用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 樂基幼稚園(駿景園)
樓主: janmom
go

樂基幼稚園(駿景園) [複製鏈接]

多謝你既鼓勵.
你囡囡好叻呀. 真替你高興! 咁你囡囡係咪 06年B, 你係咪都係住係駿景園架, 如果係, 第日可以交流下就好啦.

原文章由 idy926 於 08-8-14 14:02 發表

我女女係12月B,當時9月開學時佢吾夠2 years old吾入得,到夠2 years old時學前班又無晒位....結果無讀學前班,好彩後來都考入
K1.
don't worry. 努力呀!

原文章由 OasisMa 於 08-8-13 19:32 發表
下, 乜呢間幼兒園原來咁難入架, 我囡囡係 0711B,  諗住住係駿景園近近地明年入學前班, 唔知原來咁多人爭. 而家有些擔心添.
今日啱啱去問过, 所有 09 學前班或幼兒班, 11月1日上午九時至十二時就会派表申請 ...

我女女係12月B,當時9月開學時佢吾夠2 years old吾入得,到夠2 years old時學前班又無晒位....結果無讀學前班,好彩後來都考入
K1.
don't worry. 努力呀!

下, 乜呢間幼兒園原來咁難入架, 我囡囡係 0711B,  諗住住係駿景園近近地明年入學前班, 唔知原來咁多人爭. 而家有些擔心添.
今日啱啱去問过, 所有 09 學前班或幼兒班, 11月1日上午九時至十二時就会派表申請, 想報名的家長們, 記得呢日去攞表申請呀.

Rubyrubylau
以我兩個小朋友既經驗,我又唔覺好難喎,都係傾下計,問下叫乜名,認下圖片咁囉.唔識唔緊要,最緊要係同個老師有溝通,似乎咁就得既啦.
原文章由 rubyrubylau 於 08-6-29 08:23 發表

我想問interview係咪好難入傢
http://era-central.blogspot.com/

原文章由 Era 於 07-12-7 15:18 發表
我個小朋友讀緊k2,老師就大部分都好nice既,我都覺得佢地都教得好,但係每個老師都會有佢自己既性格同喜好,例如有d會好open既,咁佢就會鍾意多d一d活潑既小朋友.所以有時夾邊個老師,都好講緣份既.我諗呢樣野響間間學校 ...

我想問interview係咪好難入傢

Monkey
係呀,學前班入左,如果係鍾意呢間學校既,就唔洗再搵,一定升到既啦.
原文章由 monkey05 於 08-2-16 23:02 發表
May123

咁又幾好喎.

醒目開學勳章

May123

咁又幾好喎.

原文章由 monkey05 於 08-2-14 16:51 發表
Era,

原來係咁.  明白了.  唔該曬.

我住馬鞍山區, 見佢地火炭有一間, 打算方便我家, 呀b 仲細就首選呢間啦, 到小一我打算同呀b 找九龍區果d 小學, 到佢大個仔d, 坐耐d 車都可以.  

係呢, 你知唔知學前班係唔係直 ...

學前班係直升上去的,不用再面試

醒目開學勳章

Era,

原來係咁.  明白了.  唔該曬.

我住馬鞍山區, 見佢地火炭有一間, 打算方便我家, 呀b 仲細就首選呢間啦, 到小一我打算同呀b 找九龍區果d 小學, 到佢大個仔d, 坐耐d 車都可以.  

係呢, 你知唔知學前班係唔係直升 k1 架 ?  我想呀仔謮左pre 班先上k1, 因佢係大仔, 要成3歲幾先讀得k1.   之前呆在家, 不如早點去學校學下野.

monkey05
原本hkps係先有火炭既,幾年前個校長同埋一部分老師就去左九龍塘.兩間既教學方法大同小異,但係佢地而家都有各自既發展,所以亦有少少唔同既地方.

幼稚園所在既位置同去邊間小學係完全冇關既,唔影響小一派位.小一派位只會跟你既住址啫.
原文章由 monkey05 於 08-2-12 23:29 發表
見hkps 有兩間, 一間在kowloon tong, 一間在火炭, 係唔係讀火炭果間就會派番沙田區既小學 ? 如去kowloon tong 果間就apply 番附近既小學呢 ? 我剛開始為呀仔諗報咩幼兒班, 請多多指教.  

