用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派唔到入一呂小,very up sad
go

派唔到入一呂小,very up sad [複製鏈接]

:cry: 真係好好好好好失望...
   0    0    0    0

你有幾分架

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 10:30 硐表

原文章由 tungtungma814 於 07-11-26 10:59 硐表
你有幾分架

20 :cry: :cry: :cry: :cry:

看了十多次result,都沒有......好好好失望......

[ 本文章最後由 little_kiki 於 07-11-26 11:02 編輯 ]

醒目開學勳章

唔好唔開心啦, 有我陪你呀. 不過我係預計次內, 因為我得15分.

原文章由 LongRyan 於 07-11-26 11:15 硐表
唔好唔開心啦, 有我陪你呀. 不過我係預計次內, 因為我得15分.

心情真的很難過,看了十多遍,申請編號抽籤很差,有些頭4個相同號碼差不多有十個入圍,女兒的申請編號頭4個相同號碼只有一個入圍.
運氣不及別人好,沒法.:cry:

醒目開學勳章

我明知唔得, 所以今朝食完早餐先慢慢行去學校睇結果, 不過我都來來回回睇左幾次, 希望有奇績出現. 不過因為你都有20分而抽唔中, 就真係會失望d, 如果你真係咁鐘意一呂, 唯有到時再叩門啦.

原文章由 LongRyan 於 07-11-26 11:30 硐表
我明知唔得, 所以今朝食完早餐先慢慢行去學校睇結果, 不過我都來來回回睇左幾次, 希望有奇績出現. 不過因為你都有20分而抽唔中, 就真係會失望d, 如果你真係咁鐘意一呂, 唯有到時再叩門啦. ...

多謝你的安慰,今早趕著上班,最終在MTR站忍不住上網看,來來回回看了很多次都沒有,繼續搭車時真的很想哭出來.
已經再沒希望了,我想第二輪入圍的機會都不大.:cry:

醒目開學勳章

Don't give up, good luck to you and me for the lucky draw. Cheer up

me 2, 人地d no中好多, 呀女no只有2個, 當然冇我份

2nd round, 更渺茫

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 11:20 硐表

心情真的很難過,看了十多遍,申請編號抽籤很差,有些頭4個相同號碼差不多有十個入圍,女兒的申請編號頭4個相同號碼只有一個入圍.
運氣不及別人好,沒法.:cry: ...

醒目開學勳章

BTW, 你有唔考慮過其他呢, 好似朱正賢, 培基等, 係沙田區佢地d口啤都唔錯, 唔知你有無聽過呢?

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 11:35 硐表

多謝你的安慰,今早趕著上班,最終在MTR站忍不住上網看,來來回回看了很多次都沒有,繼續搭車時真的很想哭出來.
已經再沒希望了,我想第二輪入圍的機會都不大.:cry: ...

原文章由 tungtungma814 於 07-11-26 11:50 硐表
me 2, 人地d no中好多, 呀女no只有2個, 當然冇我份

2nd round, 更渺茫

你都係20入唔到呀?

聽老師講,今年好多20分入一呂都衰左.

原文章由 LongRyan 於 07-11-26 11:58 硐表
BTW, 你有唔考慮過其他呢, 好似朱正賢, 培基等, 係沙田區佢地d口啤都唔錯, 唔知你有無聽過呢?

第二輪應該都會一呂排第一.
朱正賢, 培基如果唔係第一位都無機會入到.叩門更加唔駛想.已經考慮緊第二輪第二自願選那一間,好擔心lucky draw輸埋會唔知派左去幾多志願的學校.最慘是沒有報私小.負擔唔起.

諗起份form都唔知點填好

從一而終填一呂, 叩門都易d架, 唔好give-up

我有一間私小back-up, 因好怕2nd round & 叩門都唔掂, 不過間私小學費$1xxx, 都叫ok  

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 12:05 硐表

朱正賢, 培基如果唔係第一位都無機會入到.叩門更加唔駛想.已經考慮緊第二輪第二自願選那一間,好擔心lucky draw輸埋會唔知派左去幾多志願的學校.最慘是沒有報私小.負擔唔起. ...

