用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 08年入真道小一家長聚談
樓主: peppergin
go

08年入真道小一家長聚談 [複製鏈接]

[quote]原文章由 軒Mother 於 07-11-14 12:08 硐表

以我意見,如真的許可,當然搬近一些會比較好,小朋友要長途跋涉返學,會很辛苦,而且如果住近啲學校又可以陪他們上學,與孩子一同上早會,他們會很開心

與孩子一同上早會,他們會很開心.十分認同呀! 因為除了他們開心之外,我覺得自己參與其中也同樣開心呢!雖然亞囡今年已在中學部上課,但回想返之前在小學部嘅日子,真的十分印象深刻又十分開心呢!還記得FS_1那年,當我第一次參與早會時,已被音樂老師的動人美妙歌聲深深吸引,她帶領學生們唱著詩歌,之後有老師講故事又或是一些資訊,過後各位小朋友背著書包繼續唱歌返回課室呢!令到整間學校充滿讚美歌聲,我那一刻真是十分感動,很開心亞囡入到一間很好的學校,學校每處都充滿著愛!希望一班準家長明年開學後,一起參加早會並感受學校對我們這份愛啊!

[ 本文章最後由 pichonkun 於 07-11-14 17:16 編輯 ]

Thanks Hinmama and pichonkun!...I really need to think about it...
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

與孩子一同上早會

Hi pichonkun

想請問你早上几點上早會和早會多長時間?据了解真道是8:10分返學. 明年我會自己送小朋友上學,也希望能多參与一些學校活動, 所以想了解多一些 , 多謝!

原文章由 -mo- 於 07-11-14 16:56 硐表
Hi pichonkun

想請問你早上几點上早會和早會多長時間?据了解真道是8:10分返學. 明年我會自己送小朋友上學,也希望能多參与一些學校活動, 所以想了解多一些 , 多謝! ...

Hi mo,

能夠親自送小朋友回校,真十分幸福啊!我由於要上班,每朝只可親自送上校車吧!(能夠參加早會只可在放假的日子),學校早會情況喺八時十分鐘聲響,便要排好隊伍開始早會了.早會一般十多分鐘內完成,如果那一天比較多事項要宣佈或老師有分享的話,就要預多啲啲時間,基本上時間不會太長,接著回課室由班主任處理班內事項.

學校有很多活動,例如家長會,家長團契,家長合唱團,家長義工,家長學堂,各班級觀課日,家長日,還有很多講座......等等,(活動太多未能盡錄),歡迎你及新一屆家長一同參加.

[ 本文章最後由 pichonkun 於 07-11-14 17:53 編輯 ]

原文章由 air642 於 07-11-14 15:10 硐表
想請教一下各位高年班家長的意見,你們認為幾年級可以讓小朋友嘗試自己搭地鐵放學。假設出站後不須要過馬路,只考慮由學校至調景嶺站經通過屋村的一條小馬路。
...

Hi air642,
我個仔在三年級開始訓練佢去樓下買麵包,然後有時星期六下午食完lunch要佢自己喺彩明行返學校唱合唱團,今年嘗試送佢到地鐵站然後自己坐地鐵返學校,上星期佢又試過自己放學,我在地鐵站等佢。我覺得要逐步嘗試,而且要提醒佢唔好同啲同學一路行一路玩。
但我又無想過要佢自己搭車返放學,因為如果天氣唔好,佢哋會好“倫盡”

我最擔心要返學太早要坐校車, 希望出年路線會好好, 唔洗坐咁耐啦! 如果要坐成個hour校車的話, 我可能會改坐mtr.

回覆 #64 pichonkun 的文章

多謝.......

08年入真道小一家長聚談

hihi!各位真道家長!
首先好恭喜你哋入到真道!:loveliness:
請問可吾可以解答我以下問題呢?
1) 我睇返之前有家長講話學校可能會加建游池?吾知係咪已落實呢?有冇家長可報料架呢?::" />:" />
2) 用普通話教中文科,小朋友要用幾耐時間適應呢?我聽校長講,佢哋學校d小朋友個個英文都好好?咁讀緊這間小學之家長你哋覺ok嗎?學校有幾多個外籍老師呢?
3) 咁係咪每一科都會有小小功課架呢?咁係真係連手冊都冇,咁到時點知佢哋有d咩功課呢?吾知網上有冇得check佢哋d功課做咩呢?你知啦,通常問d少爺佢哋都話吾知嗎!
4) 有d咩課外活動?如果成綪不是太好,學校有冇d補課班呢?
5) 學校08年申請IBD課程,你哋點睇?我見通常係國際學校先有架!你估到時會吾會加學費加得好勁呢?
6) 學校係咪主力用曬smart board取代黑白版呢?小朋友係咪真係好鐘意用smart board上堂呢?

吾好意思吖!我好多問題tim!thanks!:loveliness:

[ 本文章最後由 CARMA 於 07-11-20 17:05 編輯 ]

1) 我睇返之前有家長講話學校可能會加建游池?吾知係咪已落實呢?有冇家長可報料架呢?:" />:" />
我只知建游池和新建大樓是真的.

