用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試面到一肚氣
go

面試面到一肚氣 [複製鏈接]

尋日去清水灣德 x 學校到面試, 好自然大家都一定早小小到達架啦,點知一到達,已經覺得好有問題,點解D家長係個街上排隊,原來學校無話安排家長入去學校既禮堂or 教室比家長同小朋友坐等面試,甘家長(包括爸爸和媽媽)和小朋友,全部企係個街到乾曬,個個曬到塊面紅bot bot, 好喇,甘D家長好自然行去D陰D既地方企啦,跟住有個可能係老師既人出黎,講(態度唔係好友善):你地唔好企曬响個到(樹陰的地方)好危險架(因為個到近住馬路邊,又有好多家長楂車park個 黎)你地有咪事,學校要負責架(你知抽好喇),跟住D家長火到黎,個到甘曬點企呀,令一個家長抽話,點解學校唔安排個禮堂比家長和小朋友入去等,個老師既答案簡直係令人難已罝信,佢答:學校無甘既資源喎無地方(嘩,咪玩啦,甘大間學校無甘既資源),中有令一個家長話,都唔知學校係咪專登要家長做個世出黎,比人睇到呢間學校好多人喎,(誒,甘我咪做左臨記然後教到交通警黎,見到唔知係主任定老師同個交通警對話,只見到個老師係甘遙頭,最終都係要企係個街到等和曬太陽(哈哈), 最可憐既係,見到D爸爸著曬成套西裝(中有原來係只可以一個家長入,所以見到好多爸爸知道無得入即刻隨下件suit,係外面等),已媽媽既抽著曬高跟鞋,哎....點解呢間學校安排成甘,有D失望:cry: (請見諒,有D字唔識打)補充入到去既安排抽ok, 只不個外面安排未夠原善

[ 本文章最後由 onyeema 於 07-10-7 10:04 編輯 ]
   0    0    0    0

咁如果間學校取錄咗your小朋友,你一定要讀la,仲要多D同學校溝通,希望有得改善啦!!

如果係我, 即刻走人, 咁既學校, 讀到都喊三聲啦!

對他們的安排真係....... 學校咁大真係冇一個禮堂或數個課室可以比早到的家長學生坐?? 昨日下午烈日當空, 若是傾盆大雨,他們都會是同樣安排? 學校正門入口有多大呢?
當我在禮堂內等候時, 有一位類似"訓導主任"的女仕, 用毫不客氣, "敦"起個款咁,當眾向一個排在紅色圍帶內的女孩說" 畏! 你唔好再攪條帶啦, 睇下你摺到條帶雛曬! 之後, 前面還有一兩個女孩手放在紅帶上, 她就說" No, No, don't touch!" 其實駛唔駛用咁既態度呀?當眾責罵小孩?

看到那位"訓導主任"對小朋友咁有"愛心", 再加上學校對滿腔熱誠前來面試的家長的"體貼"安排, 我現在清楚了解這是所甚麽學校了.

兩年前, 成班家長逼係馬路邊, 冇搞出交通意外都要偷笑啦, 估唔到, 兩年後依然係咁.
呢家學校的面試安排都算經典  

咁大間學校----->冇資源.
又真係幾過份.
完全冇理人感受.
好彩我冇報.

原文章由 AdaHo123 於 07-10-7 15:33 硐表
兩年前, 成班家長逼係馬路邊, 冇搞出交通意外都要偷笑啦, 估唔到, 兩年後依然係咁.
呢家學校的面試安排都算經典  

hi ada,
呢間學校都開左甘耐,聽你甘講,以前都應該有好多人投訴過,好有理由相信學校跟本都無稔過要作出改善,唔通真係順便搵D 家長免費做臨記

原文章由 乖女Daddy 於 07-10-7 14:27 硐表
對他們的安排真係....... 學校咁大真係冇一個禮堂或數個課室可以比早到的家長學生坐?? 昨日下午烈日當空, 若是傾盆大雨,他們都會是同樣安排? 學校正門入口有多大呢?
當我在禮堂內等候時, 有一位類似"訓導主任"的女仕 ...

