:56 硐表
Understand the feeling so well for all the parents who are trying to get in EC. I would suggest to pray more to God to let him know what you want. Never give up! Watched a "Rocky" movie recently and I ...
Connie

原文章由 Emailfamily 於 07-10-7 23:26 硐表

非常同意各家長的見解,我自己本身亦是在職媽咪,我們只是一個普通家庭,並沒有高收入,第一次interview都是failed, 連waiting list都無,但我地再接再厲,終於入到EC, 我們曾經見到校長,跟他講無論如何用盡任何方法都會比呀女 ...

我見到很多家長說子女上年是叩門而進播道的。
那到底是正取生有那麼多人放棄學位?
還是校長私下留了那麼多位子來測試家長
有沒有三跪九叩的誠意呢?

今日校長講, 今年註冊有95%, 而去年只得70%。

原文章由 Leolau 於 07-10-13 17:12 硐表

我見到很多家長說子女上年是叩門而進播道的。
那到底是正取生有那麼多人放棄學位?
還是校長私下留了那麼多位子來測試家長
有沒有三跪九叩的誠意呢? ...
Connie
‹ 上一主題|下一主題