用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園既職員無禮貌, 會唔會影響你對間學校既印象呢? ...
go

幼稚園既職員無禮貌, 會唔會影響你對間學校既印象呢? [複製鏈接]

打電話去問幾時有interview結果&注冊日期(因有事要離開hk), 個職員(定唔知係咪miss)好無禮貌咁話: 通告有寫架, 你自己睇返啦! 其實張野都無寫到個注冊日期! 本來都好想佢收阿仔, 而家唔多唔少都影響我對間學校既印象!:tongue:
   0    0    0    0

邊間呀????? 如果真係好鍾意呢間幼稚園, 就當果個老師係 "樹大有枯枝"算了, 唔好比佢影響心情.

我都試過問一間kg, 勁串
媽: 請問學校幾時有公佈呢
學: 我地昨天同今天會寄出信了
媽: 我同先生有事返唔到屋企攞信, 請問可唔可以...............(未講完)
學: 唔可以! (聽得出係黑面聲)

我老公要返大6, 我亞爸又入左醫院要我去照顧, 咁返唔到家收信都好平常姐, 真係串, 學校又細, 只係中環就叫名校.

我同意moonychan的諗法,或者聽電話的只係文職員工, 我地可能只係打一個電話去問佢地, 但係試想想, 佢一日可能會接幾十甚至過百個呢類查詢, 我相信學校請佢返來除左聽電話應該仲有其他工作要做, 但係如果佔左大部份時間要接查詢電話, 可能變相少左時間做份內工作. 當然, 如果佢禮貎D回答會好D啦, 但係好難要求個個職員都EQ高嘛.   如果真係好鍾意間學校, 我唔會太被影響. 除非接觸過老師們, 覺得佢地冇愛心先至會打折扣.

原文章由 moonychan 於 07-11-22 23:22 硐表
邊間呀????? 如果真係好鍾意呢間幼稚園, 就當果個老師係 "樹大有枯枝"算了, 唔好比佢影響心情.

會架. 雖然都知"樹大有枯枝", 不果一諗起亞囝第時都有可能對住呢d枯枝, 真係影響晒自己對間學校的形象:cry:
原文章由 moonychan 於 07-11-22 23:22 硐表

她只係閒角, 我唔會上心, 間幼稚園係好唔好, 斷估唔會係一個聽電話的人決定, 老師, 學習內容, 或者望下k2k3高年級的同學仔的行為,有無禮貌, 學費等才是入讀的因素.

回覆 #4 Piyoma 的文章

係中環邊一間?我覺得呢個態度真係超級差
連最基本既禮貌都無!

我就唔認同, 越唔起眼的人, 反而越能反映間學校的真實形象.
原文章由 LILY媽咪 於 07-11-23 10:30 硐表
她只係閒角, 我唔會上心, 間幼稚園係好唔好, 斷估唔會係一個聽電話的人決定, 老師, 學習內容, 或者望下k2k3高年級的同學仔的行為,有無禮貌, 學費等才是入讀的因素. ...

都會架.

今日我都有d唔開心,本來入到呢間幼稚園真係好開心同幸運,但今日去交留位費時,要上去學校church交,可能小肥第一次去church就一路話驚同想喊,到我入去時有個老師見佢係度想喊時就話:
老師 : 你入上午班定下午班
我    : 上午班
老師 : 如果你面試時咁樣就入唔到喇
我   : (都唔知比乜反應)雖然好多人想入呢間學校,但呢個老師都唔駛咁袈,我個女都未去過church,有d驚都係正常之嘛~~

Do you mean SKH?  I'm also planning to pay the registration fee this afternoon.  If the staff there is so "inch", I will also feel sad.  Actually I feel sorry about this "worker" of the kinder, b'cos she left a bad impression to the school.

Well, I'm still very hesitant....  b'cos both SKH and St Paul's Church accept am class.  It's hard to make a decision now.  

原文章由 kat923 於 07-11-23 11:58 硐表
今日我都有d唔開心,本來入到呢間幼稚園真係好開心同幸運,但今日去交留位費時,要上去學校church交,可能小肥第一次去church就一路話驚同想喊,到我入去時有個老師見佢係度想喊時就話:
我     ...

點會呢, 公司聽電話的人無禮貌, 唔等如老板, 經理, 同事都一樣的人嗎, 唔可以因一個人, 阻礙到係小朋友入這間幼稚園如真係好的.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-23 11:41 硐表
我就唔認同, 越唔起眼的人, 反而越能反映間學校的真實形象.

咁妳估如果老板知道個reception係咁無禮貌, 佢會唔會炒佢呢? 點解, 就係形象問題ma. first impression 係好重要的.
原文章由 LILY媽咪 於 07-11-23 13:00 硐表
點會呢, 公司聽電話的人無禮貌, 唔等如老板, 經理, 同事都一樣的人嗎, 唔可以因一個人, 阻礙到係小朋友入這間幼稚園如真係好的.

唉, 人人都有情緒, 你又點知聽電話嗰位小姐, 係成日都無禮貌, 定因嗰日接了太多相同電話, 攪到個人煩晒呢.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-23 13:26 硐表
咁妳估如果老板知道個reception係咁無禮貌, 佢會唔會炒佢呢? 點解, 就係形象問題ma. first impression 係好重要的.

原文章由 kat923 於 07-11-23 11:58 硐表
我     ...

我知你囡囡入咗邊間呀, 但係老師點解會咁講既, 不過如果佢語氣好温和, 你又唔駛諗太多既, 可能佢一時口快啫.

我都有試過咁上下遭遇,最後我無俾個女讀呢間..因為我覺連職員都唔可以擁有基本禮貌,學校點教小朋友呀..

回覆 #1 natnat_tsang 的文章

Agree!!! 我都不會比小朋友讀!呢種狗眼看人低既老師 ,我真係驚 d 小朋友受佢影響 tim 呀!!

你估所謂既名校真係大哂呀?更何况呢個世界一山還有一山高,如果你地所講既係中環聖公會我覺得你地真係要諗清楚應唔應該比小朋友去讀,講名氣係香港區佢拍馬都未追到聖保祿啦,d 老師咁既態度真係有問題!:

其實係報名嗰日我己經覺得佢地既做法幾有問題,再加上有d BK 媽咪都有係度分享過佢地既不快經歷,如果你地所講既係呢間既話,麻煩通知聲,我真係忍受唔到我小朋友要對住呢d 老師 - 連基本既品德都唔掂,點旨意佢地係呢三年去教好我小朋友呀?
‹ 上一主題|下一主題