用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校派對,你們會準傋什麼食物?
go

學校派對,你們會準傋什麼食物? [複製鏈接]

小女要負責甜品,我又不懂得做,有位愛吃甜品的媽媽極力介  
紹我去何文田近利寶大厦有間新潮甜品鋪,好像叫喜X,預早訂,想食什麽都有,最開心有咖哩魚蛋、粉果和燒賣。(鼓油最好味,別忘記拿呀!)

我問老品娘開派對有什麼好介紹,她給了我很多建議,而最寶貴的意見是:她介紹的派對甜品很合經濟原則,大大盆夠份量,我以後有派對也不用愁,一定負責甜品。
   0    0    0    0
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

王國長老

我個仔同我接左order 了,
蘋果沙律,仲講明要整多d喎,
一定要夠45 人食。

甜品可以整啫喱糖, 經濟又好味

阿囡今年話要食糯米糍, 重要話包多幾款口味, 佢最想食芒果餡...但怕無得雪會變...只能答應佢包紅荳同朱古力

我就冇你地咁叻,我只係搭咗另一位家長幫我整買.
佢話整壽司.

簽名被屏蔽

回覆 #6 shirley73a 的文章

材料:啫喱粉(不同顏色和味道的) 2-3盒,魚膠粉 1盒,白砂糖 隨意,椰絲 適量。

做法:請看魚膠粉上的做法說明。

小秘訣:魚膠粉和白砂糖混和倒入啫喱溶液時必須要完全溶解,否則底部會過硬令口感不好。

補充:白砂糖的份量不用跟足;個人喜歡把原來的份量減半,感覺清甜一點。

我也是整啫喱糖,已經做了二盒在雪櫃,今晚加上椰絲,明天便可以帶返學參加派對了。
Shihen

我囡囡幫我接o左order整"蜜糖烤雞翼"!

‹ 上一主題|下一主題