用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁疑問
go

陳守仁疑問 [複製鏈接]

請問現就讀陳守仁小學的家長, 本人有以下疑 :
1)除了學費及家教會會費外, 會否有好多額外費用
2)學校課外活動要否比錢及收費如何
3)有沒有功課補習班 (因本人要上班, 所以想安排小朋友放學後能有此安排, 因怕外出補習社會雜)
4)本人住元朗, 會唔會因地址問題無咁易收
thx~
   0    0    0    0

醒目開學勳章

1)除了學費及家教會會費外, 會否有好多額外費用

>>>學期頭有冷氣費(少於$500)同家教會費($100),其它有幾百元雜費都係小朋友要買既簿好等等費用。

2)學校課外活動要否比錢及收費如何

>>>學校規定參加果D就免費,另有自費課外活動,都係比出面便宜。

3)有沒有功課補習班 (因本人要上班, 所以想安排小朋友放學後能有此安排, 因怕外出補 ... [/quote]
>>>冇補習班。

4)本人住元朗, 會唔會因地址問題無咁易收
>>>冇問題,有學生住東涌。

如果被挑選入校隊的話,是不用交任何費用的。

陳守仁疑問

請問2位, 入讀此校是否需要很多課外活動証書, 英文方面是否一定要很叻?thx~

醒目開學勳章

我仔仔前年考,得一張課外活動証書。英文程度叫做ok , 不過,保良局幼稚園有分加,叫做有少少優勢。

英文方面唔一定要好叻,只要小朋友唔好太怕羞。

原文章由 COCO0624 於 07-10-29 20:05 硐表
請問2位, 入讀此校是否需要很多課外活動証書, 英文方面是否一定要很叻?thx~

My child had very few extra curricular activites certificates as he was still very young. We only hired a Church friend (British) to have 1 hour play with him in English each week and last for 6 months before the interview. He understood what the teacher asked in the interview though he might not be able to tell the exact answers. He was accepted anyway. He was from a local kindergarten, not much special at all.

陳守仁疑問

聽你地咁講都放心d, 真係好多謝你地

雖然上學可以搭校車, 但如果參加課外活動, 就不能搭校車回家, 价以都要考慮埋回家問題.

醒目開學勳章

學校另有額外校車服務提供俾參加課外活動既學生,每程約 10元。

我想問書簿費大概幾$,同埋開學大約用幾$唔該~~
另外我見到有pool,係咪有swimming lesson?

婥蔚媽咪:

按2007-2008的資料~
買書(base on first term of P.1) 費用 :
Take basic Japanese : HK$851.30
Take basic French : HK$1,011.30

買簿(base on first term of P.1) 費用:
HK$252.10 (包括手冊, Student ID Card, some files,
chinese learning material, CE E-BOOK, Visual Art material)

而swimming lesson是每隔一個星期的PE堂會上, 另外學生可以自由選擇自費於學校上游泳興趣班的.

希望可以幫到你啦!

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-28 13:07 發表
我想問書簿費大概幾$,同埋開學大約用幾$唔該~~
另外我見到有pool,係咪有swimming lesson?

原文章由 JSCfamily 於 07-11-30 00:09 發表
婥蔚媽咪:

按2007-2008的資料~
買書(base on first term of P.1) 費用 :
Take basic Japanese : HK$851.30
Take basic French : HK$1,011.30

買簿(base on first term of P.1) 費用:
HK$252.10 (包括手冊, Student ...

THX~~好清楚~~
法文貴咁多既~~
我女話想choose日文wor~~其實我就冇咩所為~~有第3種語言學我覺得已經好好~~只要學得好,相信冇咩害處~~

婥蔚媽咪:

me too.....但因為囝囝入學時只有法文..無日文架. 所以到p.3 可以選日文,但我又唔想學左2年法文放棄,所以無改選日文...現在見到阿囝自己攪掂d功課和考試!

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-30 10:25 發表

THX~~好清楚~~
法文貴咁多既~~
我女話想choose日文wor~~其實我就冇咩所為~~有第3種語言學我覺得已經好好~~只要學得好,相信冇咩害處~~

原文章由 JSCfamily 於 07-12-3 14:08 發表
婥蔚媽咪:

me too.....但因為囝囝入學時只有法文..無日文架. 所以到p.3 可以選日文,但我又唔想學左2年法文放棄,所以無改選日文...現在見到阿囝自己攪掂d功課和考試!

...

法文日文一樣好既~~
你仔仔可自動自覺搞掂功課同考試都好叻bor~~咁你放心了~~
我女比較被動的~~而且最好有人起佢旁邊睇住佢,佢就最開心~~so上小學我便要和她一起努力了~~

婥蔚媽咪:

我無所為的佢讀那種第3語言!
你阿女大些便識得自動波,係tsl讀書的小朋友大部份都好獨立,能主動應付事情的.
我大囝已是5年級學生,一定要自動自覺啦! 唔係米我好辛苦! 不過星期五考試啦...都要我追住佢讀書呀!溫書呀!

法文日文一樣好既~~
你仔仔可自動自覺搞掂功課同考試都好叻bor~~咁你放心了~~
我女比較被動的~~而且最好有人起佢旁邊睇住佢,佢就最開心~~so上小學我便要和她一起努力了~~

原文章由 Fatty 於 07-10-29 22:39 發表
我仔仔前年考,得一張課外活動証書。英文程度叫做ok , 不過,保良局幼稚園有分加,叫做有少少優勢。
英文方面唔一定要好叻,只要小朋友唔好太怕羞。
...

我個女都系讀保良局幼稚園, 但系都考唔到.

講真, 我都知多人爭, 但 1st IN 完 BK 其他家長的小孩好多都唔識答或者系答錯, 所以我覺得阿女都應該有 2nd IN. 但無份, 我真系幾 disappointed.   

我信之前有人同我講話 DSS or private 唔收細仔, 細女.  因為我阿女系細女.

我對於再考 or 叩門無晒信心, 都唔知好唔好出年再試考.  :(

My girl is "small girl" NOV and she made it. Don't give up try again la. Add oil !!!!!!!

回覆 #2 rubymo928 的文章

Don't give up. TSL has 2nd chance of admission. I heard that more info will be posted on website on Dec. or Jan.  I'm supporting my son's best friend to try again.
So keep up!!!

原文章由 heidikl 於 07-12-7 16:22 發表
Don't give up. TSL has 2nd chance of admission. I heard that more info will be posted on website on Dec. or Jan.  I'm supporting my son's best friend to try again.
So keep up!!!

Thanks !   Yes, I will keep an eyes on TSL's web information.  

原文章由 gusgus 於 07-12-6 00:12 發表
My girl is "small girl" NOV and she made it. Don't give up try again la. Add oil !!!!!!!

Thanks !  My girl was born in Dec.   I hope she can made it like your girl.
‹ 上一主題|下一主題