用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 08年讀又一村學校
樓主: winkyc
go

08年讀又一村學校 [複製鏈接]

原來有咁多同學仔都係11月生日架
我個囝生日嗰日咁啱係星期日,所以我同daddy帶咗佢去坐昂坪360呀,同埋去寶蓮寺食齋同上大佛,佢仲一口氣自己行上去,好彩唔洗我抱,我就咁行上去都索晒氣喇
咁啱響嗰到撞見佢讀N1間幼稚園嘅老師tim

醒目開學勳章

我個女都係,有一日無啦啦識唱"This Old Man"...後來先知原來佢地等放學時會唱好多隻歌,果然有"This Old Man",仲有"My Bonnie",有d我都未聽過,最後唱完"Goodbye Song"就放學!

原帖由 pianocalvin 於 08-11-12 23:33 發表
我個仔好多時返黎唱d歌,書本裡面係冇架,佢依排成日唱see a rainbow...see a rainbow...都唔知佢唱咩

簽名被屏蔽

我個仔又係唱呢首歌喎!!! 其他人講d歌就無聽過佢唱!!

原帖由 pianocalvin 於 08-11-12 23:33 發表
我個仔好多時返黎唱d歌,書本裡面係冇架,佢依排成日唱see a rainbow...see a rainbow...都唔知佢唱咩

想問下老師平時上堂時係唔係好似開放日同交留位費時著成咁呀? 靚就靚, 不過唔方便wor...

唔係架,佢地平時上堂係著運動衫架!                          

原帖由 B.B.Lam 於 08-11-18 13:11 發表
想問下老師平時上堂時係唔係好似開放日同交留位費時著成咁呀? 靚就靚, 不過唔方便wor...

thanks, 可唔可以講多d學校既野呀

原帖由 pianocalvin 於 08-11-18 23:17 發表
唔係架,佢地平時上堂係著運動衫架!                          
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

你想知d咩呢?我知道嘅話,我都會盡量為你解答

原帖由 winwin815 於 08-11-19 00:22 發表
thanks, 可唔可以講多d學校既野呀

其實我刨晒呢幾年既家長開既topic, 但係無咩近排既情況, 想知咩....又答唔出添, 咁so far你對呢間學校滿唔滿意呀? 依家返學返成點呀?

原帖由 pianocalvin 於 08-11-19 10:34 發表
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

佢哋係唱緊呢首,but唔知啱唔啱,因亞女返嚟唱,好以你咁!!    

Red and yellow
and pink and green,
purple  and orange and blue.
I can sing a rainbow,
sing a rainbow
sing a rainbow too.

原帖由 tym327 於 08-11-17 16:34 發表
我個仔又係唱呢首歌喎!!! 其他人講d歌就無聽過佢唱!!

Hehe, 咁我唔客氣先.  

1) 請問除咗視像同問老師, 仲有無其他途徑了解小朋友上學情況呀? 好似觀課咁.

2) 一年有幾多次小朋友會出學校外面活動?

3) 有咩活動家長要另外俾$$呢?

4) 有無跟邊d學校fd d, 升小有計傾呀?

5) 外籍老師有無幼師資格?普通話老師又是否長駐?

6) 最早可以幾時番學校, 最遲又幾時要接小朋友走呢?

唔好意思,咁多嘢問.

原帖由 pianocalvin 於 08-11-19 10:34 發表

我個仔返學都返得好開心,課程佢又跟到,返到屋企成日唱歌俾我聽,但近來發覺佢自理能力差咗,暫時仲觀察緊!                                   

原帖由 winwin815 於 08-11-19 12:15 發表
其實我刨晒呢幾年既家長開既topic, 但係無咩近排既情況, 想知咩....又答唔出添, 咁so far你對呢間學校滿唔滿意呀? 依家返學返成點呀?

原帖由 pianocalvin 於 08-11-19 23:37 發表
我個仔返學都返得好開心,課程佢又跟到,返到屋企成日唱歌俾我聽,但近來發覺佢自理能力差咗,暫時仲觀察緊!                                   

咁想問吓你小朋友係讀半日班定全日班架?

hi BB lam
1) 請問除咗視像同問老師, 仲有無其他途徑了解小朋友上學情況呀? 好似觀課咁.
黎緊1月份有觀課

每個月都有去"又一村俱樂部"玩

黎緊12月3號去旅行,每位$100,之後有咩活動要$,就未知

4) 有無跟邊d學校fd d, 升小有計傾呀?
依個我唔知

5) 外籍老師有無幼師資格?普通話老師又是否長駐?
有............普通話老師係長駐,佢都係學校老師黎架

6) 最早可以幾時番學校, 最遲又幾時要接小朋友走呢?
依個我又唔係好清楚,我諗最早8點半啦,因我有次自己湊返學,早到咗都要響門口等到8點半至開門,最夜我又真係唔知,因為我個仔返上午班!

我個仔讀半日班                                                  

原帖由 smalleatb 於 08-11-19 23:48 發表

咁想問吓你小朋友係讀半日班定全日班架?

哈....原來係咁唱架,咁我真係要問返個仔先,有時真係唔知佢唱咩,同埋你個囡囡係咪叫"凱盈"呀?                  

原帖由 winkyc 於 08-11-19 16:01 發表
佢哋係唱緊呢首,but唔知啱唔啱,因亞女返嚟唱,好以你咁!!    

Red and yellow
and pink and green,
purple  and orange and blue.
I can sing a rainbow,
sing a rainbow
sing a rainbow too.
...

thx 你呀, pianocalvin.

原帖由 pianocalvin 於 08-11-19 23:57 發表
hi BB lam
黎緊1月份有觀課

每個月都有去"又一村俱樂部"玩

黎 ...

叫:綽盈 呀!!

原帖由 pianocalvin 於 08-11-20 00:01 發表
哈....原來係咁唱架,咁我真係要問返個仔先,有時真係唔知佢唱咩,同埋你個囡囡係咪叫"凱盈"呀?                  

點為之差左呀? 邊方面既自理呀?

原帖由 pianocalvin 於 08-11-19 23:37 發表
歡迎參觀『文。穎之家』

之前讀n1嗰陣,返到屋企自己除咗對鞋之後識擺去鞋架到,依家就亂咁掉,要我叫幾次至識擺好...  之前識收拾玩具,依家好似咩都唔記得咁,成日要我提佢  !! 所以我依排都留意緊佢攪咩 !!         

原帖由 winwin815 於 08-11-20 09:30 發表
點為之差左呀? 邊方面既自理呀?
‹ 上一主題|下一主題