用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

Dr T,

好多謝你回覆我! 你真係好好人! 我仲有一d問題, 請你看pm, 謝謝!

Dr. T,

Thank you so much.....

我想問下, 如果家長既管教方式係成日打打鬧鬧, 咁小朋友既性格會唔會都比較燥d呢?

這個問題的答案相信你心中有數...

孩子自然有樣學樣,因為覺得這就是解決問題的方法...在有規則及要求清晰的環境下(如在學校時),不用呼喝他也會自律-所以要改變的未必是小朋友,而是周圍的人的管教方法.

原文章由 2chaima 於 08-3-3 18:17 發表
Dr. T,

Thank you so much.....

我想問下, 如果家長既管教方式係成日打打鬧鬧, 咁小朋友既性格會唔會都比較燥d呢?

Hi Dr. T,

我個女而家3歲半, 近哩2個星期開始, 經常扭計! 小小事就喊, 成日都唔會聽我地既說話, 做佢想做既事情! 佢只有佢既一套, 我地要聽佢既說話! 佢要點就要點, 堅持到低! 樣樣事情都要同我"咬", 不能自我控制情緒, 拋野, 尖叫大哎 ............我從來都無因為佢喊, 大叫而遷就於佢!

我用過好多方法:  (講道理)- 不斷同我"哎"! (唔理佢)- 佢心唸仲好, 可以繼續做佢鍾意既野!  (打)-都試過, 但又始終唔會痛, 同埋佢都唔會深刻印象佢係錯, 下次又會再曳過, 而且, 唔想越打越反叛, 大家關係差! (quiet chair)- 佢而家唔會肯坐, 唔肯冷靜! (擁抱方法)- 佢更加反抗, 情況好似警察捉住個賊咁

我可以點做? 佢而家去到控制唔到自己既情緒, 越叫越大聲! 又聽講, 叫佢東, 佢去西! 我話食飯, 佢要食麵..........需唔需要見兒童心理?? 我怕再係咁落去, 佢第時唔會聽人講, 唔接受人地意見呀!

麻煩晒你! thank you!!

首先問題行為只是出現兩星期,可能只是過度,除非家中有甚麼長期的改變(如換工人),否則未必是大問題.

其次是你似乎潛意識上已斷定某些方法是沒有效(如"不理"-ignore 或 "冷靜"- quiet chair),如前者,你又不是小朋友,你又如何知道她"一定"覺得你唔理佢是好呢???你下意識已覺得她一定會如此想,所以相信你一定沒有用過,或即使用亦只是不理幾分鐘,接著又會破口大駡/打...

要改變不適合行為是要循序漸進,你其實知道應該如何做(不理壞行為,針對好表現...)只是你可能沒有耐性和不甘心...因為如果不顯示一下父母的威嚴好像讓小朋友得逞似的...

原文章由 呀咕 於 08-3-3 22:46 發表
Hi Dr. T,

我個女而家3歲半, 近哩2個星期開始, 經常扭計! 小小事就喊, 成日都唔會聽我地既說話, 做佢想做既事情! 佢只有佢既一套, 我地要聽佢既說話! 佢要點就要點, 堅持到低! 樣樣事情都要同我"咬", 不能自我控制 ...

Thanks for you advise

"首先問題行為只是出現兩星期,可能只是過度,除非家中有甚麼長期的改變(如換工人),否則未必是大問題." --> 多左個弟弟囉! 而家7個月大! 我唔覺係因為弟弟問題, 因為佢都好鍚弟弟喎!

Hi Dr. T,

又係我呀, 我又想請教你一d野呀....

我個囝有時會發惡夢(係發開口夢嗰種), 佢會係咁好大聲鬧人(不過唔知佢鬧咩, 聽得唔係好清楚), 甚至會起身打人(我訓佢旁邊, 所以佢係打我), 我會捉住佢或者攬住佢, 話佢聽佢只係發夢, 叫佢乖乖地訓, 叫都仍然不停鬧/打, 鬧/打完一輪之後, 佢好快就會訓番, 佢鬧/打人既時候係睜開眼睛既, 咁其實佢係仲訓緊定係想借題發揮鬧/打人呀?  通常白天同表哥玩完, 而又有鬧架/打架, 又或者白天有發脾氣, 晚上就會有續集.
點解佢每次發開口夢都係唔開心既野? 咁係唔係代表佢心入面有好多唔開心既野呢? 可以點解決呢? 佢發惡夢時又應該點處理呢?

根據你之前的描述,我認為小朋友發惡夢的原因絕對有跡可尋-不一定是有甚麼心結,只是日間面對一個吵吵鬧鬧的環境,到夜晚自然重演之前的畫面...要完全改變就只有轉變管教的方法.

