用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 v 培正
樓主: spiderbat
go

英華 v 培正 [複製鏈接]

SandyWu,

好,俾番個5你,努力啊! 你體會到選校既真諦。

好彩選校方面,我全權話事,冇姨媽姑爹既眾多意見,就唔需要好似d師奶去街市買餸咁左揀右揀,自己鍾意食咩咪買咩囉。我戒食牛肉多年,牛肉平、靚、正都唔關我事啦。自己最清楚自己子女,理一點非常正確。:loveliness:

原文章由 SandyWu 於 07-12-11 10:50 發表

SandyKL,

俾個5妳

妳講中哂我既煩惱,因為E排個個親戚朋友都俾好多意見我同囡囡選小一,真係考到又煩,考唔到又煩,其實正如我老公講,間學校唔好我地都唔會去考啦,但最了解個囡應該係我兩公婆 ...

邊方面人身攻擊?唔覺喎,只係提出我個人對Judy多年來發言既觀感啫,睇唔到佢個身,點攻擊佢呀? 又唔係用恐嚇性字眼侮辱及警告佢,有咩令你咁驚呢 ,唔通你覺得我揭佢私隱?

原文章由 csy_ma 於 07-12-11 21:47 發表

SandyKL:

其實好同意您以上同之前講既野,但係,好難接受您咁有sense咁講講吓,竟然會突然作人身攻擊.

除咗自己學校,我除咗有輪因為想知小班教學既進展而游去小公海外,都幾少響公海睇野,今次都只係八掛吓同校家長去邊度蒲而搵黎.睇您咁講,都幾嚇人

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-12-11 23:07 編輯 ]

原文章由 SandyKL 於 07-12-11 22:39 發表
SandyWu,

好,俾番個5你,努力啊! 你體會到選校既真諦。

好彩選校方面,我全權話事,冇姨媽姑爹既眾多意見,就唔需要好似d師奶去街市買餸咁左揀右揀,自己鍾意食咩咪買咩囉。我戒食牛肉多年,牛肉平、靚、 ...

SandyKL,

收到妳既5LU THANK YOU,

我而家90%會確定到阿囡讀邊間學校,因為lucky draw都係靠運既,我畢嬲都無咩抽獎命架

其實選校既事,妳有三個小朋友,駕輕就熟啦,係咪

SandyWu,

你唔參加幸運大抽獎,咁我會唔會多一個機會呢? 如果你計劃中既係讀私校,可試下都無妨喎,又唔洗錢既。而且,運氣既野,唔知幾時到臨,可能幸運之神就係黎緊理輪敲你門都未定呢!:loveliness:

都唔係駕輕就熟架,一樣有壓力,但有一間係手,個心又確係定好多。

原文章由 SandyWu 於 07-12-11 22:53 發表

SandyKL,

收到妳既5LU THANK YOU,

我而家90%會確定到阿囡讀邊間學校,因為lucky draw都係靠運既,我畢嬲都無咩抽獎命架

其實選校既事,妳有三個小朋友,駕輕就熟啦,係咪 ...

原文章由 SandyKL 於 07-12-11 23:05 發表
SandyWu,

你唔參加幸運大抽獎,咁我會唔會多一個機會呢? 如果你計劃中既係讀私校,可試下都無妨喎,又唔洗錢既。而且,運氣既野,唔知幾時到臨,可能幸運之神就係黎緊理輪敲你門都未定呢!:loveliness:

都唔係駕輕就熟架, ...

SandyKL,

我會TAKE LUCK DRAW架,因為無TAKE到TSL而KEEP住兩間私校,都係諗住參予下,俾個機會睇下中唔中獎

其實培正我都有考,不過唔抱太大希望,因為太少位

有私校BACK UP個心真係定好多,ANYWAY,妳住個區都有唔少好選擇,GOOD LUCK TO YOU

SandyWu,

好運呀!大家咁話,我考得兩間咋,都係女校。我希望阿女讀女校,佢份人心太散又好玩,希望佢讀女校可以較為修心養性,我知女校非你心目中選擇對象。我對大抽獎有期望架,慳番12年既錢,真係好吸引。

我女既同學仔中都有放棄陳守仁,因為唔想放棄大抽獎。

原文章由 SandyWu 於 07-12-11 23:30 發表

SandyKL,

我會TAKE LUCK DRAW架,因為無TAKE到TSL而KEEP住兩間私校,都係諗住參予下,俾個機會睇下中唔中獎

其實培正我都有考,不過唔抱太大希望,因為太少位

有私校BACK UP個心真係定好多,ANYWAY,妳住個區都有唔少好選擇,GOOD LUCK TO YOU

原文章由 SandyKL 於 07-12-11 22:53 發表
邊方面人身攻擊?唔覺喎,只係提出我個人對Judy多年來發言既觀感啫,睇唔到佢個身,點攻擊佢呀? 又唔係用恐嚇性字眼侮辱及警告佢,有咩令你咁驚呢 ,唔通你覺得我揭佢私隱?

