用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 2008-2009 入讀天神既家長, 入黎傾下
樓主: BOBO128
go

2008-2009 入讀天神既家長, 入黎傾下 [複製鏈接]

Irenepang803,

請問你的女兒是讀邊班?

各位小一家長:

您們好!很高興能在這個平台與大家多多交流及溝通!

小女就讀1B班, 班主任是麥老師, 小女說麥老師經常
讚賞她們有秩序,很乖巧.令她很開心!另外,她很喜歡她的小五"大姐姐",讓她有安全感.

今天小女踏上學校階梯後,被一位老師叫停, 原來她要教導同學們怎樣向老師打招呼,小女有點兒害羞,但這正好讓她好好學習.

放學時小女問我為甚麼不替她準備宗教及普通話課夲,上課時科老師請她們拿出課夲, 我登時摸不著頭腦,因為在八月廿九曰老師說九月廿二日正式上課才需要帶課夲. 我想今晚還是帶齊明天上課課夲,不容有失.

小女已替公主圖畫著色,她說明天要交給老師.

我也會替小女預訂飯盒,餐單真的很豐富. 現最擔心小女吃飯速度太慢,怕她每天午飯吃得太少. 我巳報名在午膳時間做義工,希望可以看看她的情况.

遲些再談!

原帖由 cckmama 於 08-9-4 19:07 發表
各位小一家長:

您們好!很高興能在這個平台與大家多多交流及溝通!

小女就讀1B班, 班主任是麥老師, 小女說麥老師經常
讚賞她們有秩序,很乖巧.令她很開心!另外,她很喜歡她的小五"大姐姐",讓她有安全感.

今天小女踏上 ...

我大女讀1A,細女讀1B同你囡囡同班,我兩個囡囡都好喜歡小五姐姐,原來張圖畫要交,等我放好先,我今日都無帶課本,本來我執晒D課本,後來我發現大女1A班有一課係德育,於是我打比老師問,老師話22日先要帶課本,除非家課冊有寫耍帶,否則唔使帶課本,我都覺得奇,我細女1B放學時話我帶漏書,聽你咁講我聽日都耍幫囡囡帶齊D書先.
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

我聽女兒講公主畫是不用交的,不過我都叫她帶回校, 免得又要寫手冊. 飯單十分吸引, 和女兒一起選擇時我們也十分雀躍.

原帖由 lklclary 於 08-9-5 08:28 發表
我聽女兒講公主畫是不用交的,不過我都叫她帶回校, 免得又要寫手冊. 飯單十分吸引, 和女兒一起選擇時我們也十分雀躍.

My daughter also in 1A. The lunch menu is ok but I also afraid she eat too slow...

我女兒剛剛告訴我今天有一位1a同學流鼻血, 有一位?聶/ 葉老師馬上幫小朋友止血, 聽來老師也很有愛心.

cckmama:
今日囡囡有份功課係關於課室嘅設施數量,請問你囡囡做晒未?我囡囡未做晒,問佢記唔記得有幾多,佢有d知有d唔知,可否幫忙.pls check pm.

thanks!

原帖由 lklclary 於 08-9-5 13:56 發表
我女兒剛剛告訴我今天有一位1a同學流鼻血, 有一位?聶/ 葉老師馬上幫小朋友止血, 聽來老師也很有愛心.

我大囡都有講呢件事呀,老師真係好有愛心,個同學叫施詠言,係我囡囡個幼稚園同學,佢地知道同一班十分開心,返黎仲同我講話坐隔離,不過今日掉左位,我囡囡坐第四行第一個位.

醒目開學勳章

我囡囡都係讀 1 A .... 多多指教

原帖由 irenepang803 於 08-9-5 16:17 發表

我大囡都有講呢件事呀,老師真係好有愛心,個同學叫施詠言,係我囡囡個幼稚園同學,佢地知道同一班十分開心,返黎仲同我講話坐隔離,不過今日掉左位,我囡囡坐第四行第一個位. ...

那張功課應該是今天要交的, 我問了女兒:-
門: 1
窗: ?5
風扇: 5
cupboard: 5
light: 11
希望幫倒你

嘩!都好多1A媽媽係度禾!多D聯絡聯絡丫,起碼帶D咩、做D咩功課都可以互相交流下.問呀女就死得喇,知D唔知D.唉...依家仲慘過自已讀書!  

醒目開學勳章

我囡囡提我下星期一, 帶音樂書 , 佢話音樂老師叫, 因為佢今日無書用. 今日派張 worksheet, 要貼上自己相片.
杜老師教普通話 & 中文, 聶老師教數學.

仲有佢話今日有個小朋友 pull 左另一個小朋友落樓梯 , 小朋友無事, 但 pull 同學既小朋友就俾老師話.

* 以上是小囡回報, 不知道是否正確.

回覆 # 的文章

多謝發明互聯網!!!好彩有你地咋,又無寫手冊,真的唔知要帶音樂書.
問呀女,個樣仲迷惘過我...!

原帖由 lklclary 於 08-9-5 17:04 發表
那張功課應該是今天要交的, 我問了女兒:-
門: 1
窗: ?5
風扇: 5
cupboard: 5
light: 11
希望幫倒你

多謝幫忙,我囡囡星期五先派工作紙,我細女係1b班,大女1a班星期四派,星期五交左,但佢地答案好似唔同.

bobo:
你囡囡好叻呀,記得咁多野,我問返亞女佢先話我知要帶音樂書,而杜老師教普通話同中文佢有同我講,問返佢小朋友被pull落樓梯佢就一舊雲話唔知,大家以後有乜帶記住上黎交流吓.hehe

原帖由 irenepang803 於 08-9-6 10:24 發表
bobo:
你囡囡好叻呀,記得咁多野,我問返亞女佢先話我知要帶音樂書,而杜老師教普通話同中文佢有同我講,問返佢小朋友被pull落樓梯佢就一舊雲話唔知,大家以後有乜帶記住上黎交流吓.hehe ...

咪係囉, BOBO個女真精靈! 麻煩BOBO幫我同小朋友講聲唔該o丫!
我個位一片雲小姐, 飄下飄下之餘居然識得反問番我點解會知wor...暈低!!!

Hello every Mama,

My daughter also in 1A. Let's keep in tocuh to know more about their school life.

醒目開學勳章

dear all,

佢都係俾我問下問下, 講出黎 ....不是什麼...

今日佢又同我講帶宗教本書, 佢話星期四, 五都有用, 但佢又無帶. 叫我最好帶, 而老師就無話一定要帶. 佢自己就想帶.

原帖由 Erco 於 08-9-6 21:43 發表
Hello every Mama,

My daughter also in 1A. Let's keep in tocuh to know more about their school life.

有無阿女叫Chloe

純粹8下: 阿女讀幼稚園個時, 同班有3個Chloe, 有一個仲同姓添. 今年唔知又撞到幾多個呢?

小女的工作紙答案如下:

1. 風扇 (5)
2. 光管 (19)
3. 門 (1)
4. 櫃 (5)
5. 窗 (8)

答案不知是否正確,只可作參考.

原帖由 irenepang803 於 08-9-6 10:20 發表

多謝幫忙,我囡囡星期五先派工作紙,我細女係1b班,大女1a班星期四派,星期五交左,但佢地答案好似唔同.
‹ 上一主題|下一主題