用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 教練應唔應該唔落水教
go

教練應唔應該唔落水教 [複製鏈接]

0    0    0    0

I don't think so... for those higher level swimmming class, all student already knew how to swim, they are just trainning their speed only.

kristy

唔需要

有d泳會, 小組教, 落水同唔落水兩個價架

我又覺得無所謂…最緊要教到同埋學的小朋友安全就可以了!

醒目開學勳章 王國長老

我女o係南華會學, 大部分教練都唔落水(除左未識獨立游之外), 有時間中會見教練落水執動作, 不過好少
原文章由 [flora] 於 07-12-14 01:28 PM 發表
我又覺得無所謂…最緊要教到同埋學的小朋友安全就可以了!

我又未見過喎, 邊間呀, 但係唔落水點教呀, 只係講?
原文章由 hhma 於 07-12-14 12:25 發表
唔需要

有d泳會, 小組教, 落水同唔落水兩個價架

我個女以前响史丹x學初級個教練就有落水教,
學識之後入左校隊去練水, 個教練就無落水ga,
只係操佢地d時間, 有時其中一個會落水同佢
地一齊游(做目標人物俾佢地發力追)

操水班,唔需要.因小朋友入得操水班,就要有一定泳術,教練只著重速度,再執吓泳姿咁解;在水面,由上看下,教練才看得真小朋友泳姿,加上操水班應該是一大班人,不是一個人,所以更難落水教.
習泳班,需要.因為小朋友是初學,唔明解泳式,所以教練要落水教,捉住手腳講解.

原文章由 yiumun 於 07-12-14 10:59 發表
你地覺得操水班.教練應唔應該唔落水教呀!!!!

原文章由 tswpig 於 07-12-19 16:00 發表
操水班,唔需要.因小朋友入得操水班,就要有一定泳術,教練只著重速度,再執吓泳姿咁解;在水面,由上看下,教練才看得真小朋友泳姿,加上操水班應該是一大班人,不是一個人,所以更難落水教.
習泳班,需要.因為小朋友是初學,唔 ...

完全同意tswpig的講法.因為我也曾教游水,要視乎情況和霈耍而決定下不下水. 不一定要下水才代表有做o野.

原文章由 tswpig 於 07-12-19 16:00 發表
習泳班,需要.因為小朋友是初學,唔 ...

agree
阿女嘅教練都係咁答我.

我都同意

個教練都係咁答我
‹ 上一主題|下一主題