用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難入幼稚園選舉(港島區)
go

最難入幼稚園選舉(港島區) [複製鏈接]

邊間最多人報, 最難考?
   0    0    0    0

我見st paul convent好似好多人都唔得

原文章由 ShatinMaMa 於 07-10-30 14:41 硐表

原文章由 Sindy 於 07-10-30 15:25 硐表
我見st paul convent好似好多人都唔得

係咪即係銅鑼灣聖保祿呢????我都打算幫對b報呢間.我都知難入,不過只抱嘗試心態.冇任何期望.:D

[ 本文章最後由 hongchung 於 07-10-31 10:42 編輯 ]

簽名被屏蔽

原文章由 ShatinMaMa 於 07-10-30 14:41 硐表

I think Chinese International School Kindergarten is very difficult to get in.  I heard that they select 1 out of 10.

原文章由 hongchung 於 07-10-30 19:44 硐表

看到題目,我都笑死了。
想一下,中七成績報讀香港大學的醫科,想做醫生都不是太難罷,都是幾個收一個。但其實是普通成績你唔敢報呀?能否有個結論是港大醫科好容易入,只是三收一姐,係人都得。你知唔知點解呀?量力而 ...

我覺得victoria唔難入,本來我以前都想報的,但姑奶報料,要填埋父母係邊度讀畢業,咁我知第時上小學都唔駛靠佢囉........所以都費事報,有幾個識得既人,都係暑假就接到call話有位................我諗報既人就多,要決定讀唔讀既時候未必係第一選擇

原文章由 poohpooh123 於 07-10-31 08:03 硐表
我地都係講番正題先, 我覺得St. Paul convent 都幾難入, 我諗仲難入過Victoria, right?

原文章由 hongchung 於 07-10-30 19:44 硐表

看到題目,我都笑死了。
想一下,中七成績報讀香港大學的醫科,想做醫生都不是太難罷,都是幾個收一個。但其實是普通成績你唔敢報呀?能否有個結論是港大醫科好容易入,只是三收一姐,係人都得。你知唔知點解呀?量力而 ...

睇你嘅reply就真係笑死人啦! 語無倫次! 完全都唔到題! 打咁大篇野都完全唔知你up乜!

St. Paul Convent不是最難入, 教友一定收, 我細妹個女, 舊同學個女個個都考到, 只要不是細女(born after Sep, 佢哋prefer小朋友九月開學足三歲), chance一定有.

其實最難應是聖公會, interview五分鐘, 只係問吓個名, 然後老師睇住你玩玩具, 就話叫interview, 咁未重難.

原文章由 poohpooh123 於 07-10-31 08:03 硐表
我地都係講番正題先, 我覺得St. Paul convent 都幾難入, 我諗仲難入過Victoria, right?

How about 寶山?

寶山層次比較高 (有錢人學府), 不能相比.

原文章由 Unclejt 於 07-10-31 10:38 硐表
How about 寶山?

好多SPK讀緊小朋友嘅細妹都唔收嫁!!係佢一間唔收留位費, 大仔大女考應該着數d嘅
聖公會另外有個topic講緊, 好差咁喎

我都同意呀
原文章由 chubby2688 於 07-10-31 10:44 硐表
寶山層次比較高 (有錢人學府), 不能相比.

回覆 #15 Sindy 的文章

Not 100% agree.  They do have middle class families.

回覆 #3 ShatinMaMa 的文章

SKH has a very good Primary 1 allocation track record (see their website), maybe the best among all; there are many complaints about their admittion procedure every year ! But, they do accept smart kids, mainly from
rich families.

我唸係銅鑼灣聖保祿..

仍然是我講的笑話題目,人多交表,人少交表,幾多收一,唔係重點的。
根本如同你自己照鏡,你住公屋,好心唔好報某校,好喇,你唔係住公屋,住太古城喇,唉,都唔得嫁,你住半山咪可能得囉。

大家做過父母,如同大家經歷一樣,投考幼稚園,看你家底和住邊度,邊間最難?
其實你唔會知,實你地有無想過有些幼稚園只是讓你報,但根本唔會收,因為只是教會老同志介紹已經收滿?收外人好少?

中產階級,如同在這版好多媽媽一樣,但香港中產階級好多呢,做父母,你想我個仔女入xxx學校,你可以試下囉,最後咪入左那些什麼維多利X,聖XX你就入唔到喇。你照下鏡你乜家底?你老公是律師,都要看亞爺是否是律師呀,十收一,你係律師都唔收到你個仔,大把律師醫生喇,而且年年要捐錢維修學校你會唔會捐錢先?點解收你? 大把考慮。唉,你去讀普通學校罷。

你地同我一樣,你想入邊間,你乜大呀?世界好公平的,看下你細路乜咁IQ囉。當然父母可以幫下,但你倆個父母全無家底,你想點?

乜幼稚園,乜普通小學有什麼問題?哈哈哈,你個仔好就得喇,笨就入間都無用,頭幾名,入中學全無問題,乜野幼稚園?乜野懂唔懂英文,你傻喇,大把細路一級,校外活動又好,今日入邊間直資中學都可能。

[ 本文章最後由 hongchung 於 07-11-5 23:56 編輯 ]

教會學校唔一定拒絕非教徒, 我個女之前係spk個班得三份一係教徒, 其餘都係非教友. 而我返教堂都認識好多入唔到spk的教友, 所以唔係教友就一定收.

呀表妹8月出世, 住居屋, 非教友, 不過可能面試表現好, 都入到spk, 佢話佢個屋苑重有幾個同學一齊上校車.

所以我覺得應該冇你諗咁複雜.

其實我覺得最困難係點令個都小朋友係個幾分鐘去表現晒佢的才能.

[ 本文章最後由 twu_hk 於 07-11-6 00:00 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題