用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇英華waiting收到電話通知
樓主: littlehipo
go

有冇英華waiting收到電話通知 [複製鏈接]

Hi Littlehipo
唔使咁快失望..琴日學校打晒電話..不過都仲會有家長唔去註冊架麻.
我身邊有個朋友.佢都抽到1st round好學校.佢唔會再要yw架啦..
你仲有希望架..
good luck
原文章由 littlehipo 於 07-11-30 10:11 發表
Thanks !
I've given up the 1st round government school allocation scheme. I hope my son will study either DSS or private school. My 下一回合 is "knock the door" in next Jul 2008. Anyaway, Thanks a lot ...

這正正是YW 在未轉直資時候的收生來源問題,換句說話就是學校裡不排除(應該說是不能排除)有過動/自閉兒童

這些兒童存在校園裡,是社會的縮影,我相信大人要教導小孩,要接受有這些人之外, 還要教導他們:

如果第日1-3年級小息,有個哥哥跑過來搶你食物,你要如何處理
又要教小朋友,小息去洗手間,有個人推開你,之後在你ear大叫,你又如何處理

社會上,面對這些人, 我們大人可以發火,可以報警; 不過小朋友去告知比老師, 老師就是接納,說他有病,他是身不由己的,他們無罪。或許錯在我兒當年自己要去洗手間。

說到尾, 針不針到肉,你們不知痛
可憐我兒轉了校,三不五時都驚醒

Ooops, it hurts

原文章由 ohdear1688 於 07-11-30 10:54 發表
這正正是YW 在未轉直資時候的收生來源問題,換句說話就是學校裡不排除(應該說是不能排除)有過動/自閉兒童

這些兒童存在校園裡,是社會的縮影,我相信大人要教導小孩,要接受有這些人之外, 還要教導他們:

如果第日1-3年 ...

Hi 林嗅四,
My son is a KV boy as well. But not as smart as yours. I do think I'm totally accepted this result (not selected) except a miracle come. Early to say "Merry Christmas!"

原文章由 林嗅四 於 07-11-30 10:45 發表
Hi Littlehipo
唔使咁快失望..琴日學校打晒電話..不過都仲會有家長唔去註冊架麻.
我身邊有個朋友.佢都抽到1st round好學校.佢唔會再要yw架啦..
你仲有希望架..
good luck
...

littlehipo
唔好咁講..仲有機會..dbs放榜後,亦會有位多出架..
比d信心..

原文章由 littlehipo 於 07-11-30 12:08 發表
Hi 林嗅四,
My son is a KV boy as well. But not as smart as yours. I do think I'm totally accepted this result (not selected) except a miracle come. Early to say "Merry Christmas!"

原文章由 adhd 於 07-11-30 08:58 發表
一煲美味既粥,加入一粒老鼠糞,是拿走老鼠糞照吃,還是全煲不能要?

一個特殊兒童,就破壞了全班的氣氛、全校有30個特殊兒童,敢問全校氣氛是如何? (30不是真的數目,因為實際數目遠超過30)

btw, 樓上家長不要誤會我說YW的不 ...

唔係化30個?
點解會去哂英華?
唔係去特殊學校咩?
不過我唔會因YW出過一個任志剛而選YW
更唔會因特殊學生而放棄YW

醒目開學勳章

原文章由 hermanma 於 07-11-30 13:27 發表

唔係化30個?
點解會去哂英華?
唔係去特殊學校咩?
不過我唔會因YW出過一個任志剛而選YW
更唔會因特殊學生而放棄YW

任志剛係 St Paul's Boys 架!!!!!!

[ 本文章最後由 CHTmami 於 07-11-30 16:38 編輯 ]

原文章由 CHTmami 於 07-11-30 13:44 發表

任志剛係 St Pual's Boys 架!!!!!!

嘩反應好快 仲好清醒
我本想話曾暗傳 唐鹰年轉化吓你地咁噪
唔知點解個個TOPIC
公佈RESULT後就咁多negative的聲音
係ONLINE TALK度講野係冇liability
乜人都有用自己的思想想想
大家都好大壓力
咁樣個仔未到9月1日返學我地都"痴"哂
講真為子女選校我從冇硏究間學校有咩名人出
只睇硬件軟件教育理念程度啱唔啱自己小朋友
而家D家長咁緊張小朋友
有1700個家長報
仲要請假同個仔去in3次
你估個個都儍O架

[ 本文章最後由 hermanma 於 07-11-30 17:49 編輯 ]

唔知點解次次有結果,啲人就會出負面嘢:tongue:

係呀係呀,學校其實係社會縮寫,條街都有大把人係有情緒問題,唔好出街:tongue:

响屋企用被遮住自己,咪最安全囉

原文章由 hermanma 於 07-11-30 14:32 發表

嘩反應好快 仲好清醒
唔知點解個個TOPIC
大家都好大壓力
咁樣個仔9月1日 ...

