用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007(K1)荔枝組->2008(K2)白兔組->2009(K3)鯨魚組 ...
go

2007(K1)荔枝組->2008(K2)白兔組->2009(K3)鯨魚組 [複製鏈接]

等我都開番個荔枝組先,有無同學仔呀?

0    0    0    0

喂喂喂 ,無荔枝組同學仔呀?

報到~~

我囡囡係荔枝組同學仔:loveliness: ,
多多指教﹗
(加多句多多包涵先,因為佢有時都好奀皮...... )

Hi,
你好呀!大家照應下啦!
16號親子評估你會去嗎?

Hi 各位,

我個囡都係荔枝組架,CrystalMok,唔知你記唔記得我呢 ?今朝去左學校買校服喇,見到老師拖我個囡出來試衫時個樣好攪笑,好傻咁,到要返入課室時佢又 ...佢到而家都係唔肯食茶點,我都唔明點解

希望可以多d同大家交流下啦...

Hi,
更記得啦,曉盈麻!
我昨日叫左我阿姨幫我去買校服!我都知有拖到阿仔出來試,我阿姨仲打電話比我,叫我同阿仔傾電話添,好搞笑!我買左兩條褲同恤衫!
男仔始終怕佢去vv搞濕晒,加上吊帶褲真係幾難搞!
我下星期開始放產假了,16號我自己會去親子評估!到時見啦!

昨晚行新港城,無端端有個小朋友叫我阿仔個名,原來係同學仔,但係我問阿仔佢話唔知人地叫咩名,激死!:

[ 本文章最後由 CrystalMok 於 07-11-10 21:12 編輯 ]

16/11的評估日

各位,16號是否由我自己帶孩子回校?
是我跟孩子一同上課,還是分開的呢?
你們又知不知道,老師會逐一會見,
還是一大班人談談孩子們的情況?

明天係冇校車搭,要家長自己帶小朋友返學 ,放學我都唔知有冇,我諗住返到去再問..我問過老師,佢話係睇住小朋友上堂,比我地知道佢地平時上堂既情況,會唔會逐一會見就唔知,不過我估唔會喇,因為明天放10點,邊有咁多時間逐一接見?

Hi,
大家覺得親子評估日點呀?
我就覺得時間太少,其實佢地以往有無架呢,以佢地一間咁傳統的學校來講,其實我都覺得佢地算做得唔錯架拿!讀三字經我個人都幾欣賞,我都係果日先知,阿仔返屋企無講過:

其實我都覺得時間太少,我有寫在意見書上 ,希望下次時間可以長d la...平時我個女返來都冇諗三字經,所以我都唔知佢原來有讀架,天主經就成日念(我們的天父,願你的國來臨......)o個段

我o個日至知原來穿運動服都要著背心 ,覺得好怪,可能我覺得件背心同套運動服好唔襯啦

hi各位聖心媽媽:
我BB係11月27日01:31出世了

恭喜晒 ,岩岩生完,休息多d啦...

Hi,
幾難才有時間上來寫幾隻字,我無同阿仔著運動服時穿背心,我只穿冷衫,因為我都覺得好怪!到老師話先算啦!細佬出左世,衍恆真的行為上洩左(可能想吸引我注意),又可能工人姐姐佢未能接受,我都好頭痛!
你們上左網玩英文未呀?我仲未有時間?

Crystal媽媽,恭喜你再任媽咪,
相信一定不容易啊,
你真勇敢~~
我想我有在家長日遇上你的,
你是不是坐在最後面高櫈的孕媽媽?
如果是,我就是坐在你旁的大隻媽媽了。
其實,
家長日那天我也有一些意見,
例如校曆表上註明了的日期實在不應隨便更改,
也不可以隨時就告訴家長,
孩子因為什麼什麼活動而早放學,甚至停課。
可能是我挑剔多事吧,
十一、十二月已經有多天是如此安排,
實在令我們這些要上班的媽媽傷腦筋。
不過,
荔枝組的老師也辛苦了,
有一次,我囡囡在學校百厭極了,
陳老師忙得在晚上九時多才下班也要給我電話,
也真的苦了她們。
畢竟誰不想一踏出公司門口便把自己的腦關掉呢?
放工還要為學生粗心,
真的不輕鬆啊。

大貓媽媽,
相信應該係我,但我就無留意到我身邊的媽媽!果日只係在門口見到曉盈媽!
其實d日子都係架,好彩係我今年有產假!先可以出席!好似手冊寫有旅行,原來只係K3才有,都係因為我寫手冊問先知道!
老師們都好好,如果我寫手冊佢地一定覆電話比我,有一次
Miss Wong見到阿仔在學校洩,同平時唔同,佢好關心咁打比我,想知是否細佬出世令到阿仔行為異常,但當時細佬未出世,仲同我傾左好耐,所以我對黃老師的關心好感謝!同時我都同你一樣覺得老師們好辛苦,放左工都仲要follow學生d問題!
19號,你會去嗎?我需然未坐完月,但我都會去架!希望見到你啦!

[ 本文章最後由 CrystalMok 於 07-12-16 19:21 編輯 ]

原來好耐無出現過係呢到,你們的小朋友點呀!昨日學校派返迎春樂的相,幾得意!你們棵豆種成點呀?我阿仔昨日係學校vv,又濕左條褲!

All,
有無媽咪報名去一日遊?

我有啊﹗
到時見﹗

開左學兩星期你們覺得如何?
我有點唔開心,第一那天要交回$5費用,我用紙包好放了在手冊頭一頁,老師們無看清楚就大大隻在手冊寫住欠交$5,見到個欠字有點勞氣!
昨日見手冊寫有一頁功課,成個書包反轉都找不到!於是寫手冊說看不見有家課!老師今早致電給我們,說阿仔今早有功課拿出來交,但無做!我想來想去都唔明,唔通我眼花!
等阿仔放學返來問佢,佢話今早另一同班同學同校車的,一上車就比番本功課佢,所以佢今朝有得交!但當然更係無做啦!
我都唔知係d老師搞錯定係點!見到我阿仔無功課交都唔問下佢點解,一打來就話佢無做!
才兩個星期,希望佢地會細心一點!
唔做或欠交在我心目中係好大件事!

咁即係另一個同學左你個仔本功課部啦,咁你有冇同老師講番呀?
‹ 上一主題|下一主題