用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

Yau_Cheung,

我囡(K2)都係 坐唔定 仲擒高擒低, miss 照幫佢做評估, 佢又可以 讀喎 ??
miss 只話 K2 可能太細, 最好係 K3 先開始 .... 因要寫字 & 認字, 佢地無講 行為問題 ??

我覺得 間間 CENTRE 唔同, 我早排 試堂嗰間(學公文數) 個 miss 咀"苗苗" 我個囡 tim ar, 我都知 自己個 囡成隻馬騮咁, 但 我覺得個 miss 都無咩愛心, 佢唔適合教我囡依種小朋友, 我試 左3堂, 第四堂 都無去上 ...

你小朋友 幾大丫 ??

原文章由 Yau_Cheung 於 08-1-5 22:55 發表
Today I go to Kumon Centre with my child and want to apply Kumon Chi.  When the teacher see my child go everywhere and search something to play, she said that it maybe not a good time for him to start ...

原文章由 mmak 於 08-1-5 21:28 發表
heidilaihk,

請問 香港 邊個Kumon centre 有日文 學 ??
Thanks

I found this at kumon web site
公文教育中心 [日本部]
@
香港 銅鑼灣 希慎道1號 5樓502室

#

原文章由 mmak 於 08-1-6 00:36 發表
Yau_Cheung,

我囡(K2)都係 坐唔定 仲擒高擒低, miss 照幫佢做評估, 佢又可以 讀喎 ??
miss 只話 K2 可能太細, 最好係 K3 先開始 .... 因要寫字 & 認字, 佢地無講 行為問題 ??

我覺得 間間 CENTRE 唔同, 我早排 試 ...

hi mmak,

Sorry I haven't writing board at home.

My son is 5 years old and he is studying K2.  The Kumon teacher suggested to start Kumon Math first.  But when I told her I just want to apply Kumon Chi, she said that it is not an appropriate time to start.    Is it too late to start in 6 or 7 years old?  Thanks for your sharing.

5354:
Kumon Miss 叫得你女讀ERP應是認為佢OK, good.
我都不時問下Kumon Miss阿仔的進度ga,搵日又問下Miss可否轉ERP或幾時轉先!Now, Kumon Eng. 學緊日常的對話,eg.What's wrong? Ans.: I'm cold/ sick/ My leg's hurt. etc.
我見真係help到佢Oral.
有日佢指住度門問我:Why you stick the snow flake there? 我估是Kumon+ English course 的功勞lar,我已好開心,我要求會否太低?
你囡肯自己read book?我仔要陪讀ga,我讀完叫佢讀,其實大致會讀,但未夠主動law
原文章由 5354 於 08-1-4 21:40 發表

其實我女英文都麻麻,但test完校長問我讀EFL/ERP,我話交俾佢決定,佢見議我女讀ERP,應該係國際果個,而家3A, 升得唔快, 但啓發到佢睇英文書.......大家一齊努力~~ ...

Yau_Cheung :
有時定力要train ga.
小兒的同學K1已上Kumon Maths, 持續至今K3可做P.1 maths!我個仔K2下學期先學Eng., then Maths.,個Miss也說可遲dK3尾/ 6歲先學Kumon 中,以免mix up 漢語拼音及Phonics.
我也同意,若以廣東話(中文)為母語,K3-P.1年先學Kumon Chi.也不遲, 因Kumon不是aim at learn Pth,而是中文,況且小朋友未識好多中文就學Kumon Chi.或會太難!
但可上普通話playgroup先,好玩d,最緊要揀北京口音老師,讓小朋友get used to 北腔,就如跟Native 學Eng. 一樣,學正accent.
原文章由 Yau_Cheung 於 08-1-6 23:03 發表

hi mmak,
Sorry I haven't writing board at home.
My son is 5 years old and he is studying K2.  The Kumon teacher suggested to start Kumon Math first.  But when I told her I just want to apply Kumon ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-7 09:24 發表
5354:
Kumon Miss 叫得你女讀ERP應是認為佢OK, good.
我都不時問下Kumon Miss阿仔的進度ga,搵日又問下Miss可否轉ERP或幾時轉先!Now, Kumon Eng. 學緊日常的對話,eg.What's wrong? Ans.: I'm cold/ sick/ My leg's hurt ...

我要求都好低...要自己完成功課+專心做功課,我都已經好滿足,懂自學升小學唔會咁辛苦嘛

英文我同你一樣,Kumon+english course,效果明顯有很大進步,因為我知小朋友能開口講+應用番出嚟已算成功ga la!

