用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望已有結果
樓主: JOELCC
go

德望已有結果 [複製鏈接]

聽(老師)講係我個女讀四年級果年起好,我囡囡今年讀小二。

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-13 21:27 硐表
請問有無人知德望的新校舍何時啟用 , 即孩子們可返全日制 ?
到時學費會因此而調整嗎 ?

今年話預備多左waiting,因為去年好多人reject,攪到話要call番d最初唔收的去再in,所以分分鐘waiting多過正取生。

原文章由 JOELCC 於 07-11-13 22:07 硐表
waiting 係有排先後的(老師講),但點排我就唔知啦。

[quote]原文章由 JOELCC 於 07-11-13 22:11 硐表

那是說2009年可用新校舍嗎 ? 其他學校如瑪利諾神父都有具體的遷入新校舍的時間表 , 為何德望的還未有 ?

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-13 22:26 硐表
[quote]原文章由 JOELCC 於 07-11-13 22:11 硐表

那是說2009年可用新校舍嗎 ? 其他學校如瑪利諾神父 ...

取錄信中註明,起好就可以搬回新校舍上課!

多謝MISS CHAN

:) 很高興, 大約10個報了GH的女同學, 有4個已以正取生資格取錄了. 在此多謝K1-K2的MISS CHAN過去兩年的教導.

有幾多個後備請問?

原文章由 nicolemummy 於 07-11-13 22:58 硐表
:) 很高興, 大約10個報了GH的女同學, 有4個已以正取生資格取錄了. 在此多謝K1-K2的MISS CHAN過去兩年的教導.

我都收到取錄信, 不過仲考慮緊去唔去註冊!

Hi Nicholemummy,

How do you know 4 out of 10 got accepted?  Does it represents there are around 500 applicants this year?

I am referring classmates of my girls. I am happy that they have high ratio of acceptance and my girl is happy to know she MIGHT see many familiar faces...

原文章由 KTRainbow 於 07-11-13 23:13 硐表
Hi Nicholemummy,

How do you know 4 out of 10 got accepted?  Does it represents there are around 500 applicants this year?

原文章由 JOELCC 於 07-11-13 20:47 硐表
you're wellcome. 大家都為小孩子。我比較清楚學校的運作…因為我大女在GH讀二年級。所以如果你有問題可以問我,我會盡量解答你。

我真係想問吓 GH 會否好像其他超名校一樣:學生考取了80多分的成績也要見家長?然後會否問您有否考慮做全職媽媽或考慮同個女退學等情況出現?

另外,我想請問 GH 小學是否有85%以上可以升上中學?

教學語言方面,是否英文堂用英文教學?其他課堂都用中文?還是普通話?

Please advice, thank you.

原文章由 巴菲特 於 07-11-13 22:21 硐表
今年話預備多左waiting,因為去年好多人reject,攪到話要call番d最初唔收的去再in,所以分分鐘waiting多過正取生。

請問有冇人知今年有幾多人報考呀?

原文章由 puncos 於 07-11-14 09:12 硐表

我真係想問吓 GH 會否好像其他超名校一樣:學生考取了80多分的成績也要見家長?然後會否問您有否考慮做全職媽媽或考慮同個女退學等情況出現?

邊間超級名校

GH不會像你說那樣,取了什麼、什麼分數還要見家長的,所以你不用擔心 。GH只要主科pass就能升上中學的 。另外,英文、常識用英文教,其他科就用中文教的,但係數學就中、英都教,另外仲有一科普通話啦…

原文章由 puncos 於 07-11-14 09:12 硐表

另外,我想請問 GH 小學是否有85%以上可以升上中學?

教學語言方面,是否英文堂 ...

原文章由 Sammichloema 於 07-11-14 09:28 硐表

請問有冇人知今年有幾多人報考呀?

今年大約八百幾人報考,正取收成二百幾(45x5),等於四揀一,所以唔難中,加埋後備又二百幾,差不多二揀一!

原文章由 JOELCC 於 07-11-14 09:41 硐表
GH不會像你說那樣,取了什麼、什麼分數還要見家長的,所以你不用擔心 。GH只要主科pass就能升上中學的 。另外,英文、常識用英文教,其他科就用中文教的,但係數學就中、英都教,另外仲有一科普通話啦…

...

之前睇過有關 d forum about “德望面試安排”及“對德望學校政策的不滿”,心裏總是有點不是味兒的感覺,或多或少好似扣咗 d 分數似的。

恕我再問聲:在您實際經驗所得,GH 有什麼優點?老師、職員是否很嚴厲?對學生是否照顧、友善?

請分享,萬分謝謝。

How do you know about this figures?

原文章由 巴菲特 於 07-11-14 09:50 硐表

今年大約八百幾人報考,正取收成二百幾(45x5),等於四揀一,所以唔難中,加埋後備又二百幾,差不多二揀一!

[ 本文章最後由 janetlo 於 07-11-14 10:05 編輯 ]

雖然我未睇過所謂批評的文章,不過每年面試期間,總有此類很主官性的意見出現,小學、幼稚園都係,不能盡信。有時有些家長很想考到某學校,將其捧上天,但考不到之後,就猛講該校的不是,實在欠風度及公度。

我不敢說對德望好了解,自己最後亦未必揀此校,但我知道學校教育水準是高的,課程比一般學校程度高頗多,老師教嚴厲,屬傳統學校,揀不揀很視乎家長喜好。

現時多了家長揀選較活動的學校,所以像德望此類傳統學校,其實確是比之前少了人報讀及競爭,當然唔代表學校跌Watt,最緊要係家長同小朋友需要D乜!

我估遲D難女拔公報結果時,都會有D當初捧到其上天,但最後考不到的人話呢樣個樣,這便是一樣米養百樣人!

原文章由 puncos 於 07-11-14 09:58 硐表

之前睇過有關 d forum about “德望面試安排”及“對德望學校政策的不滿”,心裏總是有點不是味兒的感覺,或多或少好似扣咗 d 分數似的。

恕我再問聲:在您實際經驗所得,GH 有什麼優點?老師、職員是否很嚴厲?對學生是否照 ...

我的朋友報名當地關門前去交表,當時派了8xx幾個籌!

一班收45人 X 5班=2百幾

原文章由 janetlo 於 07-11-14 10:03 硐表
How do you know about this figures?

原文章由 巴菲特 於 07-11-14 10:07 硐表
雖然我未睇過所謂批評的文章,不過每年面試期間,總有此類很主官性的意見出現,小學、幼稚園都係,不能盡信。有時有些家長很想考到某學校,將其捧上天,但考不到之後,就猛講該校的不是,實在欠風度及公度。

我不敢說對德望好了解,自 ...

明白,多謝意見。

GH-D老師好有愛心嫁,我個女成日反讚邊個老師、邊個老師好… 班主任又細心,只要你小朋友有甚麼問題(在學校)她都會主動跟家長通電話的。另外學術水平有一點保証。

原文章由 puncos 於 07-11-14 09:58 硐表

恕我再問聲:在您實際經驗所得,GH 有什麼優點?老師、職員是否很嚴厲?對學生是否照 ...
‹ 上一主題|下一主題