加油呀 仲有機會,遲啲DXXPD放榜,可能又有人放啲位出嚟呢
註 :  DXXPD放榜唔關我事,我仔仔一心入英華

原文章由 littlehipo 於 07-11-30 10:11 發表
Thanks !
I've given up the 1st round government school allocation scheme. I hope my son will study either DSS or private school. My 下一回合 is "knock the door" in next Jul 2008. Anyaway, Thanks a lot ...

醒目開學勳章

原文章由 hermanma 於 07-11-30 14:32 發表

嘩反應好快 仲好清醒
唔知點解個個TOPIC
大家都好大壓力
咁樣個仔9月1日 ...

呢d時候緊張同煩燥可以理解, 因為個個父母都想子女好嘛.  d負面野唔岩聽咪當趣事、花邊新聞, 在言論自由的地方最緊要自己有判斷力.

我唔係好知有幾位家長係邊見到大量特殊兒童
全中1應該只有1個, 只係眼睛有問題
我估之後幾年, 唔會特別多瓜

呢期英華的學位真係特別矜貴,有人在呢個時候仲不斷發放負面消息,另一邊廂,仲有同校的家長因為眼紅同門入到英華勁插人,仲連小朋友都唔放過,話別人under "law" orange,真羞家!此干人等,究竟咩居心?
反正都唔輪到我,我呢個第三者咪當睇戲

考唔到咪考唔到囉,有咩咁大不了?仲有一千五百幾人陪自己。輸左個學位,其實我都好難過,不過唔好連人格都輸埋啦,唔該!

原文章由 CHTmami 於 07-11-30 17:03 發表

呢d時候緊張同煩燥可以理解, 因為個個父母都想子女好嘛.  d負面野唔岩聽咪當趣事、花邊新聞, 在言論自由的地方最緊要自己有判斷力.

醒目開學勳章

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:04 發表
呢期英華的學位真係特別矜貴,有人在呢個時候仲不斷發放負面消息,另一邊廂,仲有同校的家長因為眼紅同門入到英華勁插人,仲連小朋友都唔放過,話別人under "law" orange,真羞家!此干人等,究竟咩居心?
反正都唔輪到我,我呢個第三者 ...

我路過的,都同意你的說法,做人最重要輸得起

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:04 發表
輸左個學位,其實我都好難過,不過唔好連人格都輸埋啦,唔該!

完全同意,您的小朋友將來也會很有教養

不知不覺間,小朋友會及接收了家長的態度和對事物的睇法,即使事情未如意,用正面積極的心,一起也有得著.

多謝!
我今日其實特別難過(感觸中),難過唔係為輸左,因為已經接受現實,而係我見到某些家長的心態及行為,唔知可唔可以用病態來形容,好悲哀。
其實呢個非常時期,唔係互相安慰,互相扶持更好咩?來得這裡,大家都有下一代,唔明點解世界會咁醜陋!
我替下一代難過,因為唔知佢地將來如何面對逆境!

原文章由 小LEGO老豆 於 07-11-30 23:24 發表

完全同意,您的小朋友將來也會很有教養

不知不覺間,小朋友會及接收了家長的態度和對事物的睇法,即使事情未如意,用正面積極的心,一起也有得著. ...

原文章由 20020116 於 07-11-30 23:41 發表
多謝!
我今日其實特別難過(感觸中),難過唔係為輸左,因為已經接受現實,而係我見到某些家長的心態及行為,唔知可唔可以用病態來形容,好悲哀。
其實呢個非常時期,唔係互相安慰,互相扶持更好咩?來得這裡,大家都有下一代,唔明點解世界 ...

係...好多post都鬧來鬧去 :(

原文章由 FUNG12345 於 07-11-30 22:11 發表
我唔係好知有幾位家長係邊見到大量特殊兒童
全中1應該只有1個, 只係眼睛有問題
我估之後幾年, 唔會特別多瓜

真係笑嚗咀
特殊聰明我知有一個
做左小小太空人
有冇YW家長呀?
可否引證吓??

原文章由 hermanma 於 07-12-1 00:38 發表

真係笑嚗咀
特殊聰明我知有一個
做左小小太空人
有冇YW家長呀?
可否引證吓??

我不是YW的家長,但YW小小太空人,我識 ,姓張既,佢爸爸是我老公的同事 ,他的弟弟08年都會入讀YW

[ 本文章最後由 kachunma 於 07-12-1 08:53 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題