用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網家長請俾d意見
go

12網家長請俾d意見 [複製鏈接]

St. Paul Catholic 有什麼優點同缺點?此學校無論校方或家長都很低調, 有無家長可以介紹吓討論吓?
   0    0    0    0

不妨問YongXin。她囡囡今年在聖保祿天主教念小一。

原文章由 rohoy2k 於 08-1-21 00:18 發表
St. Paul Catholic 有什麼優點同缺點?此學校無論校方或家長都很低調, 有無家長可以介紹吓討論吓?

唔該晒!
琴晚去睇咗佢係該小學欄入面嘅內容,搞到有d驚嚇....

原文章由 leschelems 於 08-1-21 08:40 發表
不妨問YongXin。她囡囡今年在聖保祿天主教念小一。

驚嚇....Why

原文章由 rohoy2k 於 08-1-21 16:08 發表
唔該晒!
琴晚去睇咗佢係該小學欄入面嘅內容,搞到有d驚嚇....

唔好誤會....只係覺得頗有壓力功課有點多...

例如, 有家長話:
"quote"
Hi, 各位你好, 我女都是1D班. 功課很忙, 家課冊指引又不太清晰, 今个星期重要默書, 這個小一函接期非常辛苦吃力, 眼淚都流過幾次. 你吔又點呢??
"quote"

[ 本文章最後由 rohoy2k 於 08-1-21 14:03 編輯 ]

coz 我囡囡係第一輪自行入左呢間

原文章由 rohoy2k 於 08-1-21 17:55 發表

例如, 有家長話:
"quote"
Hi, 各位你好, 我女都是1D班. 功課很忙, 家課冊指引又不太清晰, 今个星期重要默書, 這個小一函接期非常辛苦吃力, 眼淚都流過幾次. 你吔又點呢? ...

醒目開學勳章

0下! 呢個唔係我來架播!你睇完我響0個邊0的發言, 應該好鍾意間學校架播?

傳統學校, 功課測考就梗係有. 平心而論, 小一功課真係唔多, 一日4/5様, 好快做完; 默書暫時中文默0左5次, 英文四次, 以一個學期來計, 我嫌少添, 每次默之前又有預默. 測驗之前又有小測, 每星期測一科. 考試就考緊, 咁書就讀邊間都要讀, 唔通打天才波考試?

想無壓力, 就唔好揀傳統學校. 呢度不時有家長係度鬧, 其實係錯配0者. 我個人就唔係好信小學都仲可以活動教學既.

我女幼稚園教得好, 小一銜接又做足, 而我好有心機/計劃/方法同阿女一齊讀書, 阿女都好合作(因為爽快0的攪掂就可以去玩).

所以, 睇家長既心態既0者. 我就好鍾意阿女間學校喇.  

原文章由 rohoy2k 於 08-1-21 13:55 發表

例如, 有家長話:
"quote"
Hi, 各位你好, 我女都是1D班. 功課很忙, 家課冊指引又不太清晰, 今个星期重要默書, 這個小一函接期非常辛苦吃力, 眼淚都流過幾次. 你吔又點呢? ...

100%認同...甚至d家長認為返學時間唔好 (一年上一年下) 但係你揀呢d學校入三甲之前, 應該要有準備!

原文章由 YongXin 於 08-1-21 21:25 發表
想無壓力, 就唔好揀傳統學校. 呢度不時有家長係度鬧, 其實係錯配0者. 我個人就唔係好信小學都仲可以活動教學既.

我女幼稚園教得好, 小一銜接又做足, 而我好有心機/計劃/方法同阿女一齊讀書, 阿女都好合作(因為爽快0的攪掂就可以去玩).

所以, 睇家長既心態既0者. 我就好鍾意阿女間學校喇....

醒目開學勳章

無错!

家長要做足功课,認真選择合適既学校,同埋要認清楚自己可以係時間上,教導上付出幾多,同学校合作。

簡單0的講,就係要送仔女入一間家長自己都好認同,信任既学校。

原文章由 irenec 於 08-1-21 20:51 發表
100%認同...甚至d家長認為返學時間唔好 (一年上一年下) 但係你揀呢d學校入三甲之前, 應該要有準備!

[ 本文章最後由 YongXin 於 08-1-21 23:44 編輯 ]

YongXin她們的形容,功課量只是一般,不會比一些直資/私立小學多,當然又不會像國際學校這麼少。

原文章由 YongXin 於 08-1-21 17:25 發表
0下! 呢個唔係我來架播!你睇完我響0個邊0的發言, 應該好鍾意間學校架播?

