用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教各位點揀好?
go

請教各位點揀好? [複製鏈接]

好煩惱不知如何選擇好, 各位可以比d意見我嗎?
就讀黃大仙區小學, 住馬鞍山區。我和小女初部決定揀2,3,但見了老師後, 老師說我太保守, 主張我揀st.mary,我係咪太不進取呢!我地學校每年都會由校長老師揀學生(約8個人度)寫推薦信入聖瑪利,我咁樣放棄係咪好傻,好多家長都話我咁笨喎!2同3真係無1咁好咩!

1.  st.mary    此校同小女的小學同一屬會,每年均收小女小學生6至7個,而且有校長的推薦信, 入讀機高,缺點係上學路程頗遠。

2. 沙田浸信會呂明才  2.3均是沙田區最好 的中學, 而上學路程近

3. 聖公會曾肇添

[ 本文章最後由 cell 於 07-12-17 18:03 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 cell 於 07-12-17 16:24 發表
好煩惱不知如何選擇好, 各位可以比d意見我嗎?
就讀黃大仙區小學, 住馬鞍山區。

1.  st.mary   1. 此校同小女的小學同一屬會,每年均收小女小  
                     學生6至7個,而又有校 ...

如果不介意上學路程遙遠,你的排列相當合理。:

老實講,我個人一定會選St. Mary。一來九龍香港區的中學,平均水準確實比新界高一點。第二,報紙成日話一般英中的成績已跟傳統名校差不多,如果只計會考合格率可能係,但真正的實力要看優良率(即取C或以上),這方面你可能要做點功夫比較一下。第三,我不是說一般津貼英中不好,不過學生的視野、經驗及自信,有時會及不上傳統名校。

平情而論,你所選兩間沙田英中其實已經很好,不過有機會去見識一下,也許可以讓你的女兒嘗試這個機會吧。當然,如果你不想她讀女校則另當別論。
‹ 上一主題|下一主題