用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友返n1仍未介片片?
go

有冇小朋友返n1仍未介片片? [複製鏈接]

我個仔11月就返n1喇,但仍未介到片,點算?
   0    0    0    0

我諗呀仔返學嗰陣一定要用片片lu,佢連去大大都要痾響片片到,好多時痾完至同我講:cry: ,佢去大大又唔係定時定候去,有時見佢食飽之後隔咗一陣就兜佢去大大,但兜咗好耐都冇,著返片片之後就痾咗,唉...我都頭痛呀

My son will only inform us if he needs to pee, but he refuses to pooh in the toilet.  So, when he goes to school now, he wears his training diapers.

我囡囡都係咁, 返咗學之後就打回原形, 我今日返到學校就除咗佢條片, 只穿內褲, 叫老師同佢去廁所, 結果佢就忍到返屋企, 前後4個半鐘, 返到屋企先去, 但後來就賴咗响地, 真頭痛!

間學校打黎,話我個仔11月中可以返學,或12月頭都得,咁我揀咗12月頭返,依幾日介片成績都算ok,希望依個幾月呀仔生生性性快d介到片啦

想問點解要戒了片先返學, 大部份家長都話小朋友一返學就會好快戒啦... so why need to train it before?

[ 本文章最後由 reginefhk 於 07-10-11 14:38 編輯 ]

我仔仔25個半月,在返N1前,在家已戒了片,去街就未.返學頭一個月,仔仔是適應期,佢都照著片返學,到前日老師正式同佢戒片,即在學校全日都唔著片了,第一日就濕了一條衭,昨天就全日唔著都可以,唔知今天如何呢?
返學是容易D戒片,因為老師會定時帶孩去排洗,而且個個小朋友你學我,我學你,很快會唔需要著片的,仲有ALL濕了唔舒服,下次孩子會記得的.
戒片唔好急,未戒到就到學校慢慢戒,孩子未預備好,急來都沒用的.
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

我們的網誌:
hk.myblog.yahoo.com/BY-WH

我個囡出年3月都返學啦!而個老師講不可以著片返學,及老師都希望佢返學前介到片,但佢返學前係冬天,我又怕佢會冷親,都唔知點算好,而最壞係佢呵緊大的時候才出聲,同麻佢好似唔鍾意俾人除佢條片,換片時佢都唔想換,而暫時呵小的時候都未會出聲,而且佢好多時都要飲水,飲得水多,自然就去得多。我諗要慢慢咁同佢解釋。

你女女現在幾多個月,有無什麼心得點樣幫佢戒?

返學係唔係一定要介片先?其實睇每間學校做法,我個女間就唔駛,學校帶囡囡同其他同學一齊去洗手間,她習慣了,亦有群體學習對象,漸漸再不給她用片,幾天後在學校便不再用片了,反而在家裡需較長時間才能成功不用片,所以不用心急,只要與學校溝通好,大家互相配合,便很快介片。
不用太擔心!

原文章由 小香香 於 07-10-13 12:15 硐表

我個二十五個月大喇...佢其實十八至二十個月已經戒左日片
不過返學著返咋>

好叻叻!

我個仔在家唔用片,完全ok,但一出街,就唔肯去街果d toilets, so宜家佢番學都要用片,老師話佢肯比老師帶佢去toilet,但去到厠所都唔肯柯。
原文章由 shirleymo 於 07-10-13 12:36 硐表

好叻叻!
‹ 上一主題|下一主題