用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

點解揀培正?

培正就快放榜, 想問一問大家, 點解咁鍾意培正? 請大家在這裏一齊分享...

For my elder son, he's now in PC primary, I can see a big change in his character --> good moral standard, confident, love in learning, good connection with classmates & teachers............, with NET & PTH, got after school activities (some activities even held during lunch hour)
Besides, PC primary will start using PTH in Chinese subject (later, I forgot the exact time, maybe 2009) --> some will consider it good, but I don't know whether it has advantage or not using PTH for Chinese subject???

原文章由 kuyu0905 於 08-1-14 17:47 發表
培正就快放榜, 想問一問大家, 點解咁鍾意培正? 請大家在這裏一齊分享...

fatkk,

謝謝你的回應。

你有大仔在培正讀, 相信你對培正一定很有信心, 所以也為細的報讀....

聽說培正幼稚園課程比較淺, 但很開心, 是真的嗎? 有沒有外籍老師教英文? 多不多課外活動?

I'd no experience on PC kinder. I think they can use education voucher, so the curriculum will not too difficult & not have too much writing. For language, I heard from here that there is PTH with simple words & some songs. For NET In kinder, I can't remeber la!

Any kinder mom can give us more information! Thanks!
原文章由 kuyu0905 於 08-1-15 10:47 發表
fatkk,

謝謝你的回應。

你有大仔在培正讀, 相信你對培正一定很有信心, 所以也為細的報讀....

聽說培正幼稚園課程比較淺, 但很開心, 是真的嗎? 有沒有外籍老師教英文? 多不多課外活動? ...

what is NET & PTH?

原文章由 fatkk 於 08-1-15 13:21 發表
I'd no experience on PC kinder. I think they can use education voucher, so the curriculum will not too difficult & not have too much writing. For language, I heard from here that there is PTH with sim ...

PTH --- 普通話
NET --- Native English Teacher

原文章由 LongLongBS 於 08-2-23 00:28 發表
what is NET & PTH?

[ 本文章最後由 ClaireMa 於 08-2-24 01:10 編輯 ]

点先可以讀培正?

原文章由 kuyu0905 於 08-1-14 17:47 發表

我都想我家小BB(在07年3月出生)可以讀培正,  請大家在這裏一齊分享心得...

我應該幾時報名呢!

THX!!

我俾小朋友返學ge目的有兩個亦是我選擇培正的原因:
其一, 品德的培養. - 培正校風好, 呢方面唔需要擔心.
其二, 知識的吸收- 我支持培正ge母語教學.

講到知識ge吸收方面, 我對小朋友ge期望唔係要上大學, 唔係要英文有幾好, 而係佢真正吸收到幾多知識, 佢ge思維及表達能力得唔得. 香港居住的環境話比我知用自己最熟悉的母語對佢來講會比較直接, 容易及有效地吸收各科知識.

對於我來講, 英文只是一種語言, 一門學科. 而要學好一種語言, 只要你係果個環境居住三幾年, 很快就會學識. 但知識唔同, 知識唔係三幾年就可以解決ge問題,  知識要從小累積, 不斷吸收, 小學的根基尤其重要, 用自己唔熟悉的語言來吸收知識, 效果點會唔打折扣呢?

現在的教育政策朝令夕改, 一時又中一時又英, 而我欣賞培正的擇善而固之. 不過, 聽講培正小學幾年後會用普通話來教授中文科, 我贊成學習普通話, 但我懷疑用普通話來教授中文科是否能提高學生的中文水平, 呢個問題我頗擔憂.

[ 本文章最後由 waihinma 於 08-4-27 23:53 編輯 ]

原文章由 waihinma 於 08-4-27 23:47 發表

講到知識ge吸收方面, 我對小朋友ge期望唔係要上大學, 唔係要英文 ...

Nowadays in Hong Kong, if a child cannot go into university, I think he cannot find a good job or only working at a junior level.  This is a reality in all business areas.  All of them are focusing on English speaking rather than Cantonese.  Just like me, I want to learn better English but my basic (i.e. learning phoncis) is not good enough to do so.

如果可以上到大學, 之後又高薪厚職的, 當然就最好啦. 不過上到大學又未必揾到好工, 上唔到的又未必揾唔到好工, 何為"好工"呢? 個個人ge定義唔同. 只要份工做得開心ge, 自己係享受ge, 就是一份好工. 我就最想做D唔需要用腦, 簡簡單單ge工. (話比你知, 我以前好想係街市賣菜, 宜家想做樓下管理員, 日日入大廈門口都有咁ge諗法, 哈, 扯得太遠了). 不過我對小朋友的期望就真係唔係好唔好工, 錢多唔多呢D也. 我只希望佢人品好, 享受讀書ge過程, 盡能力吸收知識, 咁樣已足夠. 最最重要的首先是健康同快樂.

