用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖安德肋幼稚園
樓主: qooqoofans
go

天主教聖安德肋幼稚園 [複製鏈接]

原文章由 NamB 於 07-11-15 17:26 硐表
我今日打去St. Andrew 問過,佢話會優先錄取有哥哥、姐姐响度讀ge小朋友先,而今年就有好多考生係有哥哥、姐姐响度讀,所以會收曬佢地响上午班先,有成一班半咁多,所以我囝囝都只係收o左下午班o乍 ...

NamB,
oic~我囡囡都係收咗讀下午班咋 ~

我係上年過來人, apply咗但唔收, 我最初以為係因為我個女係細女, 但後來見我朋友個仔仲細2個月都收讀上午班, 佢表現亦唔見特別好, 經過我的推測, 佢哋係跟學生地址及家長職業來決定, 我朋友住私人樓, 我住政府樓, 我朋友職業是教師, 我填表寫文員.。

我都係打電話問, 先知am唔收, 佢哋串到話”唔駛諗wait上午啦, 無機會啦, wait下午仲有啲機會”, 但我唔想阿B讀下午班, 所以無wait到。 後來聽人講, 因為多人爭入讀, 佢哋唔驚收唔到學生, 所以態度係好差。

間學校新開才約3, 有這麼多家長3年抱兩? 一班半咁多都係舊生弟妹?

原文章由 karen_bb 於 07-11-15 16:01 硐表
hi,
我都覺得interview好求其. 唔多問問題, 只多問同組一月出生的大仔. 講開又講, 佢地 interview 時用的玩具好差 , the utensils are urgly, lego not suitable for a 2 years bb to play.  仲有醫療用具不完整.... ...

karen_bb,
我都係改咗去星期一in, 嗰日既情況其實唔係好記得啦~ 因嗰日放咗工, 仲要帶囡囡去interview, 個人都好累, 都冇乜心機睇住阿囡interview啦~

我知好多家長鍾意佢的校舍大又靚,幫小朋友K2 & K3時轉去讀。

間學校新開才約3, 有這麼多家長3年抱兩? 一班半咁多都係舊生弟妹? ...

[ 本文章最後由 Able 於 07-11-15 23:59 編輯 ]
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

我仲以為佢地係因為見我仔仔己經讀緊私立幼稚園 pre-nursery所以唔收佢添.

原文章由 Federica 於 07-11-15 17:47 硐表
我係上年過來人, apply咗但唔收, 我最初以為係因為我個女係細女, 但後來見我朋友個仔仲細2個月都收讀上午班, 佢表現亦唔見特別好, 經過我的推測, 佢哋係跟學生地址及家長職業來決定, 我朋友住私人樓, 我住政府樓, 我 ...

原文章由 Federica 於 07-11-15 17:47 硐表
我係上年過來人, apply咗但唔收, 我最初以為係因為我個女係細女, 但後來見我朋友個仔仲細2個月都收讀上午班, 佢表現亦唔見特別好, 經過我的推測, 佢哋係跟學生地址及家長職業來決定, 我朋友住私人樓, 我住政府樓, 我 ...

我lam唔關住址是 我都係私樓, 都唔收.
不果, 我交表的時候,我tick咗如果上唔班唔收, 就不願意由學校安排,當時個收表老師見到, 即時問我咩您唔考慮讀下午, 我回答時間上安排唔到, 跟住個老師就無表情了. 再加上因為佢地同另一間我心儀的kg同日差不多時間in, 所以我要求改12點幾先in, 個老師面色有d唔係咁好, 唔知會唔會有影嚮呢  

有樣野真係唔係好明, 點解個地方咁大, 個toilet 咁細, 男女都係同一個分兩邊, 男得2個馬桶, 奇怪

st. andrew 都唔收我囡囡呀, 只係收作後補生 我都覺得嗰日面言式好求其只係問我個女鍾意玩枱面邊D玩具呢D問題就算,就咁樣嚟衝量收唔收真係有D兒戲囉

收到 st andrew 的電話, 話收仔仔 am class, 可能好多家長放棄學位......

我都未必考慮讀佢了, 因為太淺.

我都啱啱收到電話,話取錄我個女係PM class,不過我唔係咁想比個女讀PM囉

Hi moonychan,
Me too 收到 st andrew 的電話, 話收女女
am class, 可能好多家長放棄學位......

已付給留位中華基督教會香港志道堂基博幼稚園(將軍澳),don't know how to select.  I like st andrew enviorment very good, clean, tidy and big space..etc, but she needs to take a school bus to school.  On the other side, the hobbies are not too much and only on Saturday.  But, I'd prefer my girl to join more the activities.  Any comment?    

我只報了st andrew 一間作後補幼稚園, 所以答唔到你點揀好.....

如果基博 vs st andrew, 與其 d 課程差唔多, 大家都有學卷, 不如揀間近屋企算了.

原文章由 moonychan 於 07-11-17 17:05 硐表
我只報了st andrew 一間作後補幼稚園, 所以答唔到你點揀好.....

如果基博 vs st andrew, 與其 d 課程差唔多, 大家都有學卷, 不如揀間近屋企算了.

真係勁煩, 收到早前的信件都是後備開心係不用多想,但現在有點爭扎, 早幾年住在南豐, 現在是否應再般屋. Just a joke!  有個多餘問題問大家, 有否關連入讀哪些小學e.g. 將軍澳天注教..etc.  
其實, 基博校舍沒有這麼好及漂環境, 但優牲在有上,下,全日, 有機會轉全日k2-k3, 有又外藉老師長註及一星期可參加四次課外活動.  基本上都沒有聽過任何口啤.  請大家比意見啦!  有沒有人巳報基博呢?  
‹ 上一主題|下一主題