我女好鐘意睇書,而方法好簡單(好殘忍)
1)去library佢有佢睇,我有我睇(m...我扮睇),初時會揭書>睇圖畫>揾到自己一d識嘅字>估下相連嘅字係咩字.....慢慢自己開始閱讀
2)借一d字體較大圖畫又靚嘅書响一間無玩具無電視嘅房,然後都係,佢有佢睇,我有我睇,睇睇下就睇引
睇書時我唔會答問題,因為要迫佢自己估,睇多幾日就會'讀'番成本書比佢聽

而story time同reading time要分開,因story time時係你做主動,係親子時間.........自然會依賴媽媽去讀

Yau_Cheung,

Ansonrubby 講得啱, 我囡有學Phonics 佢起初真係會搞亂左 D 聲母, 但2個星期左右佢已經 無問題了!!

我囡4.5歲(K2), Kumon D Miss 都係叫我學"數"先, 但我一心想個囡學普通話, 堅持唔讀其他科目, 個Miss 咪照幫佢評估, 話可以試下... 結果我囡好接受 學得幾好tim

我囡有上過普通話playgroup, 學校都有得學, 但總係學唔到??..佢仲好抗拒 tim..
真奇怪,去 到 Kumon 佢又肯學, 可能佢鍾意個miss ??
我鐘意Kumon 普通話 會教埋 聲母 及4聲, 又個別跟進 效果好好..

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-7 09:36 發表
Yau_Cheung :
有時定力要train ga.
小兒的同學K1已上Kumon Maths, 持續至今K3可做P.1 maths!我個仔K2下學期先學Eng., then Maths.,個Miss也說可遲dK3尾/ 6歲先學Kumon 中,以免mix up 漢語拼音及Phonics.
我也同意,若以廣東話(中文)為母語,K3-P.1年先學Kumon Chi.也不遲, 因Kumon不是aim at learn Pth,而是中文,況且小朋友未識好多中文就學Kumon Chi.或會太難!
但可上普通話playgroup先,好玩d,最緊要揀北京口音老師,讓小朋友get used to 北腔,就如跟Native 學Eng. 一樣,學正accent.

hi Ansonrubby & mmak,

Thank you for your nice sharing.  I'll let my kid try later.

5354,

thanks..

原文章由 5354 於 08-1-6 16:27 發表

I found this at kumon web site
公文教育中心 [日本部]
@
香港 銅鑼灣 希慎道1號 5樓502室

#

原來你咁有辦法train 囡囡reading, 等我都試下先!Thx for your sharing.
Totally agree with u.
原文章由 5354 於 08-1-7 13:08 發表
我要求都好低...要自己完成功課+專心做功課,我都已經好滿足,懂自學升小學唔會咁辛苦嘛...

mmak:
看完你的sharing,我就更有信心比囝囝continue 學公文中啦.
你都可試公文數ga,雖然starting pt.咁淺,自己教都得,但佢treat kumon as hw,有動力認真完成,且反複咁做才會check到佢真正掌握到d concept未!eg. 我仔自小like Maths,K2時比什麼三位加數佢都計到,但其實now做過百題,又要快,就有錯!仲係連錯幾題,即是concept不穩!好在我從沒見他醒小小就當gifted,否則一定會不buy Kumon repeaterly 咁practice的format.
原文章由 mmak 於 08-1-7 15:29 發表
Yau_Cheung,

Ansonrubby 講得啱, 我囡有學Phonics 佢起初真係會搞亂左 D 聲母, 但2個星期左右佢已經 無問題了!!
我囡4.5歲(K2), Kumon D Miss 都係叫我學"數"先, 但我一心想個囡學普通話, 堅持唔讀其他科目, 個Mis ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-8 13:38 發表
mmak:
看完你的sharing,我就更有信心比囝囝continue 學公文中啦.
你都可試公文數ga,雖然starting pt.咁淺,自己教都得,但佢treat kumon as hw,有動力認真完成,且反複咁做才會check到佢真正掌握到d concept未!eg. 我仔 ...

agree!! Kumon maths唔係只學數, concentration,小肌肉 train得好,寫字會又靚又整齊,concentration好做咩都又快又準

5354:
Totally Agree with u.
有空多d交流呀!好難得遇到你有料又肯share ge mami.
昨晚阿仔話想作故事,我話不如作句子先啦!Easy d.
我教佢He hasXXX. 同XX is made of XXX.
佢各作了10句,佢看著家中的card中的Santa Claus同傢俬來作,好好玩!不過我都好心急train佢reading.
原文章由 5354 於 08-1-9 02:28 發表

agree!! Kumon maths唔係只學數, concentration,小肌肉 train得好,寫字會又靚又整齊,concentration好做咩都又快又準

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-9 12:11 發表
5354:
Totally Agree with u.
有空多d交流呀!好難得遇到你有料又肯share ge mami.
昨晚阿仔話想作故事,我話不如作句子先啦!Easy d.
我教佢He hasXXX. 同XX is made of XXX.
佢各作了10句,佢看著家中的card中 ...

