用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問九龍塘迦南好唔好?
go

請問九龍塘迦南好唔好? [複製鏈接]

我個囡考到九龍塘迦南/金巴倫,另外聖母及創價就下午班/kv及鑽石山靈糧就waiting list,都應該冇得選擇了,都係讀迦南多,請問好唔好既呢?
   0    0    0    0

我其實IN咗上年有劍鳴, 今年有民生, 創價同YORK, FINAL依家我都係選擇創價OR留係迦南

我個仔依家讀緊迦南n class, 有得比較下, 我覺得迦南其實係一間幾好嘅學校, 我見d程度都幾深, 依家學英文巳經係一句句子學, 而且程度深之餘又唔係好谷d小朋友, 但係d小朋友又學到, d老師又好好, 地方又大, 好似我個仔, 成日都會有d驚喜俾我, 原來係學校學到我意想不到嘅嘢返嚟, 不過可能佢分校多, 所以d人成日覺得迦南好commerical係人都收, 不過so far我見我個仔嗰班都係1:8師生比例, 我就覺得ok, 佢收得多有本事有地方有人手開班, 我覺得無問題law, 而且又唔係1比好多學生.......又有外籍老師........不過我見好多bk mummy都唔recommend, 某程度上係坊間對其他學校過份吹噓, 我自己有in 過劍鳴, 都有收我個仔, 不過final我都係入迦南, 我有朋友同期就入劍鳴, 我好開心當日有呢個決定, 係第1:當日interview巳經覺得劍鳴主要都無了解小朋友, 巳經唔多喜歡, 第2:3千幾學費加雜費仲要係無tea, 日日都要自己prepare俾小朋友, 第3: d老師比較嚴肅, 似小學老師多過似幼稚園老師, 而我自己都幾mind d 老師, 因為我自己比較喜愛d和藹可親嘅老師, 因為覺得小朋友都會喜歡呢d老師多d, final 朋友依家個小朋友成日唔想返學, 我個仔so far都無呢個問題, 雖然好多人話劍鳴入LS好, 不過細心了解吓, LS係大抽獎, 關你讀邊間幼稚園喎............所以我FINAL選迦南, 因為我想個仔HAPPY D
而今年我都有IN 民生, 創價, 同YORK, YORK就收咗, 不過唔會讀, 而民生IN 完, 未有信, 不過我都唔會選擇, 因為我都係唔喜愛D老師, 好嚴肅, EVEN有一條龍都唔會, 因為我選校有三個POINTS, 1: 小朋友要讀得開心,
2: 要有一定程度上小學 (特別係直資)
3: 校園要有好環境同清潔

以上純粹係個人意見

唔該晒你既意見,揀幼稚園都你幾頭痛既事,另外而家都仲有考慮聖母既想轉am既,迦南都仲係1st choice

原文章由 fattybb 於 07-12-1 11:24 發表
我其實IN咗上年有劍鳴, 今年有民生, 創價同YORK, FINAL依家我都係選擇創價OR留係迦南

我個仔依家讀緊迦南n class, 有得比較下, 我覺得迦南其實係一間幾好嘅學校, 我見d程度都幾深, 依家學英文巳經係一句句子學, 而 ...

我同你一樣, 頭痛緊迦南定聖母, 我like迦南, 我c6like聖母, 都不知點好, 迦南唔知課程淺唔淺, 聖母就聽講淺但學費超平, 我c6話好抵讀!

原文章由 915sooky 於 07-12-1 11:56 發表
唔該晒你既意見,揀幼稚園都你幾頭痛既事,另外而家都仲有考慮聖母既想轉am既,迦南都仲係1st choice

吓,唔好見平定貴先啦,兩間都有學劵喎,都唔會差得去邊,另外我放棄了聖母,我登記了創價,而家二選一呢

原文章由 August07 於 07-12-12 12:00 發表
我同你一樣, 頭痛緊迦南定聖母, 我like迦南, 我c6like聖母, 都不知點好, 迦南唔知課程淺唔淺, 聖母就聽講淺但學費超平, 我c6話好抵讀!

我最後都放棄咗聖母, 而家等緊hy, 希望bingo到啦!!!

原文章由 915sooky 於 07-12-13 17:29 發表
吓,唔好見平定貴先啦,兩間都有學劵喎,都唔會差得去邊,另外我放棄了聖母,我登記了創價,而家二選一呢

我D BBs 讀過耀中, 劍鳴同迦南, 我想俾D 意思.

1. 劍鳴係有學費但無雜費的. 所以話有雜費不對.
2. 好同意某媽媽讀, 迦南好好, 一D都唔COMMERCIAL. 我以前都以為係, 但係讀左先知係出乎意料之外的好.

我B現在是迦南N1, 如果培正同聖羅撒唔收既話, 我應該留番在迦南.

More discussion, check the following link

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1228900&extra=page%3D4
‹ 上一主題|下一主題