話時話, 好覺得宜家的小朋友係為考試為讀大學而讀書的, 但香港好多大學生並不是想像中的聰明, 英文也不是想像中的好. 讀上大學又怎樣呢, 知識唔多, 思考能力唔得, 閱讀及書寫表達能力又唔得. 我見過好多香港ge大學生, 佢地ge程度在大陸真係連一個中學生都不如.

唔知點解, 我老豆果D年代, 受高等教育或讀大學的人唔多, 但感覺佢地都好聰明. 其實如果可以的話, 我寧願送小朋友返大陸讀書.但很可惜我地身處在香港.

或者比較好的出路係, 在香港接受完教育, 最好讀埋大學, 之後去外國讀多兩三年返嚟, 咁就very good la. 不是嗎, 英文咁重要, 香港土生土長的英文點都唔及浸過咸水ge.

原文章由 hojessica 於 08-5-4 23:55 發表

Nowadays in Hong Kong, if a child cannot go into university, I think he cannot find a good job or only working at a junior level.  This is a reality in all business areas.  All of them are focusing  ...

[ 本文章最後由 waihinma 於 08-5-11 21:38 編輯 ]

hello, waihinma.
十分讚同你的見解.
原文章由 waihinma 於 08-5-11 20:50 發表
如果可以上到大學, 之後又高薪厚職的, 當然就最好啦. 不過上到大學又未必揾到好工, 上唔到的又未必揾唔到好工, 何為"好工"呢? 個個人ge定義唔同. 只要份工做得開心ge, 自己係享受ge, 就是一份好工. 我就最想做D唔需 ...

想請教各位媽咪, 我本身住屯門, 但非常希望囡囡入讀培正, 請問區住地區對申請入學係咪有好大影響呢? 收生有咩準則呢? 我可以點樣配合呢? 多謝咁多位先.....

區住地區對申請入學 -- no 影響
收生準則 -- depends on interview, must show to be mature & independence (parent cannot accompany during interview)

原文章由 rickyfkm 於 08-6-1 01:28 發表
想請教各位媽咪, 我本身住屯門, 但非常希望囡囡入讀培正, 請問區住地區對申請入學係咪有好大影響呢? 收生有咩準則呢? 我可以點樣配合呢? 多謝咁多位先..... ...

原文章由 waihinma 於 08-5-11 20:50 發表
話時話, 好覺得宜家的小朋友係為考試為讀大學而讀書的, 但香港好多大學生並不是想像中的聰明,英文也不是想像中的好. 讀上大學又怎樣呢, 知識唔多, 思考能力唔得, 閱讀及書寫表達能力又唔得. 我見過好多香港ge大學生,佢地ge程度在大陸真係連一個中學生都不如.

唔知點解, 我老豆果D年代, 受高等教育或讀大學的人唔多, 但感覺佢地都好聰明. 其實如果可以的話, 我寧願送小朋友返大陸讀書.但很可惜我地身處在香港.

依家大陸d大學生都唔一定好......
我係大學做野, 近年來港讀書(碩士/博士)果班大陸生, 做事好唔獨立, 成日要人幫, (有d野上網/睇書都可以搵到既資料, 佢都要去問你) 好似要揍仔咁揍佢.  可能佢地係一孩政策下, 父母既掌上明珠.  雖然香港既學生水平唔係好好, 但係比較獨立, 做事flexible.  我就寧願接待香港既學生多過大陸生.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

唔同環境製造出來ge人一定會唔同. 感覺上大陸人比香港人聰明, 但品格方面香港人比較純D. 所以揀老公我一定係會揀返香港人.

講真我好欣賞香港好多也都好好(比起大陸), 但教育方面卻真係唔多及大陸.

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-6 15:25 發表

依家大陸d大學生都唔一定好......
我係大學做野, 近年來港讀書(碩士/博士)果班大陸生, 做事好唔獨立, 成日要人幫, (有d野上網/睇書都可以搵到既資料, 佢都要去問你) 好似要揍仔咁揍佢.  可能佢地係一孩政策下, 父 ...

以下意見只係一些交流.....

