用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 08年入真道小一家長聚談
go

08年入真道小一家長聚談 [複製鏈接]

好高興認識大家, 我的小朋友也會是08年入真道小一, 現時仍未改好英文名字呀! 家住鑽石山. 唔知返學車程會唔會好耐呢?
想問下大家讀什麼幼稚園呢? 會唔會有幼稚園同學仔呢?
希望這topic可以一直陪住我地到08年開學啦!
相信最難的都係要train up早睡早起和食lunch快手快腳.

[ 本文章最後由 小兒兒 於 07-10-25 13:51 編輯 ]

原文章由 peppergin 於 07-10-25 15:03 硐表
Hi 小兒兒,

nice to meet you!

my son is studying in a small kindergarten run by a christian church in Shatin. How about you son?

At this point, I do not aware of any of his classmate also applied Lo ...

Peppergin,
妳好啊!
我的小朋友讀緊靈糧幼稚園, 暫知有一位不同班的同學仔也被真道收了, 但到最終唔知佢會唔會讀呢?
校車時間真係同私家車無得比, 校車要站站停, 也不知會唔會每個屋苑有上車站, 如果無得話就慘啦, 仲要行出去上車………. 這個我也擔心的, 但好似話要到每年8月左右等晒所有新生報名後才可安排校車路線時間表. 食方面, 我正想好唔好叫賓賓每天帶飯去, 總好過天天食飯盒. 如果有同路人分擔一下, 每家庭take turn每月預備2星期就好了. 或有住得近同學家庭願意煮多份可以買給我仔仔就好了.
我只有一個小朋友, 我也是要上班的媽咪. 不過我有一些朋友的子女就讀真道, 知道課程也不易, 有少少擔心上到托階3-4時跟唔到呀? 他們說因學校無textbook, 很難跟進溫習, 而老師也要付出很多努力, 因而老師也轉人也轉得頗快, 不過個個請回來的老師也好好, 好有料好有愛心和承擔.

對呀, 一天過一天, 我也相信logos是主為我預備的.
我的小朋友對食興趣不大, 不太喜歡食和睡, 只喜歡玩. 喜歡maths多過中英文. 所以食方面我希望家中可為他預備, 反正賓賓一整天在家會好多空閒時間.
不知日後校舍除了建swimming pool和室內場外, 還有沒有地方擴建呢? 地方好像不夠用呢? 你有無去星期一的校慶感恩會呀?

原文章由 peppergin 於 07-10-26 10:39 硐表
我的囝囝對吃也是沒興趣的,所以迫得太多也是哂氣 :tongue:

是啊,每級7班都幾多人....

我沒有去現時Logos的聚會....之前的音樂會我是有興趣的,但時間合不來...加上我還有個16個月的小兒子呢!須然有賓賓,總常常想倍他多一 ...

從沒想過會參加parents choir, 因為我不善於表演又懶去練習呢! 有時間會多陪小孩.
我還沒勇氣去添第二名寶寶, 雖不時會想, 孩子也說想要弟妹, 但要照顧多一個小孩, 要付出好多心血和時間呢! 很佩服你是2名小孩的媽咪.

原文章由 peppergin 於 07-10-26 11:08 硐表
我生第二個最主要的原因就是為了大兒子。不單是有個手足兄弟,我覺得對他的性格、EQ, AQ 發展很重要。雖然會辛苦勞氣,但我深信他們兄弟二人將會是彼此的祝福。

不妨考慮考慮....

...

小孩己5歲多了, 若再添多一個, 最少也相距6-7yrs, 不多嗎?
加上入讀真道, 學費也不便宜, 如果日後double pay 兩名小孩的話, 生活壓力會大很多. 現時如要每月pay $4xxx (相信學費+lunch+school bus也差不多了)也還可能支持得到, 但如果是$8xxx話………..
仲有住都係問題, 若2個小孩家中空間又會細很多, 不過我仍心大心細是因為我也相信2人總比1人好. 真頭痛.

Peppergin & mo,
早晨呀!
我呀….其實也看了bk很多年了, 不過係近年小孩返了學才多發言, 你們呢? 我在網上有時會很敢言, 因為我脾氣不太好, 看到一些不公平及有懷疑留言時, 我會忍唔到口的.
小孩一直都有學音樂, 但興趣不大, 數年來只是keep住學一點點音理, 拍子等, 但叫佢唔好學得唔得, 佢又會喊唔肯, 叫佢正經一點學, 要練習, 他又做不到喎. 問你死未? 也有學英文拼音, 他也喜歡的. 而短線的, 學下畫畫, 圍棋(但他只(十分)喜歡玩一般的飛行棋子之類, 對圍棋不太喜歡), 日文等.
生多個呢……其實之前很堅決不要生多個的, 但有時看見新聞, 又會想如果日後我兩老有什麼事, 只有小孩一個獨自面對, 如果我兩老死了, 小孩又未成家, 很獨單, 如果小孩日後大病, 我兩又老了, 又誰照顧他呢?............ 如果經濟環境好些, 可換大屋, 可做全職媽媽+請工人, 多d時間和兒女一齊就好.

