用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 青衣宏福幼兒園N1面試
樓主: kitty23205
go

青衣宏福幼兒園N1面試 [複製鏈接]

原文章由 天藍 於 07-10-25 22:52 硐表
ricebb,

你唔使甘客氣多謝我, 你以家既心情就等於我
當年既心情, 所以我都好明白你以家既心情, 大
家都係BK媽咪, 有經驗都想幫下大家同分享下!
我仔仔今年8月開學返N1, In個陣應該我無記錯
係上年十月尾左右, 個陣 ...

多謝你既回覆啊~!!!
咁你仔仔咪超過兩歲時入學囉? 見你囝囝番得開心, 我對宏福又多一點信心, 只怕仔仔interview時失禮人咋
想問下你囝囝之前有無番佢地既playgroup呀? 教得好嗎?

原文章由 Jennie 於 07-10-25 11:22 硐表
如果n1 青衣區好多人會考慮: 卓思/宏福/學之園/啟思/康傑.  你地亦可以睇o下呢幾間.

thank you~
但n1而有全日好似唔多

ricebb,

我仔仔未夠 1yrs我都有帶個佢返pg,
有返個好多間, 亦有返個宏福既pg,
因佢地星期六下午都有開班(pg),
可以問下, 有時間亦可參加可觀察下
合唔合你要求。
係呀我仔仔2.5yrs先返N1, 所以係大
, 但返半日, 因平時有工人姐姐湊
亞仔嘛! 唔知你係咪在職媽媽仔仔要
返全日班???
如青衣有N班全日班, 好似得宏福同
青衣城樓下個間路德會, 如遠少少係
長青個邊有YMCA(係長青巴士總站
個間幼兒園), 同有一間好似係長康
個邊世佛會文殊幼稚園, 我知係甘
多唔知幫唔幫到你!
原文章由 ricebb 於 07-10-26 00:15 硐表

多謝你既回覆啊~!!!
咁你仔仔咪超過兩歲時入學囉? 見你囝囝番得開心, 我對宏福又多一點信心, 只怕仔仔interview時失禮人咋
想問下你囝囝之前有無番佢地既playgroup呀? 教得好嗎? ...

ricebb
我囡而家返緊宏福逢星期六的playgroup返咗第一堂都係教唱歌跳舞講估仔食吓野咁,其實可以得閑就教吓bb生果名顏色...到咁上下佢就自自然識0架.
卓思11月4日open day.

原文章由 天藍 於 07-10-26 10:28 硐表
ricebb,

我仔仔未夠 1yrs我都有帶個佢返pg,
有返個好多間, 亦有返個宏福既pg,
因佢地星期六下午都有開班(pg), 你
可以問下, 有時間亦可參加可觀察下
合唔合你要求。
係呀我仔仔2.5yrs先返N1, 所以係大
仔, 但返半 ...

係呀, 青衣得呢幾間n1全日, 所以我都係首選宏福. 我係全職媽媽, 唸住阿仔番學而又適應後, 想出番黎做野, 所以想揀全日

你參加過咁多pg, 覺得邊間好呀?

原文章由 kitty23205 於 07-10-26 16:22 硐表
ricebb
我囡而家返緊宏福逢星期六的playgroup返咗第一堂都係教唱歌跳舞講估仔食吓野咁,其實可以得閑就教吓bb生果名顏色...到咁上下佢就自自然識0架.
卓思11月4日open day. ...

有呀, 我成日同阿仔行8街睇生果架

ricebb,

我覺得宏福 pg ok架! 開始就小朋友同老師唱下
中英文兒歌, 跟住有外籍老師同中國人老師一齊,
外籍老師講下英文故事, 同故事其間會對小朋友
發問, 問下圖書入面係乜, 但好輕鬆, 大家一齊聽,
跟住做下勞作or畫下畫, 食茶點, 小朋友去排洗,
跟住玩下車仔, 一堂pg大約係甘既程序!
而出面都有好多唔同種類既pg你亦可參加下, 可
訓練仔仔早日習慣群體生活同紀律。
希望你面試會成功同搵到份好工, 努力!
原文章由 ricebb 於 07-10-26 19:36 硐表

係呀, 青衣得呢幾間n1全日, 所以我都係首選宏福. 我係全職媽媽, 唸住阿仔番學而又適應後, 想出番黎做野, 所以想揀全日

你參加過咁多pg, 覺得邊間好呀? ...

原文章由 天藍 於 07-10-28 17:49 硐表
ricebb,

我覺得宏福 pg ok架! 開始就小朋友同老師唱下
中英文兒歌, 跟住有外籍老師同中國人老師一齊,
外籍老師講下英文故事, 同故事其間會對小朋友
發問, 問下圖書入面係乜, 但好輕鬆, 大家一齊聽,
跟住做下勞作or ...

