用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007(K1)荔枝組->2008(K2)白兔組->2009(K3)鯨魚組 ...
樓主: CrystalMok
go

2007(K1)荔枝組->2008(K2)白兔組->2009(K3)鯨魚組 [複製鏈接]

我的小朋友也是白兔組°
今年老師常常罰學生,小朋友真的比K1時差了?只是相隔了一個暑假.....真的不明白!

Hi,
我當然有再同老師講番啦!但我都係找番曾老師,因為話晒佢都對左我個小朋友成年,知道佢脾性!

Hi,
很久沒有上來傾計,但見我們今年K2的白兔組都不是太多媽媽上來傾計!
上學期話咁快就過去了!
過完年下學校期就要開始,聽說下學期要開始默書,仲唔會話比你聽邊日!都驚驚地!
另外們開始計劃小學如何選校沒有?大家分享下?我覺得入番聖小機會好細,大家又會點揀?

crystal,

我係綿羊組媽咪,我都開始諗升小學d野,不過無咩頭緒,你有咩意見呀,謝謝!

maggie

原帖由 CrystalMok 於 09-1-26 16:16 發表
Hi,
很久沒有上來傾計,但見我們今年K2的白兔組都不是太多媽媽上來傾計!
上學期話咁快就過去了!
過完年下學校期就要開始,聽說下學期要開始默書,仲唔會話比你聽邊日!都驚驚地!
另外們開始計劃小學如何選校沒有?大家分 ...

我準備囡囡讀聖心, 但見到話"老師常常罰學生"我真係好擔心
因為我個人唔係咁鐘意小朋友返學受罰
一個咁細的小朋友, 在學校係學習必定會有錯
咁樣會唔會怕咗返學架??
咁罰係罰呢??

如果學校你老做得唔好家長與學校有沒有渠道溝通呢?

原帖由 samuelyiu 於 08-10-2 16:48 發表
我的小朋友也是白兔組°
今年老師常常罰學生,小朋友真的比K1時差了?只是相隔了一個暑假.....真的不明白!

講到俾人罰多左,
我覺得大家唔需要太緊張。
上年班小朋友係小羔羊,
緊係聽話啦;
今年大個左,
唔好話會駁老師咀丫,
返到屋企都有時係頂心杉啦,
所以俾人話多兩句又好正常嘅。
老師唔理佢地,
由得佢地百厭,
到時我地做家長嘅就更加慘呀﹗
我個女週不時都話老師鬧呢個、罰果個,
我知佢唔敢話我知佢有份俾人話啫,
但係囡囡覆述老師罰嘅都好合理喎。
所以呢,
對老師有信心D啦,
佢地一日見成百個小朋友,
比起我呢D得一粒女嘅專業好多呀﹗

我等咗好耐, 有回覆我好開心
其實我又擔心, 又期待
我小朋友比較活潑, 有時都幾百厭
希望較為嚴的學校對佢會好d
好多謝你的回覆, 都希望聖心家長多d交流

原帖由 大貓媽媽 於 09-3-9 23:38 發表
講到俾人罰多左,
我覺得大家唔需要太緊張。
上年班小朋友係小羔羊,
緊係聽話啦;
今年大個左,
唔好話會駁老師咀丫,
返到屋企都有時係頂心杉啦,
所以俾人話多兩句又好正常嘅。
老師唔理佢地,
由得佢地百厭,
到時我地做家長嘅就 ...

原帖由 annie1408 於 09-3-12 00:01 發表
我等咗好耐, 有回覆我好開心
其實我又擔心, 又期待
我小朋友比較活潑, 有時都幾百厭
希望較為嚴的學校對佢會好d
好多謝你的回覆, 都希望聖心家長多d交流

...

聖小是一間傳統的天主教小學, 程度亦較深. 小朋友們跟唔跟到好視符個人吸收, 但個人品德就一定不錯. 正所謂,人品學不好,讀多書又如何. (純個人意見)

Hi all,
我個仔返來好少同我講學校d野, 問佢佢先會講!見你們講罰學生,才問下佢啦,佢都話有!
我覺得適當的罰都應該,自己對住阿仔佢都有洩的時候,唔罰佢地點會知道錯!自己對一個都有時激到死死下,可況老師們!不過同老師們溝通都係要自己主動d,寫下手冊,老師多數都會回覆,如果唔係都可以打電話給她們!
想問下你們知唔知派字咭回來寫生字,是四個揀三個!開初我完全唔知,阿仔又無講,結果寫了好幾次,老師才頂唔順打電話來和我講應該是咁樣咁樣寫!完來之前寫錯的回校要全部寫過!真慘!

好期待呀
我囡囡今年聖心 K1
以後有問題真係要大家請教請教呀

原帖由 CrystalMok 於 09-4-9 23:18 發表
Hi all,
我個仔返來好少同我講學校d野, 問佢佢先會講!見你們講罰學生,才問下佢啦,佢都話有!
我覺得適當的罰都應該,自己對住阿仔佢都有洩的時候,唔罰佢地點會知道錯!自己對一個都有時激到死死下,可況老師們!不過同老 ...

小學

大家好, 小女都讀梗白兔組, 聽閒聖小新校舍趕不及在2010-11學年完成, 即係話我哋班小朋友如果升聖小都要讀舊校, 即係一年上午一年下午班...
聖小真的很難入嗎? 我不太了解...
區內其他小學質素不俗, 如浸呂小, 路梁鉅鏐, 沙官, 馬鞍山主風等, 我都未諗, 大家有冇意見?

K2就係H1N1影響下咁樣完結左,明年小朋友最後一年幼稚園生活大家都要好好珍惜!
但K3我們荔枝組>白兔組的小朋友終於要分開了!真係有D唔開心,你們的小朋友有沒有唔開心?我阿仔暫時就好似無乜野咁!阿仔K3升鯨魚組!

Hi,
鯨魚組的朋友們,填好小一入學申請表未呀?
‹ 上一主題|下一主題