...

SandyKL:

您地其實都講緊選校既重要元素,Judy講既係最基本資料,您講既係掌握咗基本資料後,以乜野既側重點去揀.都好有參考價值

網上進行理性討論,係一件自由又愉快既事情.呢種基於互相尊重既自由,係值得珍惜既:) .假如話Judy既回應略有火氣,您之前既回應也有點火上加油既意味.

兩位值得尊重既發言者演變成咁,實在有點可惜--不過,以您以上半玩笑既言論來看,您可能已變回平和了?

希望您囡囡考上一間有開放、自由討論氣氛既學校,磨練到像她媽媽一樣的銳利分析力:)

原文章由 judy 於 07-12-11 16:58 發表
揀学校一定要比較,沒有比較,怎知那間較好!會考成績,拿A率、增值指數等等,當然是重要指標,如果連這些都不理的話,請問你又怎知此校如何,有多好,有多壞?當然,一家歷史長久學校之校友沒有耀眼之成就也不是說此校無用,大家角色不同而已,社会也需鏍釘的。

嘻嘻! 你咁講D鏍釘家長實唔高興格。

原文章由 csy_ma 於 07-12-11 20:16 發表

我係路過,對培正同英華都冇乜認識.不過,以前有個老闆係培正人,佢會出幾百萬黎幫培正打官司,同過培正d校友都有打過交道,佢地既凝聚力真係幾驚人

你老闆係唔係喺美國納斯特克上市既公司南太電子主席顧明均(培正人)

很難理解一些家長不希望將兩間學校作比較?BK有言論自由,這個小一選校討論就有數以百計的學校比較,難道這數以千計的BK家長做法有問題?如果有問題應叫BK剷走這小一選校討論區。

有些家長以往在BK亦對學校比較發表過很多文章,何故一比到自已弱點就叫人唔好比?

最喜歡將學校作比較的是自稱英華學生Fung12345,他以往在BK升中討論區發表過超過百次學校比較,還踩過小少名校。最應叫停作比較既應該係自稱英華學生Fung12345

還有,我只是提供數據供各位參考,喜歡那一間學校當然自己決定,如果我沒提供該些數據,單係喺學校門口望兩望,九成人係唔知該學校既教學水平,一些成績比較普通既學校係好難搜集到佢既資料的。對不對?

仲有,有D人成日話有D學校體育、音樂勁,我想問佢哋D小學生體育、音樂點勁法,攞過D乜獎?小學如何訓練到佢哋一個普通小孩升上中學後個個都成為學屆冠軍咁利害?

我想比較既係教學水平,教學水平比較差的學校唔知又適合邊D學生及家長?請保持頭腦清醒。

上咗BK多年, 英華和培正如火星地球, 一撞就響, 響爆完一輪不歡而散.  近年英華這粒火星更火爆, 比拼任何學校都有人擦出火花, 又係引爆而終.  所以心儀這兩校的家長, 最好去各自學校的討論區來參考在學家長意見, 再作比較選擇, 更為理性有效.  切勿擺在一齊比較, 否則瘡疤炆雞痘皮, 比人擺哂上枱, 優點反而淹沒不見.

言歸正傳, 其實英華和培正唔難揀, 我雖認識不深, 兩間都是好學校.  喜歡母語咪選培正, 鍾意英語教學咪選英華, 讀到邊間都唔會差得去邊.

原文章由 ob1 於 07-12-12 13:42 發表
很難理解一些家長不希望將兩間學校作比較?BK有言論自由,這個小一選校討論就有數以百計的學校比較,難道這數以千計的BK家長做法有問題?如果有問題應叫BK剷走這小一選校討論區。

有些家長以往在BK亦對學校比較發表過很多 ...

一定又係我鍾意比較啦
唔係你亂講一些錯誤資料
我都唔會回應呢個主題, 我今年已經甚少發言
唔該你搞清楚邊個係度比較先, 邊個經常惡意攻擊其他學校
唔好最尾走出黎扮無辜

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-12-12 17:33 編輯 ]

原文章由 Martina 於 07-12-10 11:05 發表
FUNG12345校長, 失敬!  我諗除咗校長本人外, 無人夠膽話冇講過.   如果你只係一個super fans, 你比我的感覺是很盲目, 唔明點解唔啱聽就係老作 ??:tongue:

校內張貼的成績表,  我侄仔又作出来的?  佢為乜要"作 ...

