用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2008年升小一生家長區-請進~
樓主: Easy媽咪
go

2008年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

4, 真好la!!很高興認識到妳!! :
我問過話學校保母車來\回都只有1轉. miss左就要自己攪掂.

恭喜EasyMaMi, 大哥跟細p佬手挽手上學多温韾啊!! 可喜可賀!恭喜!!  

是的, 很多EasyMaMi 很寶貴的經驗分享!! :

easy媽咪
唔該晒你既解答..
我會keep住上黎..
原文章由 Easy媽咪 於 07-11-27 10:07 硐表
小提琴真係唔記得喎, 妳想單對單定幾個小朋友一齊學呀? 好似學校有咁樣學架.

至於有活動放學留低小朋友接走一定要媽媽/爸爸接架.

小一迎新班等學校通知啦, 我點知呀

...

嘻...我真係好開心細佬跟哥哥一齊返學
妳呢? 幾多個小朋友呀?

原文章由 momo 於 07-11-27 10:15 硐表
林4, 真好la!!很高興認識到妳!! :
我問過話學校保母車來\回都只有1轉. miss左就要自己攪掂.

恭喜EasyMaMi, 大哥跟細p佬手挽手上學多温韾啊!! 可喜可賀!恭喜!!  

是的, 很多謝EasyMaMi 很寶 ...

EasyMaMi,

我有一個大仔:一個細仔,大仔lai做野lu, 細仔5歲半.   

p.s.大仔係我老公. hee...hee...

[ 本文章最後由 momo 於 07-11-27 10:31 編輯 ]

關於Is the workload heavy?的問題, 我兒子今年P1, 以今年開學至今來說功課量相對其他學校是小一點.
但聽高年班講是到了3年級以後便會heavy了, 要有心理準備 (我只是站在家長方面來說, 下年會否改不清楚, 要待學校通知).

momo
嘻...妳好攪野
我alfred仔2月出世, 喜歡扮王子 所以佢學校d公主都好鍾意同佢玩, 佢唔玩超人架 , 但我大仔就勁玩超人, 我le半年停哂所有超人片, 唔想佢咁鬼粗魯呀

原文章由 momo 於 07-11-27 10:30 硐表
EasyMaMi,

我有一個大仔:一個細仔,大仔出lai做野lu, 細仔5歲半.   

p.s.大仔係我老公. hee...hee...

thanks your help! 有妳le個小一媽媽幫手, 我都要向妳學習學習呀   

原文章由 dickielam 於 07-11-27 10:47 硐表
關於Is the workload heavy?的問題, 我兒子今年P1, 以今年開學至今來說功課量相對其他學校是小一點.
但聽高年班講是到了3年級以後便會heavy了, 要有心理準備 (我只是站在家長方面來說, 下年會否改不清楚, 要待學校 ...

我都入嚟報到先!
Daddy今朝去咗Ying Wa 交表格!
Easy媽咪, 唔該晒你開咗個班房比我地!
想問吓其實係幾點放學架, 係2:30 /3:30?
真係煩到你!

EvaFong88

歡迎呀
放學時間2:30呀

原文章由 EvaFong88 於 07-11-27 10:56 硐表
我都入嚟報到先!
Daddy今朝去咗Ying Wa 交表格!
Easy媽咪, 唔該晒你開咗個班房比我地!
想問吓其實係幾點放學架, 係2:30 /3:30?
真係煩到你!

EvaFong88

Hi Momo
我都好開心識到你地..
yw都算唔多就腳..如miss左校車.咁就弊啦..
我唸住小一就出個手提比亞仔先得

原文章由 momo 於 07-11-27 10:15 硐表
林4, 真好la!!很高興認識到妳!! :

是的, 很多謝EasyMaMi 很寶 ...

Easy 媽咪,

Thanks!

All Mami,

咁你地係咪12月21日都會去新生會, 我會同Daddy &諾諾一齊去!
唔知到時可唔可以同你地見面 !

EvaFong88

學校是不提倡出手提給囝囝的, 若他們要找你, 可以到校務處借電話.

原文章由 林嗅四 於 07-11-27 11:01 硐表
Hi Momo
我都好開心識到你地..
yw都算唔多就腳..如miss左校車.咁就弊啦..
我唸住小一就出個手提比亞仔先得

原文章由 momo 於 07-11-27 09:54 硐表
我問過學校保母車.於慈雲山上車, 要6:50a上車 3:30p下車.
不知自組保母車是否可行, 好讓小朋友可以遲dd上車呢?

請問可有住慈雲山or黃大仙區的家長呢?
...

Hi momo & all mami,

我都係住慈雲山,6:50上車,好早呀﹗你的提議自組保母車不錯,希望呢區夠小朋友返學la﹗以後多多聯絡。

Oh, I am same as you.  I also have an elder daughter who is now P.4 student.   
原文章由 Easy媽咪 於 07-11-27 09:45 硐表
評估每次範圍唔多架, 唔洗太擔心喎, 如果平時學習上冇問題, 唔須要擔心.  至於大考範圍就會多一點, 作好準備就easy架喇

可能大仔已四年級了, 會早經歷過妳地一點, 初初升上小一我都擔心唔知自己個仔讀得好唔好 ...

嘩開始熱鬧了......
我是住在沙田的,如入讀YW我們打算搬屋請問各mama有什麼提議, thank you...高興能加入這裹,多多聯絡..

Dear JVC2002,

I also consider to move near to YW too

Any good ideas from YW 媽咪?

今早完成註冊登記,囝囝最開心。

請問有冇住東涌的小朋友?相信佢要坐MTR校車喇。

據說,校方會按小朋友的能力分班,不知是否屬實?

想問yw除左每個月學費1500外.仲有無其他費用架..
我見津校要交堂費同冷氣費

原文章由 leonard7007 於 07-11-27 15:40 硐表
今早完成註冊登記,囝囝最開心。

請問有冇住東涌的小朋友?相信佢要坐MTR校車喇。

據說,校方會按小朋友的能力分班,不知是否屬實?

Easy Mami 你好

我個仔都入左yw, 請問一生一樂器包唔包鋼琴呢? 在學校係咪有得學? 要幾錢?

點解星期三d時間表特別唔同呢?

若按今年的話, 綱琴是不計的及學校沒有綱琴學 (說的是今年, 下年不知)
每月其中一個星期三會放早(即是12:30分). 所以星期三的時間表有一點不一樣.

原文章由 Kanba 於 07-11-27 16:04 硐表
Easy Mami 你好

我個仔都入左yw, 請問一生一樂器包唔包鋼琴呢? 在學校係咪有得學? 要幾錢?

點解星期三d時間表特別唔同呢?
‹ 上一主題|下一主題