我都好多謝您分享,要了解Kumon一定要親身感受,而且要一齊衝,一齊努力!!

阿女嗰日寫咗第一篇文章:
I'm sorry Heidi and Ryan(me and hb)
i love you
I'll gif(give) u a gift.
it is a new dog.
我巳經開心到死咗

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-9 13:30 編輯 ]

我多數唔會學"數", 我自己嘅經驗 & 睇法...
我地有試過堂, 唔係話公文唔好, 只係我囡由 7A 起步, 7A 真係太淺... 我囡又學緊公文中文, 一次學2科好似貴左D....
佢地KG 學生 有"幼兒唱遊" 一個月內上課嘅內容完全相同... 好似唔化算
加上我囡做公文數就好有心機, 自動波搞掂....但做學校D 功課就打回原形.. ... 自學自習???....

而且 我家附近有 E.nopi maths, 佢地同公文好似, 比公文教多左D  logical 嘅嘢, 又係個別跟進, 仲係用英文教 tim, 我囡學校都係用英文教maths, E.nopi 好似適合D...

原文章由 5354 於 08-1-9 02:28 發表

5354:
It's great!!!羨慕c人啦!
btw,近日考慮比阿仔join grammar班,加強對句式的sense,但不會是傳統的c記,而是通過Oral去學,hope he can 打好底上P.1. 你有similar的打算嗎?eg. writing class.
又有冇比你女參加英文試,eg LCM, trinity etc.
原文章由 5354 於 08-1-9 13:27 發表
我都好多謝您分享,要了解Kumon一定要親身感受,而且要一齊衝,一齊努力!!
I'm sorry Heidi and Ryan(me and hb)
i love you
我巳經開心到死咗 ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-10 09:20 編輯 ]

mmak:
enopi也不錯啊!運合了Kumon數及logic thinking的訓練!我本也想過轉,但見Kumon也有英文數及enopi好似只學到P.6,我見我附近間centre的資料顯示,但kumon可學到高中.
你女K1? maybe too young.
我仔K2時join kumon,個tuitor好好,話佢淡定+數數叻,不用上playgroup班,2weeks(試讀、免費週 )就由5A升4A, 但我朋友個女(同age)則因數感較差,要上playgroup打底先!
但去年我問過另一centre則堅持要佢先上playgroup班,話佢細個wor 好在後來找到間肯因材施教ge centre
原文章由 mmak 於 08-1-9 14:09 發表
我多數唔會學"數", 我自己嘅經驗 & 睇法...
我地有試過堂, 唔係話公文唔好, 只係我囡由 7A 起步, 7A 真係太淺... 我囡又學緊公文中文, 一次學2科好似貴左D....
佢地KG 學生 有"幼兒唱遊" 一個月內上課嘅內容完全相 ...

hi!我個仔p.1開始學數,由3a開始,1個半個月升 2a,請問公文除沒有面積數外,仲有咩學校課程無架

[ 本文章最後由 200012 於 08-1-12 23:04 編輯 ]

5354,

嘩,你囡囡好犀利!
我記得之前係其他公文topic,你提及過你囡囡學緊公文中,英,數,仲有自己執野入公文個袋.我已經覺得佢好叻!

我個囡囡只係學緊公文數,今個月開始4A,2個星期前去左懇談會.話4A完左有個test.
平時我望住佢做公文數,佢就好慢,菲傭姐姐睇佢又好地地.真激死

原文章由 5354 於 08-1-9 13:27 發表

i love you
我巳經開心到死咗 ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-10 09:00 發表
5354:
It's great!!!羨慕c人啦!
btw,近日考慮比阿仔join grammar班,加強對句式的sense,但不會是傳統的c記,而是通過Oral去學,hope he can 打好底上P.1. 你有similar的打算嗎?eg. writing class.
又有冇比你女參加英文試,eg LCM ...

阿女依家係English school上緊1:1,係鬼佬(阿女超like him) phonics學到around P.1程度,依家每堂咩都會教d(writing, grammer,spelling, phonics),進度都ok,如果小朋友Vocab+phonics學得咗上下真係要轉' read aloud', 'writing' d course好d ar~

本來考咗Trinity一個音樂劇, She will be one of the main character,下年尾考試+舞台演出,但......實在太太忙.....去唔到rehearsal(once a week)...so 放棄咗.....真係好可惜,不過都無計劃去考英文評核,由佢自由發展先~

今個月尾佢會上北京比賽.........希望可以為港爭光la~~

我想問你小朋友Maths Aug2007成績如何? 我溫番書佢依家K3 升到B......真係利害~~ 超2學年may ga?
我女Aug 2007 K1 19/643 超1學年

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-10 21:00 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題