其實, 呢兩個唔同branch 既 ...

醒目開學勳章

見hkps 有兩間, 一間在kowloon tong, 一間在火炭, 係唔係讀火炭果間就會派番沙田區既小學 ? 如去kowloon tong 果間就apply 番附近既小學呢 ? 我剛開始為呀仔諗報咩幼兒班, 請多多指教.  

其實, 呢兩個唔同branch 既教學係唔係一樣既呢  ?

HKPS係好多人申請嫁!佢舊年有成六百幾人申請,而且佢一班只收三十人,所以取錄既百分比係好少!不過唔使灰心,因為我個囡(讀緊PG)好多同學都响九龍塘啲名校有offer,有啲都會轉校,所以應該有位的!

[ 本文章最後由 celesta 於 08-2-12 22:27 編輯 ]

原文章由 Mattb 於 08-1-14 12:08 發表
HiHi troublesons & May123  ,

我開頭都好似你哋咁諗,有人係入面讀就一定會收,因為今年我細佬個囝囝都有考出年嘅 K1 ,佢都係全部有答架,但都只係 WAITING LIST 咋,上個星期六係家長日我已經親身交封求位信俾校長,希望佢可 ...

答完好似冇答的答案 完全收到及明白

唔知係咪因為而家好多人都生第二個呀,我見好多人都係有家姐哥哥讀緊而去in呀.所以攪到有人讀緊都唔一定有得入呀.

回覆 #2 troublesons 的文章

HiHi troublesons & May123  ,

我開頭都好似你哋咁諗,有人係入面讀就一定會收,因為今年我細佬個囝囝都有考出年嘅 K1 ,佢都係全部有答架,但都只係 WAITING LIST 咋,上個星期六係家長日我已經親身交封求位信俾校長,希望佢可以幫幫忙囉,因為我好想佢哋兩表兄弟一齊讀書麻,但校長都係以答完等如冇答嘅答案回覆我,我都真係有點兒失望,但冇計喇為有聽天由命喇 :cry:
請問有冇人知到底 K1 係有幾多班架呢 ? 乜真係咁多人考呢間學校咩 ???

原文章由 troublesons 於 08-1-13 01:29 發表
我都唔知點解唔收我兒,他在面試時完全答對,仲唸了兩首詩,老師臨走仲話"遲啲再見"!  我仲諗入硬!  我識兩個playgroup的小朋友,面試時甚麼也沒答都收了(有人在入面讀),真是不公平!  我現在都不知搵甚麼學校!!!!???? ...

好難理解的,哈,我個仔都係完全唔答,但當初都想有家姐係度,會好一些,但都冇計,唉,不過咁,若你真係好想小朋友讀此校,可以寫下信求位,同埋我始終覺得,總有其他好學校,唔好咁唔開心

我都唔知點解唔收我兒,他在面試時完全答對,仲唸了兩首詩,老師臨走仲話"遲啲再見"!  我仲諗入硬!  我識兩個playgroup的小朋友,面試時甚麼也沒答都收了(有人在入面讀),真是不公平!  我現在都不知搵甚麼學校!!!!????

原文章由 卓衡父母 於 08-1-11 14:32 發表

may123

我無記錯,你不是有個小朋友已讀緊hkps,它們都不收你第二個小朋友??真是好認真??你現在諗住點呀????:-|

其實我都沒有諗過,之前仲諗住佢會收 我個仔其實係考學前班,佢面試日完全唔講野,因為佢唔識講,又做唔到佢的要求,咁那位老師見佢咁,咪唔收,.咁又唔難理解,始終都係一間商業機構

醒目開學勳章

原文章由 may123 於 08-1-11 09:57 發表

收到啦,係一封不取錄信 :tongue: :tongue: :tongue:

may123

我無記錯,你不是有個小朋友已讀緊hkps,它們都不收你第二個小朋友??真是好認真??你現在諗住點呀????:-|

"reject" or "waiting list"??

原文章由 may123 於 08-1-11 09:57 發表

收到啦,係一封不取錄信 :tongue: :tongue: :tongue:
‹ 上一主題|下一主題