用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 香港浸信會聯會小學2008/2009年度小一家長俱樂部 ...
樓主: HelloKitty*
go

香港浸信會聯會小學2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

嘩,飛鴒傳書呀!HOW ARE YOU?你囡囡有冇打"乞次"呀,我果個成日問我你哋行嘅行踪,唔知我果班另外個yoyo撞唔撞倒你哋?(佢又去咗你而家嘅所在地).
你番0黎睇吓我傷勢啦.不過,做定心理準唔好嚇親你,我同事話我隻手似成舊紫番薯.
唔緊要啦,1B都有好多老朋友.

原文章由 Fchim 於 08-6-28 23:13 發表
蝦碌媽咪:

你好一點嗎? 好多謝你26/6幫我交表, 那天是否樓梯很濕滑, 以前都曾經聽過有家長提到雨天時樓梯會濕, 咁危險, 學校都仲係未有改善, 真係擔心小朋友的安全呀!

我囡囡知道讀1B, 不是和你囡囡一班感到好失望 ...

係呀! 我現在富良野, 阿女自拍很多花話要比你囡囡睇呀!
嘩! 你真係好傷喎! 浸聯的職員竟然冇反應, 真係......!!!

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-30 19:03 發表
嘩,飛鴒傳書呀!HOW ARE YOU?你囡囡有冇打"乞次"呀,我果個成日問我你哋行嘅行踪,唔知我果班另外個yoyo撞唔撞倒你哋?(佢又去咗你而家嘅所在地).
你番0黎睇吓我傷勢啦.不過,做定心理準唔好嚇親你,我同事話我隻手似成舊 ...
Fanny :lol: :lol:

醒目開學勳章

花海---你就好啦!

原文章由 Fchim 於 08-6-30 19:40 發表
係呀! 我現在富良野, 阿女自拍很多花話要比你囡囡睇呀!
嘩! 你真係好傷喎! 浸聯的職員竟然冇反應, 真係......!!!

大家去左邉度呢?
"我們愛,因為神先愛我們。"

大家有沒有指導小朋友做小學的暑期功課呀?

Oh!!!!!!!!!!!! I really forgot tim. Could you tell what are the homeworks?

原文章由 shadowdaniel 於 08-7-29 01:39 發表
Oh!!!!!!!!!!!! I really forgot tim. Could you tell what are the homeworks?

中文及英文每天寫一頁
仲有其他,詳情在2008/09小一新生入學家長須知.

[ 本文章最後由 momomammy 於 08-7-29 13:16 編輯 ]

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-23 21:31 發表
大家有沒有指導小朋友做小學的暑期功課呀?

hi HelloKitty*,

請問Part B)手冊之抄寫: - 家課日誌
要做怎麼?

請多多指教!

我諗都係抄下手冊o既簡稱,等佢地返學時唔使抄得咁辛苦。

我仔仔幼稚園都有暑期作業,所以都唔可以每日做咁多抄寫功課。您地呢?

原文章由 momomammy 於 08-7-29 13:31 發表

hi HelloKitty*,

請問Part B)手冊之抄寫: - 家課日誌
要做怎麼?

請多多指教!

我見學校話要小朋友識得1-100內的數,我就叫埋仔仔寫數學添,係咪多左d呢?

原文章由 momomammy 於 08-7-29 13:12 發表

中文及英文每天寫一頁
仲有其他,詳情在2008/09小一新生入學家長須知.

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-29 17:56 發表
我諗都係抄下手冊o既簡稱,等佢地返學時唔使抄得咁辛苦。

我仔仔幼稚園都有暑期作業,所以都唔可以每日做咁多抄寫功課。您地呢?

多謝妳的回覆,阿女幼稚園都有暑期作業要做,
仲有返暑期班,所以都忙幾.

