用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 媽咪係中學畢業生, 囡囡有冇"so"? ...
go

媽咪係中學畢業生, 囡囡有冇"so"? [複製鏈接]

唔係好清楚中學收生情況.....
媽咪係中學畢業生, 囡囡想入有冇"so" or 有分加架?
   0    0    0    0

原文章由 Emmama 於 07-11-14 12:15 硐表
唔係好清楚中學收生情況.....
媽咪係中學畢業生, 囡囡想入有冇"so" or 有分加架?

Emmama:
好少中學有分加...不過假如妳讀嘅係循道,仔女幾乎入硬!
因為:與本校之特別聯繫,如員工及舊生之子弟、辦學團體成員等
(10%)
請參考中學概覽中,學校之自
行分配中一學位準則與比重!

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 07-11-16 22:38 編輯 ]
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼 :

我唔係讀嘅係循道,但囡囡在大埔循道衛理小學讀,咁會唔會有d "so" 呀?

原文章由 Emmama 於 07-11-15 09:36 硐表
櫺囹桼 :

我唔係讀嘅係循道,但囡囡在大埔循道衛理小學讀,咁會唔會有d "so" 呀?

Emmama:
係唔係聯繫中學...最好上小學概覽查證!(如果唔係當然冇so啦,正如櫺囹桼睇占士邦咪一樣要買飛!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼老師 :

若我係港島東某女校舊畢業生, 而我女而家卻係九龍K3綢.  請勻你會點睇??  對我女選校有冇Jet-so ???

Thank.
E.Y.

原文章由 E.Y. 於 07-11-16 13:57 硐表
櫺囹桼老師 :

若我係港島東某女校舊畢業生, 而我女而家卻係九龍K3綢.  請勻你會點睇??  對我女選校有冇Jet-so ???

Thank.
E.Y.

E.Y. :
007只係村野山夫一名..不是甚麼老師!
妳是某校之舊生,如果妳母校有舊生分計(請上母校網頁查詢) + 妳囡囡又打算投考妳母校先至有用!(缺一不可...沒甚麼Jet So可言!)
九龍城(KL3)為傳統名校區,只要身為band1生,中央派位填表時不太進取,八九成以上可入讀英中!

007,

Yes, you are our teacher, and you are great.  You don't mind to share your past experience and your on-hand information with us (who you really/even don't know at all).:)

Thanks for your information.  My girl now is P5.....and she was in about 2x-3x position in her grade.  Hope she can maintain this position in her P5-6 exam (God bless me & her!!)

One thing - my girl's school has never announced any data about their student's band 1-2-3% to parent in past ......I have checked with some parents (in difference grade & source) and collected difference rumor.  It is hard for me to set up my strategy.  Any comment to share with me???   Tks.

E.Y.

原文章由 櫺囹桼 於 07-11-15 09:19 PM 發表

Emmama:
係唔係聯繫中學...最好上小學概覽查證!(如果唔係當然冇so啦,正如櫺囹桼睇占士邦咪一樣要買飛!)

請問我老公是沙田循道的学生,女兒想入天后的循道(自己網內)

咁又有無so?
‹ 上一主題|下一主題