用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

原文章由 Dr.T 於 08-1-9 12:00 發表
多謝版主提醒...早已應該開新版,但見用得就用

有興趣重溫前3年大家的紀錄請到
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=280314&extra=page%3D1

喬遷之喜

原文章由 Dr.T 於 08-6-3 13:07 發表
失踪多時,其實是開始讀法律,正式貼錢買難受,攞苦黎辛-有朋友問是否想轉行,我說十劃都未有一撇,讀得完至算...

當然對這一行有點點心淡是事實,因為身處要位的人的想法與前線的完全脫節.其中一個例子是將於下年出版的 ...

真係有人辭官歸故里, 有人....... 唉!

「校長都做了(最少)20年以上,良莠不齊你耐他何?...」~~ 淨係睇吓個小學XX主席大條道理咁話d 書商贊助佢地d 校長食飯係正當商業活動, 就已經想死....... 大佬, 人地LV包隻船去做promotion, 洗幾多錢、d 貨因此貴咗幾多, 係唔關我地事架, 一百幾十蚊都可以有個手袋啦, 唔駛一定買LV, 但係書商有幾多間呀?父母有冇得揀唔用書呀?係一定要幫襯架!你去叫d 書商俾錢贊助食飯?真係想爆粗!
唔好意思Dr.T, 都係想呻吓啫.......

原帖由 承承媽媽 於 08-11-6 13:06 發表
我剛才用了大概一小時的時間,上網尋找有關ABA的資料,但我發現,在香港有機構說ABA,都只是用ABA滲入其他的訓練中,在香港圖書館,亦只有一本由台灣心理出版的書講這個題目,似乎能找到到資料實在不多...... ...

唔好意思 Dr. T, 路過答咀......
承承mom, 你可試吓揾一本叫 Lovaas Me book....
Dr. Lovaas 係ABA始創人, 亦好似係AP創辦人Dr. Leaf 嘅師傳!
如Dr.T所說, ABA只是行為訓練, 亦即behavioral modification, 不過 Dr. Lovaas加上「長時間」同「重覆」來教自閉症兒童, 所以, 你找到的資料, 都只是說用ABA滲入其他的訓練中, 而實際上, 不用行為矯正法, 是很難有效地教到自閉症的孩子!

原帖由 Dr.T 於 08-11-7 12:27 發表
Lovaas絕對係ABA嘅師祖,當年就係因為佢聲稱用行為處理方法完全"醫好"幾個自閉症小朋友.先至興起ABA.
但ME Book講嘅比較基本,適合年幼孩子多d,所以無介紹比承媽......

Sorry, 我唔知頭唔知路.... 又唔知承媽囝囝幾大個...

p.m. 續...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1834501&extra=page%3D1

原帖由 Dr.T 於 09-3-11 09:11 發表
即使是懷疑專汪力缺乏/過度活躍症,我也會建議先由專業心理學家進行心全面的智能評估(...一定不是沒有科學根據的皮紋測試-大家可有留意沈寂好一段時間沒出現的"鱔"post又來了...),因為可以讓專家有機會觀察孩子的行為表現一段時間,再分析"手多多"的原因是智能因素抑或是專注問題(需進一步測試).
詳細觀察是必需的,因為十數分鐘內斷定小朋友是有問題而要服藥是不負責任的做法. ...

哈哈.... "鱔"post.... 呢度一向都好多, 又豈止皮紋測試!
sorry路過忍唔住

原帖由 Dr.T 於 09-3-15 14:07 發表
但最好笑是呢壇野(如果都係同一檔)次次都係無端端扮晒有野好介紹果隻...又要喺題目已經講明有正野慌死你唔click入去("有勉勵作用!!!")...真係笑到碌地,hardsell之霸 XDDDD

當然同檯食飯,各自修行,有人buy呢一套又信 ...

唔知皮紋測試測唔測到臉皮有幾厚呢?
呢度愈來愈多廣告啦.... 都唔知有幾多個真係媽咪! 試過睇過有個媽咪開名讚某某中心, 我都信以為真, 点知幾個月後, 突然收到個媽咪pm, 話某某中心好好架, XX姑娘好有愛心架.......  

原帖由 Dr.T 於 09-3-16 19:34 發表
連你都呃到

喂喂.... .我係乜水呀, 咪又係師奶一個..... 除咗臉皮超厚個隻之外, 好難知邊d係賣廣告架, 因有d 媽咪係真心想幫人!

原帖由 Dr.T 於 09-3-18 09:20 發表
你嘅"國民生產總值"多過我... ;)

哈哈......我都係蒲家傭版同親子版多......有時我真係懷疑自己係咪想睇呢度多彩多姿嘅廣告先過嚟!

原帖由 Dr.T 於 09-5-22 16:33 發表
但廣告就真的越來越多....

冇法啦.....
呢區重特多....

好耐冇入嚟......
祝你新年進步, 客似雲來!

原帖由 Dr.T 於 10-1-1 12:43 發表
大家咁話...

年尾搬咗,應該好近你 :)

有冇興趣見吓面吹吓水?有就pm我啦......

原帖由 Dr.T 於 11-2-8 18:21 發表
奇文共賞...from a disgruntled parent...feel really sorry for her kids...

"I am so disappointed that your answer is like that may be she can do what u instruct but her experssion is totally rude an ...

too bad.......
香港好多人精神有不同程度的問題....... 我過年前先俾人响電話大罵...... 尋日又打嚟say sorry.....

原帖由 Dr.T 於 11-2-10 00:11 發表
有病去睇精神科嘛,做mug搵我黎攪:cry:

話時話我都等緊呢位仁姊幾時扮無事發生再打黎,到時我一定要佢寫悔過書至再見佢,仲要同佢雙計

你個case就難d 啦........
我嗰個好明顯係突然情緒激勳, 你嗰個係坐低寫封信喎!

原帖由 Dr.T 於 11-2-10 18:30 發表
Sandra:

未必唔會...

上年已經見咗呢位闊太(應該係忽然果隻,你見佢幾有修養)個小朋友,仲講到過晒鐘,本來好地地...但過年前忽然打個電話黎話要直接傾,秘書小姐好有耐性咁話佢知我唔會直接覆家長,有問題電郵我,一係再約時 ...

咁即係由頭到尾其實都唔多關你事, 只係你位秘書小姐未夠「級數」去應付呢位闊太?俾我........ 我唔會話「老細唔會直接覆家長」囉 ........

原帖由 Dr.T 於 11-2-11 08:27 發表
我聽到嘅係已經好婉轉咁解釋,但我諗除非我地肯完全跟佢意思做,佢點都唔會滿意架啦...

轉介俾你地呢...hehe

多謝夾盛惠啦......
我已經夠瘦啦, 食咗都唔生肉重要嘔突嘅食嚟做乜? (唔好俾我老板知)
‹ 上一主題|下一主題