用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派唔到入一呂小,very up sad
樓主: little_kiki
go

派唔到入一呂小,very up sad [複製鏈接]

回覆 #13 tungtungma814 的文章

講問你講既私小係邊間 ? 沙田區嗎 ? 謝 !

係SFA, 唔係沙田區架

原文章由 ChunBBMa 於 07-11-27 16:57 硐表
講問你講既私小係邊間 ? 沙田區嗎 ? 謝 !

SFA .. 是" 聖方濟各英文小學 " 嗎 ? 唔係好難入ga 咩 ? 面試難嗎 ?  我都想囝囝考呀 . thx.

SFA好難入,你的小朋友考到已經是最大的後盾,如我是你會放心很多了.

係這間啦, 面試係聽故事圈答案, 我諗呀女入到係好彩咋 我反而怕佢讀唔上

原文章由 ChunBBMa 於 07-11-27 17:55 硐表
SFA .. 是" 聖方濟各英文小學 " 嗎 ? 唔係好難入ga 咩 ? 面試難嗎 ?  我都想囝囝考呀 . thx.

回覆 #44 little_kiki 的文章

我都係咁話, 我覺得 sfa 好過什麼沙呂, 一呂 tim, 唯一分別係一間要錢一間唔駛錢 law, 負擔會重d law, 唔好意思呀 tungtungma814 , 想問埋你小朋友讀邊間幼稚園的 ? 考到sfa 咁叻呢, 請不要介意我問題太多呢, thx.

我當初就知20分都難入, 加上我一向冇抽獎命, 先考私小做後盾, 而家唯有註冊左先, 等6月....但到時咪仲難:cry: :cry:

原文章由 little_kiki 於 07-11-27 17:56 硐表
SFA好難入,你的小朋友考到已經是最大的後盾,如我是你會放心很多了.

原文章由 tungtungma814 於 07-11-27 18:03 發表
我當初就知20分都難入, 加上我一向冇抽獎命, 先考私小做後盾, 而家唯有註冊左先, 等6月....但到時咪仲難:cry: :cry:

SFA是英小,學費很貴嗎?
我也是沒有抽獎運,再加上女兒什麼也沒有學.你們知道沙田區有沒有好的英文班?慳點都要給女兒學好英文:cry:

醒目開學勳章

little_kiki,

如果你唔想太貴, 可以試下同你囡囡報KUMON(公文)英文, $500一個月學費, 我個仔報讀過幾間唔同既學校, 有D重係外籍老師教, 讀讀下都唔係太好, 雖然都有d家長話公文唔好, 但係我覺得ok喎, 你考慮吓, 佢地有好多分校,  你睇吓你附近有無啦. 另外, 好似話11月份報就會有一個月免費(有興趣打去問吓啦).

http://www.kumon.edu.hk/portal/alias__Rainbow/lang__zh-HK/tabID__3390/DesktopDefault.aspx

原文章由 little_kiki 於 07-11-28 10:39 發表

我也是沒有抽獎運,再加上女兒什麼也沒有學.你們知道沙田區有沒有好的英文班?慳點都要給女兒學好英文:cry:

原文章由 LongRyan 於 07-11-28 11:00 發表
little_kiki,

如果你唔想太貴, 可以試下同你囡囡報KUMON(公文)英文, $500一個月學費, 我個仔報讀過幾間唔同既學校, 有D重係外籍老師教, 讀讀下都唔係太好, 雖然都有d家長話公文唔好, 但係我覺得ok喎, 你考慮吓, 佢 ...

thank,其實這幾年我都有報過沙田區幾個英文班,但讀來讀去都不覺得有得著.有一間試過返三個月轉三個老師:-| 最後放棄什麼也沒有報.
之前都有考慮試kumon,EFL 和 ERP 有什麼分別?試堂已經完了.另外英國文化協會的英文班好嗎?但要在金鐘上堂,很遠

[ 本文章最後由 little_kiki 於 07-11-28 11:08 編輯 ]

SFA係英小, 學費好似$19xx, 其實我都未check

沙田區英文班我冇報過, 我比女女係太子學咋, 果度價錢ok不過唔就腳, 有興趣可pm你

原文章由 little_kiki 於 07-11-28 10:39 發表

原文章由 tungtungma814 於 07-11-28 11:12 發表

沙田區英文班我冇報過, 我比女女係太子學咋, 果度價錢ok不過唔就腳, 有興趣可pm你

SFA學費不算貴,英小真的算不錯.女兒現在的學費都要這麼多..
麻煩你PM給我,謝謝.

醒目開學勳章

其實大多數小朋友都係讀EFL, ERP係for一d小朋友英文底好流利的, 但以佢地$500一個月學費, 我覺得worth, 英国文化協會我就唔知, 對我來講太唔方便, 我大多數搵番沙田區.  另外, 你可以睇吓你鐘唔鐘意呢間, 都幾好架, 不過學費同Kumon比會貴一d.

http://www.macmillenschools.com/big5/englishCourses/courseShedule.htm

原文章由 little_kiki 於 07-11-28 11:05 發表

thank,其實這幾年我都有報過沙田區幾個英文班,但讀來讀去都不覺得有得著.有一間試過返三個月轉三個老師:-| 最後放棄什麼也沒有報.
之前都有考慮試kumon,EFL 和 ERP 有什麼分別?試堂已經完了.另外英國文化協會的英 ...

醒目開學勳章

tungtungma814,

could you PM to me about the English Class in Prince Edward for reference also. Tks.

LongRyan

原文章由 tungtungma814 於 07-11-28 11:12 發表

pls check pm:

醒目開學勳章

Received. tks.

原文章由 tungtungma814 於 07-11-28 12:00 發表
pls check pm:

可否pm d 資料比我呀? 另, 你有冇一d喺沙田好的英語拼音班介紹呀? thx!

我都好想知, 沙田區有冇好嘅英文拼音班,
thanks!!

原文章由 cheukyingma 於 07-11-28 13:55 發表

可否pm d 資料比我呀? 另, 你有冇一d喺沙田好的英語拼音班介紹呀? thx!

回覆 #52 little_kiki 的文章

sfa 應是 $19800一年, 以下有個網止, 有晒所有小學資料, 希望你用得著呢, 另外我都會o黎緊同囝囝報英國文化協會, 聽人講幾好, 我囝囝今年k1, 我係路過呢到, 想聽多d派位經驗, 希望可以將來幫到囝囝啦, 其實你咁多分, 又係校友, 我估就算抽獎唔得, 我諗叩門都得既, 唔好咁灰心呢.
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原文章由 ChunBBMa 於 07-11-29 23:59 發表
sfa 應是 $19800一年, 以下有個網止, 有晒所有小學資料, 希望你用得著呢, 另外我都會o黎緊同囝囝報英國文化協會, 聽人講幾好, 我囝囝今年k1, 我係路過呢到, 想聽多d派位經驗, 希望可以將來幫到囝囝啦, 其實你咁多分, ...

多謝你的資料,英國文化協會太遠了,而且要星期六上堂,我又在火炭上班,時間上原來是佩合唔到.
20分好多人都會有,但我相信校友身份的幫助不大,反而是小朋友是否smart令到校長喜愛才是最大的難度.
‹ 上一主題|下一主題