醒目開學勳章

唔好意思, 我想問吓點解朱正賢, 培基唔係第一位都無機會入到, 唔洗諗呢?? 我唔係指叩門喎,其實我諗住第二輪大抽除左一呂, 跟住就係填呢兩間,  mud唔係抽籤派位講運氣既咩, 點解無機會? 唔好意思, 可唔可以講吓呢?

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 12:05 硐表

朱正賢, 培基如果唔係第一位都無機會入到.叩門更加唔駛想.已經考慮緊第二輪第二自願選那一間,好擔心lucky draw輸埋會唔知派左去幾多志願的學校.最慘是沒有報私小.負擔唔起. ...

我估係咪咁呢?  d兩間都係好多人揀作第一志願, d 位已被 choose 作第一志願d人填滿了, 已無位俾d選佢做後備o既人?  If you choose this as 第二志願, 即白白o徙了, 一定會跌落第三 or 第四?
咁是否第二志願要選d更次熱門的學校才能一撃即中?
係咪咁呀? 請指教?
原文章由 LongRyan 於 07-11-26 12:49 硐表
唔好意思, 我想問吓點解朱正賢, 培基唔係第一位都無機會入到, 唔洗諗呢?? 我唔係指叩門喎,其實我諗住第二輪大抽除左一呂, 跟住就係填呢兩間,  mud唔係抽籤派位講運氣既咩, 點解無機會? 唔好意思, 可唔可以講吓呢?

...

究竟是一呂多啲人爭定沙呂多啲人爭?

0203Ma

以我理解,你的估計完全正確。
我都係自行(誇區的)衰了, 要等大抽獎....天呀, 我都係91網!!!好頭痛!

原文章由 0203Ma 於 07-11-26 12:58 硐表
我估係咪咁呢?  d兩間都係好多人揀作第一志願, d 位已被 choose 作第一志願d人填滿了, 已無位俾d選佢做後備o既人?  If you choose this as 第二志願, 即白白o徙了, 一定會跌落第三 or 第四?
咁是否第二志願要選d更次 ...

原文章由 LongRyan 於 07-11-26 12:49 硐表

...

因為抽籤辦法係當第一志願無位,會跳到去第二自願,有位就可以入,如再無位就跳到去第三自願,如此類推.
咁朱正賢和培基都係好受歡迎的學校,當你填第二/三自願時,有好多家長已經填這些學校作第一自願,咁你用第二自願排隊,係抽籤入面已經少機會了.
所以為安全,唔想跌落出三甲以外的學校,唯有係第二自願選一間入讀機會大的作後備,就算叩門唔成功都唔會去到自己完全唔想入讀的學校.

[ 本文章最後由 little_kiki 於 07-11-26 14:00 編輯 ]

原文章由 tungtungma814 於 07-11-26 12:42 硐表
諗起份form都唔知點填好

從一而終填一呂, 叩門都易d架, 唔好give-up

我有一間私小back-up, 因好怕2nd round & 叩門都唔掂, 不過間私小學費$1xxx, 都叫ok  

...

我都頭痛第二輪點樣選擇,都會從一而終填一呂,但叩門入到的機會真的不大,因女兒只是就讀屋村幼稚園,而且沒有額外的課外活動獎狀錦上添花.
真好,你有私校backup已比我好很多了,將來派到什麼學校都沒選擇下入讀.
91區較次選的學校有那一間好?我們大家努力,過了一個lunch心情平緩了.要好好為下一輪部署.

我同你一樣,心情去到谷底, 我諗住20分, 入到嘅機會會好大, 因據講上年一呂, 15分都有人入到, 所以今朝睇完結果, 真係難以接受 !

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 10:30 硐表
‹ 上一主題|下一主題