你真係好唔明白我地個校長
佢只係會將d好野大事宣揚, 好似上星期d1籃球第2一句都唔提, 反而d2排球贏左都講
所以我唔相信亦未聽過佢咁講囉

張所謂成績表, 我真係未見過
你或者問下係邊? 比少少證據

而冇人拔尖, 好似只係上年冇
佢唔會係上年畢業生瓜? 之前6年我都肯定有

我諗唔係我盲目, 而係你講既好似都唔岩, 或者我咁橋未見過同聽過啦
我亦唔係superfans, 只係唔鍾意有d人經常惡意攻擊英華

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-12-12 18:01 編輯 ]

原文章由 stjoboldboy 於 07-12-12 16:14 發表

除左”母語”,”英語”,之外,仲要諗諗”新” “舊” 問題!

以小學論,培正小歷史悠久,教學方針同模式有跡可尋,什至出埋書講,而成績亦係有目共睹.相反英華小其實好新(歷史悠久只係英華中), 教學方針同成效有待觀察 ...

agree! 簡介會當日,"明星校長"講佢嘅歷史sell佢自己,多過講英華D方向,對英華的印象反而差左。

Yes, my friend's daughter was studied in Hip Yan when 創意林校長 was the principle of it.  Hip Yan primary school student was complainted by Hip Yan secondary school that their education is not up to standard.  My friend's comment on 創意林校長 is that she know how to play, not how to learn.
原文章由 stjoboldboy 於 07-12-12 16:14 發表

除左”母語”,”英語”,之外,仲要諗諗”新” “舊” 問題!

以小學論,培正小歷史悠久,教學方針同模式有跡可尋,什至出埋書講,而成績亦係有目共睹.相反英華小其實好新(歷史悠久只係英華中), 教學方針同成效有待觀察 ...

csy_ma,

幾年前,係舊版「小學雜談」有人開左同一樣既題目--英華vs培正,兩派家長互相發言,初而理性,後而演變為有間中學名及其學生給「人身攻擊」,終於給版主鎖版。Judy應該好清楚當時既情況,數年後既今日,早被封為惹火尤物既佢,仍然抱持觀戰心態,未能在歷史中汲取教訓,真係令人不耐煩。

我唔係大方既人,今次破例塞錢袋落佢袋,真係好闊佬架勒。套大契一句說話「邊個係人,邊個係鬼,我睇得到。」

我選校宗旨會首先以小朋友既能力為根據,鎖定心目中學校,再去搜集果d學校既資料,及問下正有子女就讀或曾經最近幾年就讀過既家長意見,佢地先係真正用家。比較少學生會同時讀過兩間學校,就咁去比較,只會挑起事端,達唔到心中目的,毫無效益可言。

最後多謝你既祝福! 亦希望今個年度仍未有著落既家長,好快有好消息! 亦喜見你驚魂甫定左!

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 11:58 發表

SandyKL:

您地其實都講緊選校既重要元素,Judy講既係最基本資料,您講既係掌握咗基本資料後,以乜野既側重點去揀.都好有參考價值

網上進行理性討論,係一件自由又愉快既事情.呢種基於互相尊重既自由,係值得珍惜既:) .假如話Judy既回應略有火氣,您之前既回應也有點火上加油既意味.

兩位值得尊重既發言者演變成咁,實在有點可惜--不過,以您以上半玩笑既言論來看,您可能已變回平和了?

希望您囡囡考上一間有開放、自由討論氣氛既學校,磨練到像她媽媽一樣的銳利分析力:)

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-12-12 20:47 編輯 ]

非常同意。

原文章由 囝囝爸 於 07-12-12 15:26 發表

上咗BK多年, 英華和培正如火星地球, 一撞就響, 響爆完一輪不歡而散.  近年英華這粒火星更火爆, 比拼任何學校都有人擦出火花, 又係引爆而終.  所以心儀這兩校的家長, 最好去各自學校的討論區來參考在學家長意見, 再作比較選擇, 更為理性有效.  切勿擺在一齊比較, 否則瘡疤炆雞痘皮, 比人擺哂上枱, 優點反而淹沒不見.

言歸正傳, 其實英華和培正唔難揀, 我雖認識不深, 兩間都是好學校.  喜歡母語咪選培正, 鍾意英語教學咪選英華, 讀到邊間都唔會差得去邊.

回覆 #39 florakw222 的文章

I think so

回覆 #1 匡媽咪 的文章

如果現在是選中學, 小朋友準備升中, 那麼學校的會考成績還有參考價值.
但若是選小一, 到孩子中學會考, 已是12年後的事了.
今天有誰能知道12年後會是如何?
或許, 較有把握說到時會有特首普選?
‹ 上一主題|下一主題