多謝你啊, 我都想搵到好工呀~ :loveliness: :loveliness: :loveliness:
聽你咁講, 宏褔pg都ok喎, 你個時係咪足18個月報名架?

收到宏褔通知, 下星六面試, 要求大人同小朋友帶一對乾淨鞋去到換, 如果唔記得帶, 唔知會點

ANNELPS,

我知如果唔記得帶學校都有拖鞋比大家換,
但好似見工咁, 你想留個好印象比人當然
最好係記得帶啦!

ricebb,

我唔係太記得我仔幾大個我去報名 , 但我記
得我都係比較早報名~~
原文章由 ANNELPS 於 07-10-30 17:10 硐表
收到宏褔通知, 下星六面試, 要求大人同小朋友帶一對乾淨鞋去到換, 如果唔記得帶, 唔知會點

ricebb
宏福pg好full的,要登記先有位再通知,我囡17個月大我就報名先都等咗成個月至有位妳有興趣可以打電話留位先24326628

回覆 #3 ANNELPS 的文章

我帶囡返pg都要帶多對乾净的鞋,最好自己帶啦著人地嗰d都吾知乾吾乾凈

原文章由 ANNELPS 於 07-10-30 17:10 硐表

我都收到通知啦, 係今個星期6見, 形式係group interview, 好似同你地之前唔同既

原文章由 kitty23205 於 07-10-30 22:52 硐表
ricebb
宏福pg好full的,要登記先有位再通知,我囡17個月大我就報名先都等咗成個月至有位妳有興趣可以打電話留位先24326628

thank you 呀~
等我今個星期6去到報埋名先

原文章由 ricebb 於 07-10-31 00:13 硐表

我都收到通知啦, 係今個星期6見, 形式係group interview, 好似同你地之前唔同既

ricebb

去完interview, 記得番來報料.
預祝妳成功呀

原文章由 ANNELPS 於 07-10-31 09:35 硐表

ricebb

預祝妳成功呀

多謝你呀~ :loveliness: :loveliness: :loveliness:
我會黎報料架啦

原文章由 ANNELPS 於 07-10-31 09:35 硐表

ricebb

預祝妳成功呀

今日去左見啦, 大約12個bb一齊係大堂玩, 一個家長在一邊聽校長講解下學校教學既野, 另一個家長同bb玩玩具, 及答下老師提問, 例如小朋友強項弱項是什麼, 會如何管教小朋友等等, 都係2,3條問題到, 佢地會觀察小朋友玩玩具既情況....

我個仔對佢地既玩具興趣唔大, 有d又唔識玩, 叫佢又唔應, 呢次真係......

原文章由 ricebb 於 07-11-4 00:12 硐表

今日去左見啦, 大約12個bb一齊係大堂玩, 一個家長在一邊聽校長講解下學校教學既野, 另一個家長同bb玩玩具, 及答下老師提問, 例如小朋友強項弱項是什麼, 會如何管教小朋友等等, 都係2,3條問題到, 佢地會觀察小朋友 ...

我囡囡都係今朝早面試, 係10:15am個組.  唔使擔心啦, 我個女都係一樣, 自己同自己玩, 好多現具都未玩過, 點識玩喎. 我問在場觀察的老師, 佢地話3歲班同2歲班一齊面試, 所以你以為你個小朋友什麼都不懂, 其實只不過識玩玩具的小朋友可能比你的大左足足一歲有多.  我答老師的問題都答得唔好, 望得個女嚟, 就唔知自己想講緊什麼, 我還以為會每對家長都分開見老師, 原來只是觀察及在旁問問家長一兩個問題而已. 我想我地的小朋友應該無問題的. 2星期內會有消息, 到時話你聽.

原文章由 yellowfish 於 07-11-4 01:26 硐表

我囡囡都係今朝早面試, 係10:15am個組.  唔使擔心啦, 我個女都係一樣, 自己同自己玩, 好多現具都未玩過, 點識玩喎. 我問在場觀察的老師, 佢地話3歲班同2歲班一齊面試, 所以你以為你個小朋友什麼都不懂, 其實只不 ...

咦~咦~~~ 我都係 10:15個組播!!!
你bb係番全日定半日呀?
我仲傻到, 以為跟校長個d係答問題, 所以留低左c6同阿仔玩, 結果c6都唔知點答d問題好 :cry: :cry: :cry:
希望大家既bb做到同學仔啦~

多謝報料.
今嗰星期六到囝囝面試, 有啲緊張:cry:  , 我都希望可以同你哋做到同學仔.
‹ 上一主題|下一主題