遇到孩子半日發開口夢,我的處理方法是緩慢地將他弄醒,使他脫離半睡半醒的狀態,再以身體及言語告之他是在安全的情況,當然最重要是盡快令他再入睡...

原文章由 2chaima 於 08-3-5 00:41 發表
Hi Dr. T,

又係我呀, 我又想請教你一d野呀....

我個囝有時會發惡夢(係發開口夢嗰種), 佢會係咁好大聲鬧人(不過唔知佢鬧咩, 聽得唔係好清楚), 甚至會起身打人(我訓佢旁邊, 所以佢係打我), 我會捉住佢或者攬住佢, 話 ...

Hi Dr. T,

唔該晒你百忙中抽時間回覆, 睇咗之後都無咁驚, 我會嘗試用你個方法架啦.

Dr. T,

你好.  我的囝囝快4歲現就讀k1,記性好,在校內學術成積全都100份.但上課時時常目光發呆 ,做事提起不勁.而且不太懂與其他小朋友玩及溝通.  老師提意做EQ測試,找出問題原因.  想請問坊間有沒有4歲以下的EQ測試?如有,可否pm可靠的機構給我(因不太熟悉)   

謝!!!

[ 本文章最後由 TaiMo 於 08-3-7 00:19 編輯 ]

請 check pm

原文章由 TaiMo 於 08-3-6 23:51 發表
Dr. T,

你好.  我的囝囝快4歲現就讀k1,記性好,在校內學術成積全都100份.但上課時時常目光發呆 ,做事提起不勁.而且不太懂與其他小朋友玩及溝通.  老師提意做EQ測試,找出問題原因.  想請問坊間有沒有4歲以下的EQ測試? ...

Dr. T,
我正為我的小兒小一轉校而頭痛, 他專注力弱, 有些讀寫障礙, 老師常投訴他很不注心上課, 常和同學玩超人打交而被罰, 差不多全校老師及同學都話他"蟻"<--唔識打,即頑皮,很差, 被他們標籤了, 所以想和他轉校. 唔知有咩學校啱佢呢? 你有咩意見? 其實個小朋友很單純, 心地很好, 不過太喜歡同人玩, 比較粗魯而已. 有時他真不懂守秩序, 控制力弱. 我住屯門的, 現讀傳統學校.
謝謝你先.

Dr T,

Please check pm. Thanks.

請check pm

原文章由 DMJ103 於 08-3-10 16:07 發表
Dr T,

Please check pm. Thanks.

小朋友的"問題"(...專注力弱, 有些讀寫障礙...)是否已經經過評估確認?如果未的話我不建議在未有客觀數據前胡亂將孩子轉到另一間以為他會合適的學校,因為不擔保一定會有好的結果及反而有可能弄巧反拙.

原文章由 smile32 於 08-3-9 19:36 發表
Dr. T,
我正為我的小兒小一轉校而頭痛, 他專注力弱, 有些讀寫障礙, 老師常投訴他很不注心上課, 常和同學玩超人打交而被罰, 差不多全校老師及同學都話他"蟻" ...

Hi, Dr T.

請問, 評估為讀寫障礙的小朋友, IQ是否要90分以上. 如果只得80幾分, 會不會亦可評為讀寫障礙.

根據最新版小學讀障評估內指引,智能經正式測試是要"正常"-界定為IQ80或以上.

原文章由 mcc88 於 08-3-11 13:55 發表
Hi, Dr T.

請問, 評估為讀寫障礙的小朋友, IQ是否要90分以上. 如果只得80幾分, 會不會亦可評為讀寫障礙.

Dr. T,

請問如果小朋友的智能經正式測試有105分是否中等呢?

原文章由 Dr.T 於 08-3-11 14:23 發表
根據最新版小學讀障評估內指引,智能經正式測試是要"正常"-界定為IQ80或以上.
Best Regards
Candy

如果是由教育/臨床心理學家利用認可的測試(如韋氏)那此分數是屬於平均範圍.

但由於總分很多時候未必能反映小朋友的強弱項,尤其是當各分部測驗上落較大時,所以分析其中的分佈更重要-此點要與進行測試的人士查詢,因為有些地方做的簡報是沒有列出所有分數,只有總分.

原文章由 cluk15hon 於 08-3-11 21:46 發表
Dr. T,

請問如果小朋友的智能經正式測試有105分是否中等呢?

多謝你的資訊.  

原文章由 Dr.T 於 08-3-12 11:21 發表
如果是由教育/臨床心理學家利用認可的測試(如韋氏)那此分數是屬於平均範圍.

但由於總分很多時候未必能反映小朋友的強弱項,尤其是當各分部測驗上落較大時,所以分析其中的分佈更重要-此點要與進行測試的人士查詢,因為 ...
Best Regards
Candy
‹ 上一主題|下一主題