Hi!!!
浸聯的通告指九月一日不用帶書
只要帶暑期作業及文具,咁我哋小一是否
也要交暑期作業???而暑期作業又是指什麼啊?
即上次通告說1-100 ,A-Z 詞語等嗎????
有沒有家長知道啊!!
因為我沒有特地買新的簿給小朋友抄寫
只是用幼稚園用剩的簿給她寫,要交的話
=我要買新簿給她寫囉??
請大家指點指點mouth:" />mouth:" />
原文章由 momomammy 於 08-7-29 20:10 發表

多謝妳的回覆,阿女幼稚園都有暑期作業要做,
仲有返暑期班,所以都忙幾.

[ 本文章最後由 Tippi 於 08-7-30 00:58 編輯 ]

我就專登買左d街簿俾囝囝寫。如果要交暑期作業,就會交幼稚園那幾本。

等我得閒打聽下先得。

原文章由 Tippi 於 08-7-30 00:56 發表
Hi!!!
浸聯的通告指九月一日不用帶書
只要帶暑期作業及文具,咁我哋小一是否
也要交暑期作業???而暑期作業又是指什麼啊?
即上次通告說1-100 ,A-Z 詞語等嗎????
有沒有家長知道啊!!
因為我沒有特地買新的簿給小朋友抄 ...

原文章由 HelloKitty* 於 08-7-30 12:16 發表
我就專登買左d街簿俾囝囝寫。如果要交暑期作業,就會交幼稚園那幾本。

等我得閒打聽下先得。

It's no need to hand in any homework at all. The notice gives parents some ideas what the kids can prepare during this summer holiday.

My son is weak in hand-writing, so I want him to practice more. However, he is not willing to do so.

醒目開學勳章

小朋友報咗名學口風琴嘅媽咪:
你哋收到第二個e-mail未?

我仔仔d字寫得好肉酸,又唔跟筆順,教佢又唔聽,真係.......

原文章由 mckong 於 08-7-30 15:44 發表

It's no need to hand in any homework at all. The notice gives parents some ideas what the kids can prepare during this summer holiday.

My son is weak in hand-writing, so I want him to pract ...

HI! 各位好!

請已獲確認修讀管樂班的小朋友家長要注意啊!

我今天已收到BMEC的EMAIL,內容如下:

本屆基礎班將於八月份開始上課,首3節課日期為15/8, 22/8, 29/8﹙星期五﹚【11:30-1:15pm,請提醒學員當天回校時留意:

1. 於學校1/F 迴旋處集合
2. 穿著整齊學校體育服
3. 帶備簡單文具及顏色筆
4.  口風琴 (如委託我們代購,則無須預備)

當中還有一個附件,那是一份FC樂器選擇評估表(智力及個性)。我們需要在8月13日前寄回BMEC。

我覺得那份評估表有點難填,因為某些選擇太窄了。大家有同感嗎?

[ 本文章最後由 卡樂媽 於 08-8-5 13:50 編輯 ]

多謝你的提點,馬上去看看,發現真的好難選擇,
好多都是中間位. 我朋友的囡囡今年升P.2
朋友話P.1 唔駛學五線譜,小朋友只要記顏色
所以學緊琴的媽咪記得回家,話番小朋友聽
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴譜
玩下.
原文章由 卡樂媽 於 08-8-5 13:48 發表
HI! 各位好!

請已獲確認修讀管樂班的小朋友家長要注意啊!

我今天已收到BMEC的EMAIL,內容如下:

本屆基礎班將於八月份開始上課,首3節課日期為15/8, 22/8, 29/8﹙星期五﹚【11:30-1:15pm】,請提醒學員當天回校時留意:

1.  ...

謝謝您的資料!

我想不到BMEC這麼早便開始評估小朋友適合學哪種樂器。其實會否很難學呢? 我囝囝在這個暑假才開始學小提琴,可是他學得不太好,這令我有點擔心!其實他對音樂很有興趣。

謝謝您的資料!

原文章由 Tippi 於 08-8-5 23:27 發表
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴 ...

Tippi:

我覺得很難填,我都是有很多選擇是在兩者之間。我已填了一次,明天再檢查一下。

原文章由 Tippi 於 08-8-5 23:27 發表
口風琴上的譜 是什麼,咁樣他們可以用自己的琴 ...

[ 本文章最後由 卡樂媽 於 08-8-6 00:05 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題