1.  以我所見, 大陸一些所謂尖子, 唔係特別聰明, 而係死讀書, 所以分數可以好高, 但係同佢一起做project就.......你預左要做埋佢果份.
2.  我係嫁大陸人, 佢高中先來港生活.   我覺得佢係幾聰明, 品格亦唔錯, 佢係大陸讀書成績唔係好好果d, 因為佢唔係死讀書. 來了香港後, 佢適應得好快, 廣東話無口音, 英文講得比我好.
3.  大陸好大, 人有好多, 學校亦有好多種.  佢地既尖子唔一定比香港既學生好.  我所觀察, 一孩政策下, 出了一班新一代, 非常倚賴人.  至於學校, 大陸有些學校, 有native speaking既英文老師, 我先生以前間學校就係其一, 所以佢既英文發音比我更好.
4.  我既印象(未必正確), 大陸學生好倚賴老師, 特別係大學生.  香港既大學生, 唔多期望由講師身上學習, (因為好多時d講師都教得唔好, 返去睇書好過啦)  到讀碩士/博士時, 大陸生比起港生, 係唔多適應.  我老細(大學教授)唔多鍾意學生唔自己睇書搵答案就去問佢.  香港學生多數唔會咁做.
5.  我好怕教大陛生做野(我係實驗室做), 佢地真係期望你所有野都要你教, 唔會自己搵資料.  香港學生多數睇你講幾多, 你唔講既佢會自己搵書睇自學.  (有時真係教唔到咁多, 咁大個人, 自學係好重要.)
6.  所以, 我唔覺得大陸既教育特別好.  (當然要睇下用大陸什麼學校同香港什麼學校來作比較.)  (我見識過一位大陸清華畢業生, 佢既人品同自學精神都係奇差.  不過, 可能這只是過別例子.)

原文章由 waihinma 於 08-6-6 16:28 發表
唔同環境製造出來ge人一定會唔同. 感覺上大陸人比香港人聰明, 但品格方面香港人比較純D. 所以揀老公我一定係會揀返香港人.

講真我好欣賞香港好多也都好好(比起大陸), 但教育方面卻真係唔多及大陸.

...

[ 本文章最後由 Eclipse_2006 於 08-6-7 12:00 編輯 ]
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

waihinma,

我好贊同你呢方面既睇法.  品德培養同對知識追求既興趣(自學精神)係小朋友學習過程中最重要既.  香港既教育制度未能因才施教, 令到好多小朋友不喜上學.  所以父母揀學校要多費心機.

原文章由 waihinma 於 08-4-27 23:47 發表

講到知識ge吸收方面, 我對小朋友ge期望唔係要上大學, 唔係要英文有幾好, 而係佢真正吸收到幾多知識, 佢ge思維及表達能力得唔得. 香港居住的環境話比我知用自己最熟悉的母語對佢來講會比較直接, 容易及有效地吸收各科知識.

對於我來講, 英文只是一種語言, 一門學科. 而要學好一種語言, 只要你係果個環境居住三幾年,很快就會學識. 但知識唔同, 知識唔係三幾年就可以解決ge問題,  知識要從小累積, 不斷吸收, 小學的根基尤其重要,用自己唔熟悉的語言來吸收知識, 效果點會唔打折扣呢?

現在的教育政策朝令夕改, 一時又中一時又英, 而我欣賞培正的擇善而固之. 不過, 聽講培正小學幾年後會用普通話來教授中文科, 我贊成學習普通話, 但我懷疑用普通話來教授中文科是否能提高學生的中文水平, 呢個問題我頗擔憂.

今朝打開報紙大大隻字寫住: "母語學死亡 半數中學可英語授課", 仲有甚麼校內分流政策, 真係好鬼不知所謂, 不評也罷!!

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-7 12:17 發表
waihinma,

我好贊同你呢方面既睇法.  品德培養同對知識追求既興趣(自學精神)係小朋友學習過程中最重要既.  香港既教育制度未能因才施教, 令到好多小朋友不喜上學.  所以父母揀學校要多費心機.

...

Eclipse,

或者你同我所接觸ge大陸人唔同, 所以大家ge感覺亦都唔同. 但相同ge係我地同樣肉緊我地小朋友ge教育, 香港ge教育!!

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-7 11:53 發表
以下意見只係一些交流.....

1.  以我所見, 大陸一些所謂尖子, 唔係特別聰明, 而係死讀書, 所以分數可以好高, 但係同佢一起做project就.......你預左要做埋佢果份.
2.  我係嫁大陸人, 佢高中先來港生活.   我覺得佢 ...

我最想小朋友有既係自學精神, 我最欣賞我先生係佢做左野咁耐, 依然對各種學科都仍然好有興趣.  佢先排仲睇緊"相對論", 想同我討論, 我話我係港式教育大, 無得救啦, 工餘唔想再用腦.  就算佢同我唔同學科, 佢仍然可以幫到我忙.  (佢真係攞住我lab d user manual 睇幾日, 然後同我討論.)

如果我地有錢, 我想仔仔讀Yew Chung.  佢地係因材施教, 培育小朋友學習興趣, 三文兩語, 中英語地位一樣重要.  可惜我地只係打工仔, 而  先生喜歡培正, 所以我都入來睇睇了解呢間學校多d.  

之前既發表, 只係有感而發, 各位見諒.