傳統學校, 功課測考就梗係有. 平心而論, 小一功課真係唔多, 一日4/5様, 好快做完; 默書暫時中文默0左5次, 英文四次, 以一個學期來計, ...

咁都無咁驚.....anyway, thanks!

我因為大小姐入咗私校, 二小姐要靠自己再考過, 自行又無分加:cry:
靠抽籤大熱門mm又迫爆玻璃, 唔知點算...

當然知道聖保祿天主教想入亦唔易, 但係依家"傳統學校"個朶好似被標籤咗迫人讀書咁, 所以想知道吓最壞情況係點....

我"quote"嘅係家長甲但唔係YongXin, 特此聲明. 講聲Sorry先!

原文章由 leschelems 於 08-1-22 00:34 發表
按 YongXin她們的形容,功課量只是一般,不會比一些直資/私立小學多,當然又不會像國際學校這麼少。

Hi,
原文章由 rohoy2k 於 08-1-23 11:51 發表

當然知道聖保祿天主教想入亦唔易,

你講錯啦!於呢兩年lucky draw想入聖保祿天主教小學真是好容易呀!出生率低,只要你是Net12,同區1st choice, sure win!所以好多人博入讀名校架!
BUT 有些家長都冇想清楚這類傳統學校是否適合自己的女兒,學習能力是否應付到,一味全靠學校幫你教,自己又不願付出心血、心力、心機、精神和時間去教,怎會追得上。除非得到一個全自動波,自動自覺,生性又不需要勞氣的子女,那麼幾生修到的福啦!

醒目開學勳章

無問題, 小事一件, 大家傾0下計0者.

係呀, 我都唔知由幾時幾日開始, 傳統學校, 努力讀書, 測考壓力呢0的慨念, 變0左咁負面. 唔下苦功, 点様會有成果? 依家様樣都講舒服, 興愉快. 睇一間學校, 有好多方面既.

希望妹妹入到心儀又適合佢既學校.

原文章由 rohoy2k 於 08-1-23 11:51 發表

我因為大小姐入咗私校, 二小姐要靠自己再考過, 自行又無分加:cry:

當然知道聖保祿天主教想入亦唔易, 但係依家"傳統學校"個朶好似被標籤咗 ...

醒目開學勳章 王國長老

點會呢 起碼我唔係咁覺得, 學你話齋, 配對遊戲姐, 最緊要覺得適合
我成日都話, arm谷既, 唔好side左佢, 踢都唔郁既, 盞一齊辛苦
原文章由 YongXin 於 08-1-23 03:27 PM 發表
無問題, 小事一件, 大家傾0下計0者.

係呀, 我都唔知由幾時幾日開始, 傳統學校, 努力讀書, 測考壓力呢0的慨念, 變0左咁負面.

如果您囡囡是傳統型孩子,入了一家傳統型學校,簡直是絶配。如果其他的客觀因素都一樣配合,還須考慮其他嗎?

我個人認為,現在出生率低,大部份小朋友都是寵兒,乖乖排排坐小朋友的比例的確比以前少,再加上教育的潮流,使非傳統教學的學校變得非常吃香。之不過,活潑好動的小朋友多了,並不代表傳統學校落伍,如果我的囡囡也適合聖保祿,我會毫不猶疑報讀。

當然知道聖保祿天主教想入亦唔易, 但係依家"傳統學校"個朶好似被標籤咗 ...

hI, all moms, my daughter is 傳統型孩子, what I am afraid is that if she goes to a traditional school, then her character will not change and become more conservative and lack of confidence. What do u think?

原文章由 yi 於 08-1-26 21:52 發表
hI, all moms, my daughter is 傳統型孩子, what I am afraid is that if she goes to a traditional school, then her character will not change and become more conservative and lack of confidence. What do u ...
Confused.  Why a 傳統型孩子 in a traditional school will become conservative andlack of confidence?

Hi, may I ask which one is harder to get in, St Jo or Wah Yan?

Unclejt,
My daughter is lack of confidence and shy. As my impression, traditional school just want students sit properly and listen to the teacher, it seems that they seldom encourage students to speak up and share their own ideas. So I just afraid that my daughter always keep silent in the class and no improvement in her character.  May be my thought is wrong, may I know u  all opinions? thanks.
‹ 上一主題|下一主題