用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

Heidi媽/P.1/男/數D150 [/quote] ,勁:loveliness:

name/就讀/性別/中/ERPorEFL/數

5354/K2/女/中3A170/ERP3A40/數A70
200012/p1/男/數2a70
fyeung/K2/女/數4A50
Heidi媽/P.1/男/數D150
Anson/ K3/ 男/ 中4A/ EFL C150+/數 B140

原來大多只學數!
5354/K2/女/    數A70
200012/p1/男/數2a70
fyeung/K2/女/  數4A50
Heidi媽/P.1/男/ 數D150
Anson/ K3/ 男/ 數 B140

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-18 13:45 編輯 ]

Heidi媽,

你個小朋友好勁,k2背x數表,我個囡k2仲搞緊單數,雙數,雙子法.準備緊加數.之前我比佢試過暑假讀指心算,不過佢好似唔太大興趣,反而而家上公文數,佢就鐘意,可能而家佢上架係playgroup形式,教左佢地好多常識,我返到屋企會同我唱下數字歌仔.

我8下,你兩個仔仔係孖仔?

原文章由 Heidi媽 於 08-1-17 22:24 發表
其實呀仔好懶惰! 佢平時做完功課才做公文, 由於我有3個小朋友, 大女P.4, 兩個仔仔P.1, 只是細仔喜歡數學, 所以我平時唔會有時間同佢跟公文, 只會在佢學公文之前一天同佢 check 吓有冇計錯!
呀仔都係K.3開始才學公文 ...

[ 本文章最後由 fyeung 於 08-1-18 13:55 編輯 ]

Anson/ K3/ 男/ 中4A/ EFL C150+/數 B140

你仲勁

人地話咩咩數好玩d,但我又怕不正統(因我5識 ),不知是否有利長遠學習?不知我是否太保守呢?大家點睇?

200012:
你過獎啦! 佢只係算坐得定同算好學,但近日佢喜歡將d ws揭來揭去,不提佢快d start, 會玩落去ga.
現階段d野仲好淺,到高階思維的Maths同中英的閱讀理解等先知佢料子!
EFL真係好淺,都係時候轉ERP.
原文章由 200012 於 08-1-18 15:30 發表
Anson/ K3/ 男/ 中4A/ EFL C150/數 B140

你仲勁

Heidi 媽:
Maths D係計咩數架?阿仔就來升C lar,不知深否?

fyeung:
也許女孩子不喜歡搖手指 其實,沉實d學kumon都好架.

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-18 17:35 編輯 ]

ERP 邊個level 開始拼音?

name/就讀/性別/數/中/ERP/EFL
5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
200012/p1/男/數2A70
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-18 22:01 編輯 ]

5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+
lingchuling/K2/男/數4A60

我想請問你們幾時開始比小朋友開始英文及中文,因數學所需的時間都只是10-30分鐘,但我怕小朋友如加入中及英,這樣每天便要成最少約1個多小時,都不知怎安排小朋友上好,請問中文是否他們已很快習慣說普通話,還是要待很久才可習慣

乘數、份數   4-6個月才完成level C? 等我同阿仔好好準備下先!
Thx Heidi媽.
原文章由 Heidi媽 於 08-1-18 21:19 發表
Ansonrubby,

Level C 一開始溫番B的數, 有乘數,除數, 所以如果不太熟乘數表, 在 Level C 好容易晒時間, 4-6個月才完成都唔出奇, 去到 D, 就會有兩位乘兩位的乘數, 四位除兩位的除數, 同埋要計餘數, D150 開始分數.  ...

要約1個多小時做3科ga,中間要抖下ga ma.
原文章由 lingchuling 於 08-1-21 11:37 發表

我想 ...

Ansonrubby,

學左個暑假指心算,都見我囡囡興趣唔大,本來想比佢學左,第日加減數可以算得快d,上完個暑假,我都無繼續咯

反而而家公文數都幾好,係playgroup有得玩,老師又有方法教,唔錯!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-18 17:28 發表
人地話咩咩數好玩d,但我又怕不正統(因我5識 ),不知是否有利長遠學習?不知我是否太保守呢?大家點睇?

