用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 2008-2009 入讀天神既家長, 入黎傾下
樓主: BOBO128
go

2008-2009 入讀天神既家長, 入黎傾下 [複製鏈接]

星期五替女兒帶齊課本, 但一本也不需要用, 有點氣結! 因為書包真的很重,下星期只會帶宗教書及音樂書, 如收到其他消息, 請代為通告. 謝謝!

原帖由 irenepang803 於 08-9-4 19:55 發表

我大女讀1A,細女讀1B同你囡囡同班,我兩個囡囡都好喜歡小五姐姐,原來張圖畫要交,等我放好先,我今日都無帶課本,本來我執晒D課本,後來我發現大女1A班有一課係德育,於是我打比老師問,老師話22日先要帶課本,除非家課冊有 ...

醒目開學勳章

shirleychloe,

我暫時知道有2 個 Chloe 係1A。我囡囡是其中一個,幼稚園時, 我囡囡同班4 年都無人同樣叫CHLOE。你囡囡是否姓 張 ?我囡囡姓蔡。

原帖由 shirleychloe 於 08-9-7 01:00 發表
純粹8下: 阿女讀幼稚園個時, 同班有3個Chloe, 有一個仲同姓添. 今年唔知又撞到幾多個呢?

原帖由 BOBO128 於 08-9-7 15:19 發表
shirleychloe,

我暫時知道有2 個 Chloe 係1A。我囡囡是其中一個,幼稚園時, 我囡囡同班4 年都無人同樣叫CHLOE。你囡囡是否姓 張 ?我囡囡姓蔡。

...

Hi Bobo,
係呀, 我阿女姓張o架. 女女都有同我講有個同學叫Chloe Choi. 因為大小姐淨係記得同名個D同學仔,中/英文各一.

新消息:
1a班中文工作紙囡囡話要剪,你地都問吓囡囡係咪,我已經剪左.
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

原帖由 cckmama 於 08-9-7 03:10 發表
星期五替女兒帶齊課本, 但一本也不需要用, 有點氣結! 因為書包真的很重,下星期只會帶宗教書及音樂書, 如收到其他消息, 請代為通告. 謝謝!

cckmama:
多謝你的幫忙,我囡囡又係同我講無用過課本.佢仲無交功課同普通話作業,佢話老師無叫交,你囡囡有無交呀?我都係同你一樣淨係帶兩本書.仲有囡囡話要帶天主愛我們課本同作業.

原帖由 irenepang803 於 08-9-7 21:03 發表
新消息:
1a班中文工作紙囡囡話要剪,你地都問吓囡囡係咪,我已經剪左.

bobo128:
我囡囡都有講帶音樂書,星期四就話帶天主愛我們課本同作業.

原帖由 irenepang803 於 08-9-7 21:03 發表
新消息:

o下?! o甘上面個姓名/班別/日期係咪全部唔要o架? 仲有個幅相係咪學生相就得o架啦? 死啦, 阿女好似咩都唔知o甘o既?!

穩陣起見, 聽日打算帶晒音樂/普通話/同宗教書. 唉! 真係覺得好混亂, 阿女又一舊雲, 我失眠左幾晚啦!

原帖由 shirleychloe 於 08-9-7 21:34 發表

o下?! o甘上面個姓名/班別/日期係咪全部唔要o架? 仲有個幅相係咪學生相就得o架啦? 死啦, 阿女好似咩都唔知o甘o既?!

我貼左生活照,而照片下底係有得寫名.

阿女本普通話作業仲喺書包, 張公主圖畫就失去踪影, 可能交咗(阿女已經瞓咗, 問唔到口供).

明天第七及八課是圖書(雙)/IT(單), 我會帶齊"快樂的圖書城堡"及"小學電腦學與教", 以備不時之需.

阿女嚷着要買"天神娃娃", 到學校網址一看, 又覺得幾可愛, 可能阿女已當咗個布公仔係佢自已. 她說麥老師叫她們做B女(1B班), "天神娃娃"就叫做BB女. 很高興阿女可以咁快就投入天神的學校生活.

原帖由 irenepang803 於 08-9-7 21:05 發表

cckmama:
多謝你的幫忙,我囡囡又係同我講無用過課本.佢仲無交功課同普通話作業,佢話老師無叫交,你囡囡有無交呀?我都係同你一樣淨係帶兩本書.仲有囡囡話要帶天主愛我們課本同作業. ...

醒目開學勳章

Shirleychloe,

我囡囡就係果位 chloe choi ...
我囡囡都係講 d 吾講 d , 但我打算 lee 1 星期俾佢試下, 自己講要做什麼 & 帶什麼 ... 等佢留心 d 上堂. 佢無講, 我吾幫佢住. 等正式上堂先出手協助....

原帖由 shirleychloe 於 08-9-7 21:43 發表
穩陣起見, 聽日打算帶晒音樂/普通話/同宗教書. 唉! 真係覺得好混亂, 阿女又一舊雲, 我失眠左幾晚啦!

回覆 # 的文章

想問下1b的囡囡,今天有冇派到一張白色的worksheet,是英文科的,我女話先生叫佢地寫出先生的名及畫出先生的樣子,我女現在好驚,佢話上堂先生講過,但係咪佢自己唔見左?請問你地的囡有冇呢樣功課??

阿女話在堂上大家一起抄下老師的名字, 然後將工作紙交回老師, 下一課才畫老師的樣子. 不用擔心.

原帖由 心心形形 於 08-9-8 18:05 發表
想問下1b的囡囡,今天有冇派到一張白色的worksheet,是英文科的,我女話先生叫佢地寫出先生的名及畫出先生的樣子,我女現在好驚,佢話上堂先生講過,但係咪佢自己唔見左?請問你地的囡有冇呢樣功課?? ...

回覆 # 的文章

唔該你,依家定晒。

1a班全部英文功課都要交,包括copybook,check完都要交返.

原帖由 irenepang803 於 08-9-8 21:49 發表
1a班全部英文功課都要交,包括copybook,check完都要交返.

我o係第二個topic, 睇到有個Mommy打o左返學校問先知. 不過我仲lum緊係咪應該簽埋名呢?

1b班今日張天使工作紙,囡囡話天使對翼同個天使圈要用金粉做,同埋佢話老師話22日開始先要帶課本.

各位:
我兩個囡囡都入左I-class,你地有無囡囡都入左,今日收倒大女通知,問做唔做女童軍,佢好想做呀,我都會比佢做,你地呢?仲有佢話今日視藝班係miss fung上堂,昂係英文老師.

甚麼是I-class? 好像之前家長會聽個.....

原帖由 lklclary 於 08-9-10 16:42 發表

甚麼是I-class? 好像之前家長會聽個.....

Hello 我嗰囡囡都是1A班的請多多指教
如沒聽錯I-class是以小班形式教英文科但考試測驗試卷是一樣的
‹ 上一主題|下一主題