不過我都怕之學費會加好多, 負責不來. 因為宜家都成$2xxx, 如果之後再加, 就真係唔知點算好~

[ 本文章最後由 小兒兒 於 07-11-21 13:28 編輯 ]

我不是真道的家長, 但我仔仔幼稚園有個同學的家長係十月收到真道電話, 學校問她有否興趣幫仔仔報名讀下年小一, 那家長覺得很奇怪,因為她根本冇報真道, 只是今年係聽簡介會後留了一些個人資料給學校,估不到學校會打電話去問她會否報讀,是否學校2nd interview後收生不足呢? 我估冇學校會這樣做的。

iwff

不會吧!大批1st interview了的人重等緊真道2nd Interveiw電話,點會打俾個冇報名呀 是否只是誤會呢

原文章由 iwff 於 07-11-21 13:49 硐表
我不是真道的家長, 但我仔仔幼稚園有個同學的家長係十月收到真道電話, 學校問她有否興趣幫仔仔報名讀下年小一, 那家長覺得很奇怪,因為她根本冇報真道, 只是今年係聽簡介會後留了一些個人資料給學校,估不到學校會打電 ...

CnLola,

係千真萬確的,我今日送仔仔返學時,有個家長親口對我說,她都"R"哂頭,冇報名都會問佢。我另外有朋友之前過了deadline報名,打電話去問學校,學校說仍可報名(係八月的事)。我只是說事實給各家長知,不是做謠言。我又冇報名我對真道是冇惡意的。

iwff

原文章由 CnLola 於 07-11-21 17:43 硐表
不會吧!大批1st interview了的人重等緊真道2nd Interveiw電話,點會打俾個冇報名呀 是否只是誤會呢

原文章由 iwff 於 07-11-21 18:23 硐表
CnLola,

係千真萬確的,我今日送仔仔返學時,有個家長親口對我說,她都"R"哂頭,冇報名都會問佢。我另外有朋友之前過了deadline報名,打電話去問學校,學校說仍可報名(係八月的事)。我只是說事實給各家長知,不是做謠言。 ...

iwff

唔好誤會,我唔係咁意思,只不過是覺得好奇怪.但有第二輪收生
就好正常,一早已知有此安排.

學校建泳池,好喎!
我囝囝最近的游泳課中,有很明顯的進步呀!
(他完全不懂,又怕水,在6月開始學,現在學懂用蛙式遊十多米)
我和老公都滿心安慰。:loveliness:

唉!我那勞氣俏皮的小男孩終於嚐到學習有少成的樂趣。希望這能燃點他聽教學習,不那麽自我中心。

恭喜恭喜!我也是過來人,當然明白你的喜悅!繼續鼓勵
囝囝加油!

原文章由 peppergin 於 07-11-23 10:58 硐表
學校建泳池,好喎!
我囝囝最近的游泳課中,有很明顯的進步呀!
(他完全不懂,又怕水,在6月開始學,現在學懂用蛙式遊十多米)
我和老公都滿心安慰。:loveliness:

唉!我那勞氣俏皮的小男孩終於嚐到學習有少成的樂趣 ...

哇! John 這么叻啊, 這么短的時間以經學懂用蛙式遊十多米了,是不是男孩子在游泳方面有天份呢? 我女儿到現在都不敢自己下水,而且還要全副武装的.

Deniset and -mo-, THX!

May be boys are a bit  more active and braver than little girls. However, I would also say John's lucky enough to have a good swimming coach, because he is able to win the love and trust of the kid, funny, and able to insist the kid to follow and learn.

For young kids, I would suggest learning swimming in a small group. 3-4 kids together, cos:
- not too expensive - sharing the cost of the coach;
- not too intensive as 1 to 1;
- mutually they will encourage and stimulate each other;
- a lot more fun;

原文章由 -mo- 於 07-11-23 17:06 硐表
哇! John 這么叻啊, 這么短的時間以經學懂用蛙式遊十多米了,是不是男孩子在游泳方面有天份呢? 我女儿到現在都不敢自己下水,而且還要全副武装的.

Dear Peppergin,
My girl will attend a swimteam assessment later this week. Now, I'm beginning to worry about the sudden drop in the T to below 15C as predicted by the weather forecast.

hihi各位真道媽咪,

多謝咁多位媽咪比既資料,經我同老公再三開會最後決定後!我哋choice左真道!去過幾次學校我同老公都真係覺得小朋友好開心同埋樣子醒目,教學理念又好,最緊要係亞仔都好鐘意里間學校,已經交埋學費tim啦!:loveliness: 吾再大抽lu ...由要choice小學我一直緊張至現在啊! 個人鬆曬吖!YEAH!!! 亦可以同真道小朋友做同學仔啦! 請多多指教!

回覆 #70 iwff 的文章

那又真的很奇怪啊! 如果唔夠學生, 點解仲要開7班呢?
不過咁, 在bk凡有人數說其他學校(意思是非已取錄貴子女的學校)的不是或有意見時, 多數人也會視為謠言, 或是因愛成恨等等…..但是真是假也無人知.
所以為免被人說三道四, 還是不要在非已取錄貴子女的學校的版面上留言了, 免得又有爭論, 我自己很大體驗, 沒收自己子女的, 似乎在其他版面出言會被已收他們子女的家長評為因愛成恨, 唔抵得之類……..有損大家和氣, 你還是去播道交流一下吧! (我是客氣的)
‹ 上一主題|下一主題