用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地交左表未呀?
go

你地交左表未呀? [複製鏈接]

交表時見吾見有人龍架!我交個時一個人都無既!
   0    0    0    0

有咁多日時間,梗係唔會見到有人龍啦
未到最後果刻我都唔想煩住,因為好煩好煩好煩

下星期應該會多人d, 始終要考慮(計算)好多野.
我地都未交. 而且有學校收左, 所以未必會交, 如果交form都係想睇下個仔可以去到邊....

交咗第一志願, 仲interview埋

第二志願未交, 因為懶, 唔想填表住

個仔琴日先收到校長推薦信, 應該會向下星期頭交埋份form先. 唉! 我今個星期內都要幫佢整理下d文件先. 希望佢可以考得好d la
幸福本沒有絕對的定義,平常一些小事也往往能撼動你的心靈, 幸福與否,只在乎你的心怎麼看待。 朋友,你的心,充滿了幸福嗎?還是,溢滿了哀愁? 愉快的心情,敲你的心門時,你就該大大的開放你的心門, 讓愉快與你同在。 :-P

我已交曬forms laa.

請問有沒有人已Interviewed港大同學會(今年或往年),小兒與我將於本星期見該校校長,約15分鐘,請問會問甚麼?

回覆 #2 悠悠mama 的文章

我都系諗住下星期初交, 正在整理文件, 影印呀之類, 其實駛唔駛做個profolio 交埋一齊, 定系只係用clear holder 載住D 活動 certificates, 我係度煩緊, 系咪有D學校唔鍾意太花巧, 例如
profolio 內的生活照可不必加入?可否分享您地交表時點處理其他文件及形式?

我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?  
幸福本沒有絕對的定義,平常一些小事也往往能撼動你的心靈, 幸福與否,只在乎你的心怎麼看待。 朋友,你的心,充滿了幸福嗎?還是,溢滿了哀愁? 愉快的心情,敲你的心門時,你就該大大的開放你的心門, 讓愉快與你同在。 :-P

I've submitted forms last 2 weeks and mine are: Cover Letter + Application Form + Student Record form/ID copy + a binded folder including all certificates & reference letters.

Hope this can help you.

原文章由 Floppy 於 08-1-16 13:41 發表
我都系諗住下星期初交, 正在整理文件, 影印呀之類, 其實駛唔駛做個profolio 交埋一齊, 定系只係用clear holder 載住D 活動 certificates, 我係度煩緊, 系咪有D學校唔鍾意太花巧, 例如
profolio 內的生活照可不必加入 ...

I think you may include your child's brief profolio but no need 生活照.

想問下你地需唔需要同小朋友一齊去交表架???

thanks!!

其實,要問心儀中學?
有家長告訴:昨天交表(深水埗中中)時,只收小五和小六成績表,其他証書不收.

原文章由 悠悠mama 於 08-1-16 13:54 發表
我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?   ...

原文章由 悠悠mama 於 08-1-16 13:54 發表
我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?   ...

我交左兩間, 一間全份profolio收,另一間全部都吾收,淨收成績表和申請表, 收得幾張紙。 我即場拆出所需文件架!

原文章由 beaclem 於 08-1-16 13:20 發表
交咗第一志願, 仲interview埋

咁快已經interview埋
係咪直屬中學呢?

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-16 19:59 發表

咁快已經interview埋
係咪直屬中學呢?

而家interview 多數( only ) 直資啦!

津中都未截止,直屬嘅更多數唔晒interview。

原文章由 soscck 於 08-1-16 15:11 發表

thanks!!

有無人可以答我呀??

原文章由 soscck 於 08-1-17 10:14 發表

有無人可以答我呀??

其實小朋友去唔去交表都得,我問過好多學校,佢地都話家長交表都可以。

原文章由 soscck 於 08-1-16 15:11 發表

thanks!!

唔駛,
只要帶齊所需文件。

回覆 #16 soscck 的文章

不用的, 而且好多學校收表時間係翻學時間, 學生本身都要翻學啦.

我昨日剛剛交左表,我交兩間都唔收profolio,膠file全部唔收,只收file裏面所有野!我交表時無人不用排隊!
‹ 上一主題|下一主題