200012:
你過獎啦! 佢只係算坐得定同算好學,但近日佢喜歡將d ws揭來揭去,不提佢快d start, 會玩落去ga.:verye ...

原文章由 lingchuling 於 08-1-21 11:37 發表

我想 ...

my daughter start to learn Chinese and maths on Apr2007 then + english next mth.she can finish all around 1 hr. I think both 3 subject is good for them. If she is too busy after going to primary, i will try to drop one subject ga~

fyeung:
我仲以為指心算好好玩tim,我聽過話K3仔可以心算XXXX+XXXX , Kiwi Maths亦然,一早可以做3位加數,但speed就不知了!
我比阿仔學kumon,係希望加強數感,希望keep到中學la.
原文章由 fyeung 於 08-1-21 18:27 發表
Ansonrubby,

學左個暑假指心算,都見我囡囡興趣唔大,本來想比佢學左,第日加減數可以算得快d,上完個暑假,我都無繼續咯

反而而家公文數都幾好,係playgroup有得玩,老師又有方法教,唔錯!

...

5354:
我剛found an Eng. course有整讀寫講聽ga,希望阿仔like la. 多謝你之前的介紹呀!但因路遠,還是不去了!
我仔也是去年4月 start學Maths ga,免費試驗周呀! 中文則12月才start.
原文章由 5354 於 08-1-22 11:30 發表

my daughter start to learn Chinese and maths on Apr2007 then + english next mth.she can finish all around 1 hr. I think both 3 subject is good for them. If she is too busy after going to primary, i  ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-22 17:46 編輯 ]

Hi, 各位媽咪好!

我仔都係由幼稚園開始讀公文數, 眨眼今年上中一了, 不過他還堅持讀公文數, LEVEL N 了, 除了公文, 佢從來沒有補過其他數, 今次學校英數考試佢攞190幾分(200分滿分).

有些人認為公文數到中學無用, 我不認同!

我想 ...

囡囡亦由幼稚園中班開始上公文,現是小三,兩科語文(英及普通話)在校成績幾好,從來未少過90幾分,沒有上過其他補習班,媽咪全不曉普通話,有人以為囡囡家中有人說普通話,程度已超乎中學階段,每當考試時,中及英二科只需略為用1或2個小時温習已可,因公文中及英程度已超過學校教材;公文數在小二上,未知效果,不過媽咪亦不心急,因囡囡對公文教學模式非常適應,媽咪當作每日一篇咁做.
忠告:一定要恆之以久,日日聽CD,就如每天刷牙洗臉,不能一日做完七日功課;如覺辛苦,寧減張數,不可求求其其.

andyrightma:
你的case真係好大鼓勵呀!我都plan比阿仔join kumon maths到中學ga,希望做到!
Level N即係學什麼?又超越了多少學年?
你囝囝好棒啊! 可否告知讀邊間中學?
原文章由 andyrightma 於 08-1-23 11:53 發表
Hi, 各位媽咪好!

我仔都係由幼稚園開始讀公文數, 眨眼今年上中一了, 不過他還堅持讀公文數, LEVEL N 了, 除了公文, 佢從來沒有補過其他數, 今次學校英數考試佢攞190幾分(200分滿分).

有些人認為公文數到中學無用,  ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-23 16:48 編輯 ]

Sherryko9 :
同意!大家加油啊!
原文章由 Sherryko9 於 08-1-23 12:10 發表
囡囡亦由幼稚園中班開始上公文,現是小三,兩科語文(英及普通話)在校成績幾好,從來未少過90幾分,沒有上過其他補習班,媽咪全不曉普通話,有人以為囡囡家中有人說普通話,程度已超乎中學階段,每當考試時,中及英二科只需略 ...

Sherryko9 , andyrightma:

你們也keep 住上來報告下進度吧!
‹ 上一主題|下一主題