非常同意,串D 講句,收我個女的話,都未必讀,係咪甘話,激氣:tongue:

路過搭訕,一看就知學校想做勢啦,不過,又有很多家長受這一套,無計啦,一個願打一個捱@@"人龍效應係最平宜的廣告,呵呵~~~

見大家講開又分享下~

話說我鋼琴老師個女(以下叫佢呀妹)上年去呢間面試,
佢畫畫(唔知今年係咪都考畫畫呢?)果陣填顏色慢D,
都比個老師話,話佢"做咩油得咁慢架?",
呀妹答"老師,我唔想油出界嘛~",
個老師就話"邊個話唔可以油出界呀?邊個教你架?",
呀妹呆哂,"係我自己覺得畫畫油出界唔好~",
個老師竟然話,"講大話,一定有人教你既,你快D講,邊個話唔准油出界!"
呀妹眼水都標,好彩未喊出聲,"係我自己諗架~"
根住個老師又重複"實有人教你既,邊個教你,快D講!"
呀妹堅持"係我自己覺得咁做好D~"
如是這般嘈左一輪,終於走得,呀妹唔開心左成個WEEKEND....

真係火都黎埋囉!

真係非常差,我是不會比小朋友讀此學校。

聽你咁講我諗琴日要在街外排隊之餘重要餵蚊兼焗桑那,但係重有好多人為左佢個名而去讀,好在我有自知之名,同受唔起d咁既白眼及教學態度....

[ 本文章最後由 kae 於 07-10-7 19:55 編輯 ]

舊年既安排都係咁, 可能我地好早in, 所以只係企左一陣, 覺得尚可接受......

乖女Daddy,

我當日就係排係這個被罵的女仔後面,我睇晒整個過程,那刻的感覺令我覺得這個老師的態度好差,她說的話很難聽,對眼好”凶”望住個女仔,雖然個女仔不對,但都不需用這種態度,我唔明白老師在咁多家長面前都會這樣惡,唔通想表現比其他家長睇,佢地學校好注重學生紀律?

原文章由 乖女Daddy 於 07-10-7 14:27 硐表
當我在禮堂內等候時, 有一位類似"訓導主任"的女仕 ...

家長都一肚氣,點會放心將個小朋友這間學校讀呀?
俾我就唔俾自己個去讀喇﹗點知呢6年個小朋友同家長會受幾多氣架?

醒目開學勳章

比我就入去媽叉佢, 入到去讀又如何 ? 又唔係第時保證您成績
科科一百分.最緊要係自己個小朋友有料 .

原文章由 I_sister 於 07-10-7 17:37 硐表
見大家講開又分享下~

話說我鋼琴老師個女(以下叫佢呀妹)上年去呢間面試,
佢畫畫(唔知今年係咪都考畫畫呢?)果陣填顏色慢D,
都比個老師話,話佢"做咩油得咁慢架?",
呀妹答"老師,我唔想油出界嘛~",
個老師就話"邊個話唔 ...

I was there too.  Luckily, the interview time was 8am, so the the tempature is not so hot yet, but is already very crowded with people and cars.

When I was filling out the questionaire, I just feel like I were back to school and taking the exam again (a very horrible experience).  Everyone was so quite that the same old nightmare come back alive after so many years.

Also, the classroom is so dark that I begin feel asleep before start to fill in the "exam paper" as I was a P1 pupil.

When my daughter came out, she told us that she didnt like the school as all the teachers in the interview room have no smile on their face.

I am shocked by her comment and begin to rethink that even my daughter is lucky   enough to squeeze into the school but is it good to her

Someone has the same feeling?

原文章由 onyeema 於 07-10-7 09:35 硐表
尋日去清水灣德 x 學校到面試, 好自然大家都一定早小小到達架啦,點知一到達,已經覺得好有問題,點解D家長係個街上排隊,原來學校無話安排家長入去學校既禮堂or 教室比家長同小朋友坐等面試,甘家長(包括爸爸和媽媽)和小朋友,全部 ...

怪唔得朋友同我講呢間學校唔駛驚讀唔到,而家重行緊上下午班制,鬼死咁多位,每年過左大抽獎時間好多人抽都心儀名校就會有大量空位放出,年年暑假都問人讀唔讀!!!!!

但講真,就算搵定後備學校我都唔會搵佢,未見官先要打三十大板 :tongue:

我還有位朋友自細住向附近屋苑,次次講開呢間學校佢都係以鬼屋來形容

[ 本文章最後由 孖孖叉 於 07-10-7 22:06 編輯 ]

絕對同意

絕對同意,安排相當的差,我11.30面試,還叫我們在大門口等,可以的話才叫我們進去,但到了11.25我自己再次問他時,他說再等一會,  後來幾各家長有些不滿才讓我們進去,  原來每年都是這樣,真是擺款, 九龍塘那間m字頭的職員起碼都客客氣氣,就算考道也要三思而後行,而且聽說這學校一直以來都會叫家長捐款, 現在又建設新校舍,我想肯定更變本加厲.....
‹ 上一主題|下一主題