用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地交左表未呀?
樓主: cell
go

你地交左表未呀? [複製鏈接]

唔該晒各位

原文章由 悠悠mama 於 08-1-16 13:54 發表
我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?   ...

我諗各位係交表前最好都係問清楚心儀中學既要求。我剛剛打電話問過我果兩間,兩間都講明唔收膠FILE,淨係收文件既COPY。 其中一間重話即場檢查後先再幫我釘好。

多謝回覆. 我會打電話問下學校先
幸福本沒有絕對的定義,平常一些小事也往往能撼動你的心靈, 幸福與否,只在乎你的心怎麼看待。 朋友,你的心,充滿了幸福嗎?還是,溢滿了哀愁? 愉快的心情,敲你的心門時,你就該大大的開放你的心門, 讓愉快與你同在。 :-P

I still haven't started to do the porfolio for my son, would you mind to give me a  sample together with a covering
letter please (in English version).   Many thanks.

原文章由 beaclem 於 08-1-16 13:20 發表
交咗第一志願, 仲interview埋

第二志願未交, 因為懶, 唔想填表住

係呀!咁你地上午校in咗未

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-16 19:59 發表

咁快已經interview埋
係咪直屬中學呢?

原文章由 beaclem 於 08-1-17 16:33 發表
係呀!咁你地上午校in咗未

未有聲氣幾時in,都只係剛剛交form咋。

咁奇 學校20/12派成績表, 有通告叫我地3/1前要交form喎
(3/1係deadline), 晨咁早, 好似唔想比同學仔考慮咁多咁

不過可能下午校多人D, 所以安排我地早交表, 早interview, 跟住好快輪到你地

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-17 19:12 發表

未有聲氣幾時in,都只係剛剛交form咋。

我無點準備profolio架喎 , 我只係依住中學份申請表黎填, 然後將D cert, 成績表, 課外活動證明夾好, 我囡班主任重叫D妹仔唔洗用膠folder, 用個黑色夾夾住, 環保喎 (中學果邊話既)

第二志願都係有申請表, 我都係諗住同第一志願一樣, 交齊D 影印本, 然後用釘書機釘好咋, 無諗住整profolio架

原文章由 fungyingying 於 08-1-17 16:19 發表
I still haven't started to do the porfolio for my son, would you mind to give me a  sample together with a covering
letter please (in English version).   Many thanks.

[ 本文章最後由 beaclem 於 08-1-17 19:48 編輯 ]

原文章由 beaclem 於 08-1-17 19:40 發表
咁奇 學校20/12派成績表, 有通告叫我地3/1前要交form喎
(3/1係deadline), 晨咁早, 好似唔想比同學仔考慮咁多咁

不過可能下午校多人D, 所以安排我地早交表, 早interview, 跟住好快輪到你地

...

我地成1月5號先派成績表,11號交表。
我地阿女都好有機會明年做同學仔窩。

係呀! 你囡係唔係非"君"(聖心)不嫁呀?

我囡就係啦, 重話只想填第一志願, 第二志願都唔交, 我係咁"稅"佢, 佢先至勉為其難話揀埋第二志願

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-18 10:31 發表

我地成1月5號先派成績表,11號交表。
我地阿女都好有機會明年做同學仔窩。

原文章由 beaclem 於 08-1-18 10:58 發表
係呀! 你囡係唔係非"君"(聖心)不嫁呀?

我囡就係啦, 重話只想填第一志願, 第二志願都唔交, 我係咁"稅"佢, 佢先至勉為其難話揀埋第二志願

一模一樣呀! 我話第一志願揀第二間,佢就喊到湯豬咁,又話我假民主。 為了實現真民主,我都惟有由佢決定。 第二志願我都15/16,可能唔遞表lu。

其實interview係咪都係循例式?

Interview 係 group 形式, 都唔係循例架, 好似係全英文, 不過, 我諗收人都係睇成績多

兩份申請表都在星期六交了,在同一時間交表的人不算多,兩間都是3、4個左右。我并沒有交portforlio(本來已準備好),因我覺得這與學校的申請表大致重複,太沒意思(如果你們的子女有很多獎項的例外),再想想學校不會因為這些花巧的東西而取錄學生。校務處的職員都只核對申請書、身份証和成績表,其他的証書只是收了但沒看。我也沒有用clear folder(因為這不便於他們的filing system),也沒有釘裝(因為我聽別人說他們會按學校的要求再重新編排一次),我只用一個大的黑色文件夾把文件夾在一起(其實我已帶備了一個可封口的膠文件套,也帶備了大釘書機,以備他們要我釘裝,但全都用不上)。據去年可靠的消息,港島東一出名的學校如果家長用了clear holder 也要即時全部拿出來,浪費了定長的一番心血。

其實這次輕身上路也是幾經掙扎,考慮了多方因素和有經驗人士的意見,覺得資料齊全整齊是最重要,學校看重的是學生的成績和面試表現。

交了表格心情很是輕鬆。: : :

原文章由 ppbb25 於 08-1-21 18:26 發表
兩份申請表都在星期六交了,在同一時間交表的人不算多,兩間都是3、4個左右。我并沒有交portforlio(本來已準備好),因我覺得這與學校的申請表大致重複,太沒意思(如果你們的子女有很多獎項的例外),再想想學校不會因為這些花巧 ...

我上年交表,其中一校都即場叫拆哂所有釘裝,唔收膠FILES,另一學校就話明唔睇推薦信。。。

我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒有。

原文章由 ppbb25 於 08-1-21 18:54 發表
我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒 ...

全對。。。

我交左表

我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒有。

原文章由 cell 於 08-1-16 12:39 發表
交表時見吾見有人龍架!我交個時一個人都無既!

2nd choice 仲未交,心大心細,唔知邊間好?

我兩間都交晒啦,  個心可以定返下 ,  等四月再煩過!

我個兩間學校都係收了form 及相關的影印本, 之後佢地先訂在一起!
‹ 上一主題|下一主題