其實今年有多少人申請真道小一呢?
我朋友上星期才收通知要2nd in, 我也很意外.

我都會試下公文數, 想train下專注力.

fishchow,
歡迎你, 相信LLC的學習及教學方式很似Logoss.

原文章由 軒Mother 於 07-11-6 11:42 硐表

Hi thomas 23
sorry! 你嘅問題,唔係好答到!
亞仔從沒有學過公文中文或英文,因為我覺得好商業。
我自己從來無去比較真道FS1中文及英文的水平,我只關心亞仔愉快學習,因為我覺得好難比較,而且我個仔好"漂忽",有時預佢 ...

其實無得比較的, 各學校有唔同進度, 有唔同的重點. 有的重英文, 有的重普通話, 有的重德育, 只在乎家長看重那一樣.:

我最擔心要返學太早要坐校車, 希望出年路線會好好, 唔洗坐咁耐啦! 如果要坐成個hour校車的話, 我可能會改坐mtr.

1) 我睇返之前有家長講話學校可能會加建游池?吾知係咪已落實呢?有冇家長可報料架呢?:" />:" />
我只知建游池和新建大樓是真的.

不過我都怕之學費會加好多, 負責不來. 因為宜家都成$2xxx, 如果之後再加, 就真係唔知點算好~

[ 本文章最後由 小兒兒 於 07-11-21 13:28 編輯 ]

回覆 #70 iwff 的文章

那又真的很奇怪啊! 如果唔夠學生, 點解仲要開7班呢?
不過咁, 在bk凡有人數說其他學校(意思是非已取錄貴子女的學校)的不是或有意見時, 多數人也會視為謠言, 或是因愛成恨等等…..但是真是假也無人知.
所以為免被人說三道四, 還是不要在非已取錄貴子女的學校的版面上留言了, 免得又有爭論, 我自己很大體驗, 沒收自己子女的, 似乎在其他版面出言會被已收他們子女的家長評為因愛成恨, 唔抵得之類……..有損大家和氣, 你還是去播道交流一下吧! (我是客氣的)

原來不只播道收了iwff, 真的恭喜晒, 相信小朋友一定很醒目呢!:  
因有過這種一快誤解體驗, 所以也一段時間沒再到其他學校版面看留言了, sorry.
不過我一個有關真道問題想問問.
過往不少老師離去, 小朋友在適應上吃力嗎? 小朋友有投拆嗎?
而07年聽說有不少教語言老師離去, 不知道其原因是什麼? 我只知有一些去進修後再會回來.

peppergin,
希望校車由學校自己安排返後, 會更細心的考慮車程上小朋友的需要啦!我也希望可以早些知道school bus schedule. 再不是的話, 看看住近你那裡有沒有同學仔, 自組school bus.

deniset,
係喎, 見你分析完後安心好多! 只有非一般的老師, 真的對教學的要求有理想的老師才會留下. 其他的可能無法發揮出跟學校同一理念的老師會感吃力而離開. 你意思是這樣嗎?
相信老師的質素無可置擬的.

Carma,
我住在鑽石山, 以我所知, 也有一名同住鑽石山的同學會在08年入讀. 希望school bus時間唔會太早及可入到屋苑啦, 在1小時以內還可接受. 但如果唔入屋苑, 又要行去某地方上車, 車程又要1小時的話, 咁坐地鐵好過了. 由鑽石山到調景巔才半小時呢.

另我想問下第八節的聯課活動是否=課外活動呢?
宜家小朋友返學時間真係好長, 朝8晚4, 8小時呢!
回到家已經5時多, 如咁好彩無家課做, 餘下的時間休息下沖下涼看看新聞做下公民式功課就已經差不多食dinner, 如果一天要睡9小時的話, 9:00就要上床了. 咁之前還有1小時親子時間, 很緊迫啊!

mo-.................Winnie -德寶 -將軍澳
thomas23..........Max-天主教聖瑪加利大-銅鑼灣
Peppergin...........John-平安福音堂-沙田
carma................仔仔-德寶-坑口
小兒兒 ...........Lucien-鑽石山靈糧-鑽石山
Supermummy
KCHC  
kychu132...........Ella - 基督教服務處- 香港區  
Fishchow ...........Christine-Lam Tin Ling Liang

你地叫到班主任的聯絡電話號碼未呀?

我去了3次新生家長會, 我是否去漏一次? 點解我會乜都唔知? 科目學乜都唔知呢?
‹ 上一主題|下一主題