用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果發覺你的子女開始'十月芥菜',你哋會點做? ...
go

如果發覺你的子女開始'十月芥菜',你哋會點做? [複製鏈接]

相信大家都唔希望子女在腦筍都未生埋,就開始談戀愛,咁你哋會唔會勸諭/告戒/反對佢哋,定係唔出聲,順其自由發展呢?
   0    0    0    0

原文章由 aprilli 於 07-10-13 17:34 硐表
相信大家都唔希望子女在腦筍都未生埋,就開始談戀愛,咁你哋會唔會勸諭/告戒/反對佢哋,定係唔出聲,順其自由發展呢?

都係一個相當煩惱又要小心處理0既問題
假設地一想~~~都煩到唔知點咁
我想講我...會講得好冷靜
但到事情發生時,就未必會:D

唉.....我都憂緊, 但諗心一層, 如果反對佢地, 佢地都可以響學校拍拖, 或者會令到大家感情傷左,:( 所以都好煩 你地點睇

記得我最細個妹妹以前,
F.2時比我同2妹發現佢開始有bf
於是我地約了他們食lunch(好似見家長咁
我地同佢地講讀書時拍拖 o既壞處
而個男仔本身係個有教養同成績優異o既學生
佢應承我地同時會努力
唔會亂黎...
所以就默許左佢地
我地又同媽咪解釋,她都明白
後來佢地同時拍拖,而成績都很令人滿意
最後各自升學再就業,
約共10年後,便分手了..

本人當然不贊成求學時拍拖
而我覺得不可強硬反對,因為越cool得緊就越反彈力強
自己都有呢d經歷,但例子/結果就各有不同
只有因材施教
多多溝通了解,暗中觀察
會唔會係唯一方法呢?

pinkiesalbe,

Agreed.  

I will see this is like candy.  Every one loves candy, it might be exceptional, when you heard somebody describe how nice and sweet the love affairs, one might have the intention to try.  But one has tried, it's nothing special and might end up only 1 sweet has taken.  But of course PG guidance, too much sweet will cause tooth decay or toothache.  One important guidance, some sweet has fancy cover but rotten behavior inside.

Chelsea

原文章由 pinkiesalbe 於 07-10-15 17:25 硐表
記得我最細個妹妹以前,
F.2時比我同2妹發現佢開始有bf
於是我地約了他們食lunch(好似見家長咁
我地同佢地講讀書時拍拖 o既壞處
而個男仔本身係個有教養同成績優異o既學生
佢應承我地同時會努力
唔會亂黎...
所以 ...

恕我才疏學淺, 請問為何叫"十月芥菜"?  

DouMiMa,

'十月芥菜'即係話'起心',形容D靚仔靚妹開始思春!
你一定未被納入老餅一族!

"起心"起上黎都無計ga:-| 由得佢哋發下荳芽夢lor!表面上通情達理,暗地裏拆散佢哋

原文章由 701003 於 07-10-18 16:16 硐表
"起心"起上黎都無計ga:-| 由得佢哋發下荳芽夢lor!表面上通情達理,暗地裏拆散佢哋

請問點拆呀??

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 701003 於 07-10-18 16:16 硐表

你估佢地傻架,
畀佢知道你咁做會破壞関係.
總之唔鼓勵又唔反對,
低線係唔影響成績學業,
一直觀察, 間中傾下,了解下.
‹ 上一主題|下一主題